Alevi Haber Ajansi

Tütün üreticileri ekime başladı; mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar-VİDEO

PİRHA-Adıyaman’da tütün ekim zamanının gelmesi ile birlikte yüzlerce aile hazırlanan tarlalarda tütün ekimine başladı. Tütün üreticileri, “Tütünü satamadığımız için ekonomik  sıkıntılar yaşıyoruz. Bu durumda olan binlerce aile var. Yetkililer bunun farkında olmasına rağmen ne yazık ki sorunumuzun çözümü noktasında hiçbir şey yapmıyor” diye konuştu.

Adıyaman’da tütün ekim zamanının gelmesiyle birlikte yurttaşlar güneşin sıcaklığına aldırmadan sabahın erken saatlerinde kalkıp günün geç saatlerine kadar tarlalarda tütün ekiyor. Tütün üreticileri verdikleri emek ve uğraşa rağmen geçen sene satamadıkları tütünlerinin halen ambarda olması nedeni ile zor günler yaşıyor.

“ŞUBAT AYININ ORATASINDA TÜTÜN EKİM HAZIRLIĞI YAPILIR”

“Şubat’tın ortalarında hazırlanan toprağa atılan hayvan gübresi ile tütün sadırlarının ekimi başlar. Ekilen sadırlar 40 günde yetişir. Bu sırada sulaması yapılır, içinde bulunan yabancı ve zararlı otlar çekilir” diyen üç çocuk babası Abdullah Özdemir, şunları ifade etti:

“Tütün tarlalarda iki şekilde dikilir. Bazı yerlerde tarlada hazırlanan küçük kanallara suyun bırakılması ile dikilir. Bazı bölgelerde ise hazırlanan özel demir çubuklara bağlanan su hortumu ile açılan küçük çukurlara dikilir. Demir çubukla ekilen tütünün bakımı daha kolaydır. Su ile kanallarda dikilen tütünlerin bakımı biraz daha zahmetlidir. Dikimin hemen ardından tekrar çapa yapılır. Bu çapa aşaması günlerce devam eder. Çabanın hemen ardından tekrar bütün tarlaya can suyu verilir.”

“TEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ TÜTÜN”

Özdemir, “Ekilen tütünün toplanması mayıs ayının ortalarında başlar genelde ama bu toplama aşaması sıcak ve soğuk bölgelere göre 10 ya da 15 gün değişmektedir” diyor.

Özdemir, “Geçen sene ektiğimiz tütünlerin büyük bir kısmı halen ambarlarda duruyor. Yapacak başka bir işimiz olmadığı ve mecbur olduğumuz için tütün ekiyoruz. Başka bir çaremiz yok. Üç çocuğum var. Üniversiteye giden ve liseye giden çocuklarımı bu tütünden kazandığım paralarla okutuyorum. Tütünü satamadığımız için ekonomik anlamda sıkıntılar yaşıyorum. Benim durumumda olan binlerce aile var. Bütün yetkililer bunun farkında olmasına rağmen ne yazık ki sorunumuzun çözümü noktasında hiçbir şey yapmıyor” dedi.

“TÜTÜNE GETİRİLEN YASAKLAR BİZLERİ MAĞDUR ETTİ”

“Şubat’ın ortasında hazırladığımız toprağa sadırın tohumunu atıyoruz. Bu tohum 15 günde yeşermeye başlıyor” diyen yaklaşık otuz beş yıldır tütün ektiğini söyleyen dört çocuk babası Mustafa Yücel de, “Sadır yeşerdikten sonra çubuklardan çatı yaparak naylon ile kapatıyoruz. Mayıs’ın başında sıcaklara aldırmadan ekimini yapıyoruz. Tütün yaprakları kırma zamanı geldiğinde ucunda yeşeren çiçeğini kırıyoruz. Bunun sebebi ise yapraklarının gelişmesi daha sonra da üç aşama halinde yapraklarını topluyoruz. Tek geçim kaynağımız tütün. Geçen yıl ektiğimiz tütünlerin bir kısmını satıysak da büyük bir bölümü ambarlarda bulunmakta. Bu son çıkarılan yasa ile tütün satışları durdu ve bu nedenle büyük sıkıntılar yaşıyoruz” diye konuştu.

Mustafa YÜKSEL/ADIYAMAN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak