Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 2017 raporuna göre Türkiye tutuklu gazetecilerin sayısının en yüksek olduğu beş ülke arasında.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2017 raporunda dikkat çeken veriler yer aldı.
Raporda, dünya genelinde en az 65 gazetecinin mesleğini yaptığı için öldürüldüğü ve 326 gazetecinin de cezaevinde olduğu açıklandı.
Tutuklu gazetecilerin yarısının Türkiye, Çin, Suriye, İran ve Vietnam’da cezaevinde bulunduğu belirtildi.
DW Türkçe’nin aktardığı rapora göre Türkiye’de 100’ün üzerinde gazetecinin cezaevinde olduğu belirtilerek, bu gazetecilerden “en az 43’ünün tutukluluğu ile gazetecilik mesleği arasında açık bir bağlantı olduğu” aktarıldı.
Ayrıca Türkiye’de gazetecilerin sistematik olarak uzun bir süre boyunca tutuklu yargılandığı ve böylelikle mahkeme kararı olmaksızın cezalandırıldığı ifade edildi.
Bunun yanı sıra raporda, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL’de “hukuk devleti ilkeleri yerine keyfi kararların geçerli olduğu” ifadesine yer verildi.
Hükümeti eleştirmenin veya bazı hassas kaynaklarla bağlantı kurmanın “teröre destek” suçlamasıyla gazetecilerin tutuklanması için yeterli sayıldığı belirtildi.
Çin ve Suriye’deki durum
Öte yandan RSF’nin raporunda Çin ve Suriye’deki gazetecilerin durumu da dikkat çekici.
Raporda, Çin’in muhalif gazetecileri susturmak için yeni yöntemler geliştirdiği ifade edildi: “Artık muhalifler idam cezasına çarptırılmıyor, ancak hapishanedeki sağlık durumlarının kötüleşerek ölmeleri için kasten bekleniyor.”
Çin’de en az 52 gazeteci cezaevinde bulunuyor.
Gazetecilerin kaçırılma tehlikelerinin en yüksek olduğu ülkelerin başında ise Suriye ve Irak geliyor.
RSF’nin raporunda dünya genelinde en az 54 gazetecinin kaçırıldığına dikkat çekilirken, bu gazetecilerden 40’ının IŞİD ve benzeri örgütlerin elinde olduğu ifade ediliyor.
Yoruma kapalı.