PİRHA- Tuzluçayır Cemevi Başkanı Mehmet Uzuner, cemevlerine gelen fahiş oranlardaki faturalara ve ‘ticarethane’ yazılmasına tepki gösterdi. Uzuner, Alevi kurumlarının ‘ödemeyeceğiz’ çağrısının olumlu olduğunu belirterek, “Cemevlerimizi ibadethane statüsüne almıyorsunuz bari ticarethane statüsünü kaldırın. Evet direnmek gerekiyor ama örgütsel olarak çalışma yapmak gerekiyor” dedi.
Elektrik kullanımına yapılan zamların ardından cemevlerine ulaşan yüksek faturalar tepkilere neden oldu. Cemevlerinin ‘Ticarethane’ statüsünde görülüp faturalarının yüksek meblağlara ulaşması Alevi kurumlarının sivil itaatsizlik eylemlerini de beraberinde getirdi.
Ankara’da faaliyet yürüten cemevleri de ‘ticarethane’ statüsünde kabul ediliyorlar ve birçok kalemde vergi ödemek zorunda kalıyorlar.
Tuzluçayır Cemevi Başkanı Mehmet Uzuner, Alevilerin ve cemevlerinin maruz kaldığı bu duruma ilişkin konuşarak, yaşanan durumun eşit yurttaşlık hakkına aykırı olduğunu ve Alevi kurumlarının federasyon çatısı altında örgütlü bir çalışma yürütmesi gerektiğini ifade etti.
“FATURALARININ UYGUN GELDİĞİNİ SÖYLEYEN KİMSE DUYMADIM”
Uzuner, bankaya otomatik ödeme talimatı verdikleri için henüz bu ay gelen elektrik faturalarının ne kadar olduğunu bilmediklerini belirterek, “Tahmin ediyorum ki 1000 TL civarı olacaktır. Önceki aylarda kullanmamıza bağlı olarak ortalama 500 TL civarı geliyordu. Biz bu ay 1000 lirayı göze aldık. Çünkü çevremizden duyduğumuz kadarıyla faturalar çok yüksek geliyor. Benim evime diğer aylara oranla üç katı orana sahip bir fatura geldi. Ben şu ana kadar görüştüğüm, konuştuğum kimseden faturalarının çok uygun geldiğini söyleyen duymadım. Bugün bir emekli maaşı ortalama 2000-2500 lira. Baktığımız zaman bu paranın neredeyse yarısından fazlası faturalara gidiyor” şeklinde konuştu.
“BİZ FATURALARIMIZI ÖDEYEMİYORKEN BAZI İBADETHANELER ALTTAN ISITMALI”
Cemevi olarak devletten 25 kuruş dahi destek almadıklarını söyleyen Uzuner, camilere sunulan olanakları hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:
“Lafa gelince herkes eşit. Kesinlikle böyle bir eşitlik yok. Biz bu yüzden zaten eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz. Bu cemevi ilk kurulduğu zamanlarda elektrik bağlatmaya ben gitmiştim. Dediler ki, sizin yeriniz ticarethane statüsüne giriyor. Ben de dedim, bizim ticaretle ne ilgimiz var? Bizim burası bir dernek, bir inanç merkezidir. Biz ticaret yapmıyoruz ki ticarethane olalım. Tabii o zamanlar rakamlar bu kadar fahiş oranlarda gelmiyordu. Ödemede yine zorluk çekiyorduk ama bir şekilde ödeyebiliyorduk. Bazen yönetim olarak aramızda para topluyorduk. Elektriğimizi, suyumuzu karşılayabiliyorduk. Biz bu durumdayken sabahlara kadar her yerinde lambalar yanan ibadet yerleri var. Hatta bazıları alttan ısıtmalı. Camilere karşı değiliz ama bizim cemevlerimizi ibadethane statüsüne almıyorsunuz bari yardımcı olun. Hiçbir şey yapmasalar bile bu ticarethane statüsünü kaldırmaları gerekir.”
“İCRAATA GELDİĞİ ZAMAN ALEVİLER YOKMUŞ GİBİ DAVRANILIYOR”
Tuzluçayır Cemevi’nin senelik üye aidatının 20 TL olduğunu ifade eden Uzuner, üyelerden para toplayıp bankaya yatırdıklarında bile paranın bir kısmının vergi olarak kesildiğini aktardı.
Alevi kurumlarının elektrik faturalarını ödemeyin çağrılarını doğru bulduğunu da kaydeden Uzuner, “Alevi kurumları dün bir açıklama yaptı. Umarım bu işi çözecekler. Lafa geldiğinde 20-25 milyon Alevinin olduğu söyleniyor, icraata geldiği zaman sanki Aleviler yokmuş gibi davranılıyor. Bizim bu cemevimize Mamak Belediyesi’nden ve diğer belediyelerden yetkililer geldi. İncelediler, eksiklerimizi gidereceklerini söylediler. Biz de, elinize bir kamera alın tek tek eksiklerimizi çekin ve ona göre bir çalışma yapın, dedik. Tamam dediler. Geldiler çekim yaptılar, notlar aldılar ama icraata gelince bir şey yok. Burada lavabomuzun kapısı çürüdü onu bile değiştiremedik ama kendilerinin alttan ısıtmalı ibadet yerleri var. O ibadet yerlerinde bir kişi cebinden çıkarıp para vermiyor. Bunların hepsini devlet karşılıyor. Vergi zamanı geldi mi peşimizi bırakmıyorlar. Bizi her konuda oyalayıp duruyorlar” dedi.
“DAHA ÖNCE BAZI CEMEVLERİ FATURALARI ÖDEMEDİ AMA DEVLET AFFETMEDİ, ALDI”
Yapılan zamların hepsinin geri alınmasını istediklerini vurgulayan Uzuner, şunları kaydetti:
“Devlet kurumlarına, bakanlıklara bakıyorsun sabaha kadar her tarafı ışıl ışıl yanıyor. Cumartesi, pazar devlet daireleri kapalı ama bakıyorsun her yanı ışıl ışıl yanıyor. Bunlar boş israf. Bunların kısılması, buralardan tasarruf edilmesi gerekir. Bu kadar zammın önüne de geçilmiş olur. Alevi kurumlarımız elektrik faturalarını ödemeyeceklerini söylediler. Bundan 10-15 sene önce Şahkuluna, Karacaahmet’e, Erikli Baba’ya, Garip Dede’ye aynı şekilde elektrik ödemelerinden dolayı icralar geldi. Aralarda kampanyalar yapıp bu icraların çoğunu durdurdular. Devlet o zaman affetmedi. Herkes bir kültür merkezidir, ibadethanedir kapanmasın, dedi ve destek verdi. Ödendi o paralar.
“FATURALARA KARŞI FEDERASYON ÖNCÜLÜĞÜNDE ÖRGÜTLÜ BİR ÇALIŞMA YAPILMALI”
Evet direnmek gerekiyor ama örgütsel olarak çalışma yapmak gerekiyor. Alevi Bektaşi Federasyonu’muz bizim en üst kurumumuz. Kimse kurumların önüne geçmemeli. Toplu bir iş yapılacaksa federasyon öncülüğünde bu girişimlerin yapılması lazım. Bizim Alevi toplumumuz sabırlı. Hiçbir yerde eşit yurttaşlık hakkımızı kullanamıyoruz. Bir ramazan oluyor devlet televizyonları, kurumları bir ay önceden çalışmaya başlıyor. Bizim de bugün Muharrem ayımız var, kutsalımız. 12 gün oruç tutuyoruz. 12 gün onların adına yemekler veriyoruz. Bunların bir gün bile bir duyurusu yapılmıyor. Muhammed’in torununa saygıları yoksa diyecek bir şeyimiz yok.”
Eren GÜVEN-Melis CİDDİOĞLU/ANKARA
Yoruma kapalı.