PİRHA – Türk Tabipler Birliği ve Ankara Tabip Odası, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun özgürlüğüne kavuşması için Ankara Sanat Tiyatrosu’nda okuma tiyatrosu düzenledi. Etkinliğe HDP, HDK, EMEP, emek ve meslek örgütleri, inanç kurum temsilcileri, KHK ile üniversitelerden ihraç edilen akademisyenler ve kamu çalışanları katıldı.
Tutuklu bulunan TTB Toplum ve Hekim Dergisi Editörü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu için Ankara Sanat Tiyatrosu’nda okuma tiyatrosu düzenlendi. Birçok kurum temsilcisinin katılım gösterdiği etkinlikte konuşmalar yapıldıktan sonra tiyatro gösterimi gerçekleşti.
Tiyatro gösteriminden önce konuşma yapan TTB 2. Başkanı Sinan Adıyaman, “Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu özgürlüğüne bir an önce kavuşmalıdır. Demokratik ülkelerde halk isteklerini yönetimlere sadece dilekçelere yazarak iletmez, aynı zamanda yola çıkıp sloganlarla pankartlarla yürüyerek Gezi’de görüldüğü gibi, ileti kurmak ya da kitlesel olarak eylem yaparak dile getirirler” ifadelerini kullandı.
“HAMZAOĞLU, BARIŞ DÜŞÜNCELERİ NEDENİYLE TUTUKLANMIŞTIR”
“Özellikle baskılara direnen kitle kurum ve kuruluşları azalmışsa en azından var olan politikalara yönelik eleştirel tutum takınmak, ona itiraz etmek, aksaklıklar konusunda düşünce açıklamak, için sokağa çıkanın kafası gözü yarılmaktaysa başka eylem planları ön plana çıkar” diye konuşan Adıyaman, şöyle devam etti:
“İşte genelde sanat, özelde tiyatro bu konuda yararlanılmış olan çok değerli bir araç olagelmiştir.
1 Eylül 2016 başlayan artarak devam eden süreçte emek, barış ve demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesi veren 517 akademisyen ve sayısız kamu emekçisi KHK ile kamu alanından ihraç edilmiş, işten çıkarılmış istifaya ya da emekliye zorlanmıştır.
İşte son derece evrensel olan bu mücadele alanının suç sayıldığı ülkemizde İstanbul Tabip Odası, İnsan hakları düşünce özgürlüğü ve akademik özerkliğin güvence altına alınması isteklerini duyurmak için tiyatroya sığınmıştı.
Görevlerinden uzaklaştırılmış akademisyenler ve İstanbul Tabip odası Haldun Taner’in Dostoyevski’nin bir öyküsünden esinlenerek yazmış olduğu timsah oyununu sahneleyerek bu tutumu İstanbul’da İzmir’de ve Eskişehir’de gerçekleştirmişti. Ancak bunca yazılana ve çizilene rağmen hata düzeltilmemiş, sürdürülmüştür. Yayınlarıyla yetiştirdiği öğretim üyesi ve öğrencileriyle Kocaeli’nde yapmış olduğu çalışma ve araştırmalarla bilime çok önemli katkılarda bulunmuş ve Dil Ovasındaki çevre felaketini gün ışığına çıkarmış olan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu barışı yeğleyen açıklamayı imzaladığı için üniversitesinden uzaklaştırılmış, yine barışa ait açıkladığı düşünceleri nedeniyle 9 Şubat 2018’de gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır.”
“HAMZAOĞLU’NUN YERİ HAPİSHANE DEĞİL ÜNİVERSİTE KÜRSÜSÜ”
Adıyaman, “Yaklaşık 6 aydır tutuklu olan Hamzaoğlu’nun ilk duruşması 19 Temmuz günü Ankara adliyesinde gerçekleştirilecektir. TTB aktvisti TTB yayın organı olan Toplum ve Eğitim dergisinin editörü barış akademisyeni Dil Ovası araştırmasında olduğu gibi sanayinin insan sağlığı üzerine araştırmalarıyla çok yönlü toplumsal mücadele içinde yer alan Hamzaoğlu’nun yeri hapishane değil, üniversitedeki kürsüsü meslek örgütü olduğuna inanmaktayız” dedi ve Hamzaoğlu adlı oyun hakkında şunları söyledi:
“Bu yılın Haziran ayında barış akademisyenleri Hamzaoğlu’nun tutukluluğunun sona ereceği olan bu yanlışlığın sürdürülmesi konusundaki eleştirilerini Hamzaoğlu’nu konu edinen bir okuma tiyatrosu ile açıklamıştı.
Hamzaoğlu hocamızın ve üniversitelerden kamu kuruluşlarına OHAL’in olduğu zamanda çeşitli kararnamelerle uzaklaştırılmış olan aralarında meslektaşlarımızın bulunduğu çok sayıda aydının haklarının iade edilmesini istiyoruz.
Bu yıl Ankara’da ilk kez sergilenecek olan Hamzaoğlu oyunu bu haklı dileğimizin tiyatro sanatının gücü ile uygulanmasından ibarettir. Bu oyun için bize danışmanlık yapan sayın Genco Erkal’a yöneticiliğini üstlenmiş olan değerli tiyatro sanatçısı Gülsüm Soydan’a ve Ankara Sanat Tiyatrosu’nu bu önemli eyleme tahsis edenlere minnettarlığımızı sunuyoruz.”
HAMZAOĞLU’NDAN MEKTUP
Adıyaman’ın konuşmasının ardından oyun sahnelendi. Sonrasında Hamzaoğlu’nun cezaevinden gönderdiği mektubu okundu. Hamzaoğlu’nun yazdığı mektup şöyle:
“Dostlarım hoş geldiniz. Ne kadar iyi ettiniz de geldiniz. Düşmana inat kıvanç verdiniz. Hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Hapiste öğrendim değerin değersizleştirildiğini, insanlığın olan her şeyin paraya çevrilmesi için her türden tehdide rağmen birlikte olma kararlılığınızla yarattığınız bu güzelim gecede beni yine aranıza aldınız, yakınıma kadar geldiniz teşekkür ederim.
Mesele doğaya, insanlığa, barışa, demokrasiye, adalete, emeğe ve bilime saygı duymak ise eğer anahtarı burada bu salonda, bu sahnede.
Bu anahtarı ne kadar çoğaltıp ve yaygınlaştırabilir isek insanlığın tarihsel olarak yarattığı devrimin değer olduğu eşitlikçi bir dünyada farklı farklı kimliklerimizin bir arada eşitlikçi ve barış içinde yaşayabilme olasılığımız o kadar fazla olur. Anahtarlardan bir tanesi ise tiyatro kılığına girmiş, daha niceleri var kuşkusuz. Onları da var etmek için zaman kaybetmeyelim. Ve onlarla sokağa, meydanlara, üniversitelere, evlere tek tek insanlara gidelim. Gidelim kaynaşalım, onlar da bizim, biz de onların varlığından haberdar olalım. Daha da çoğalalım.
Ankara Sanat Tiyatrosu’nun Türk tiyatro tarihinde varoluşu, salonu ve sahnesinden beni aydınlattınız. Hepinize aklımla, yüreğimle, teşekkür ederim. Var olun diyorum.”
Sonrasında ise salondakilerden Onur hocaya selam, bu değerleri paylaşan sizlere selam. Bu karanlığı yeneceğinize olan inançla yoldaşlar çok yaşayın” denildi.
Hamzaoğlu’nun mektubu katılımcılar tarafından alkış ve zılgıtlarla selamlandı.
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.