PİRHA-3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü. Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 157. sırada yer alıyor. Düşünce ve ifade özgürlüğü açısından “Kara liste” olarak adlandırılan en kötü durumdaki ülkelerin arasında girmesine sadece dört sıra kaldı.
Bugün Birleşmiş Milletler’in ilan ettiği 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü. Dünya çapında basın özgürlüğüne dikkat çeken çeşitli etkinlikler yapılıyor. Ama Türkiye’de ise 190 gazeteci cezaevinde. Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasından 157. sırada yer alıyor. Türkiye’nin düşünce ve ifade özgürlüğü açısından “kara liste” olarak adlandırılan en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmesine sadece dört sıra kaldı.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin açıkladıkları rapora göre 190 gazeteci cezaevinde, bu ay 33 gazeteci tutuklandı, 2 gazeteciye dava açıldı, 29 gazeteciye 144 yıl, 2 ay, 29 gün ve 3 bin TL para cezası verildi.
“ÖZGÜR BASIN GERÇEĞİN PEŞİNDE DİRENMEYE DEVAM EDİYOR”
İnsan Hakları Derneği (İHD) yazılı bir açıklama yaparak basına yönelik baskıların son bulmasını talep etti. “Türkiye’de gazeteler kapalı, gazeteciler tutuklu ama özgür basın gerçeğin peşinde, direnmeye devam ediyor” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Basın özgürlüğü; demokrasinin, düşünce ve ifade özgürlüğünün, gerçeği bilme hakkının olmazsa olmazı ve Türkiye’de en çok ihlal edilen özgürlük alanlarının başında yer alıyor. Özellikle OHAL sürecinde; basın yayın organlarının yargı kararı olmaksızın kapatılması, mal varlıklarına el konulması, gazetecilerin keyfi suçlamalarla tutuklanmaları, gazeteleri basan matbaalara ve matbaa çalışanlarına yönelik kapatma, gözaltı ve tutuklamalar basını tamamen baskı altına alma çabasının eriştiği vahim boyutu gösteriyor.
Basına yönelik bu baskının, gerçekleri gizleme ve gerçek dışı bilgi ve haberlerle halkı maniple etme, yönlendirme gayesi taşıdığı malum. Ancak bu gaye, özgür basın çalışanlarının direnci ve direnişi sayesinde tam başarılı olamıyor. İnsan hakları savunucuları olarak; ‘Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ vesilesi ile tüm basın emekçilerinin bu onurlu direncini selamlıyoruz.
Basına yönelik baskılara son!
Basın yayın organlarına yönelik kapatma kararları geri alınsın!
Özgür basın susturulamaz!”
TUTUKLU ETHA ÇALIŞANLARINDAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Şuanda cezaevinde bulunan Etkin Haber Ajansı (ETHA) çalışanları da Semiha Şahin, İsminaz Temel, Havva Cuştan, Pınar Gayıp, Ali Sönmez Kayar ve Adil Demirci ortak bir dayanışma mesajı gönderdi.
Gazetecilerin gönderdikleri mesaj şöyle:
“3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü onlarca gazeteci gibi hapishanede karşılıyoruz. Hakikatin ve vicdanın, eşitliğin ve adaletin ekmek gibi, su gibi, hava gibi en temel ihtiyaçlar arasında olduğu bu topraklarda gerçeğin sesini ezilenlere ulaştırma misyonunu üstlenmiş gazeteciler olarak, tutsaklık koşullarında dahi, dayatılan karanlığı aydınlatma görevini bir an olsun aksatmayı, bu yoldan bir adım geri düşmeyi düşünmedik, düşünmeyeceğiz. Bizler Bakırköy ve Silivri hapishanelerinde tutsak olan ETHA emekçileri olarak hakikatin sesini ezilenlerin kürsüsünden haykırmaya devam edeceğiz. Er ya da geç maviliklere kucak açacağız.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.