PİRHA-Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde çevre ve madencilik konulu panel gerçekleştirildi. Türkiye’de yürütülen madencilik faaliyetlerinde kamu yararı gözetilmediğini belirten TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, “AKP döneminde uluslararası maden şirketlerine çok ciddi destek ve teşvikler verildi. Ülkemizde sömürge madenciliği faaliyetleri var” dedi.
22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin 4. gününde çevre ve madencilik konulu panel gerçekleştirildi. Sanat Sokağı’nda gerçekleştirilen panele, çok sayıda kişi katıldı
Moderatörlüğünü Avukat Fatma Kalsen’in yaptığı panele Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Genel Sekreteri Dersim Gül, Maden Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Mehmet Torun ve Maden Mühendisi Cemalettin Küçük konuşmacı olarak katıldı.
“YAŞAM ALANLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM”
Maden Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Mehmet Torun, konuşmasında şunları dile getirdi:
“Türkiye’de yapılan madencilik faaliyetleriyle birlikte geriye yaşam alanlarının tahrip edildiği alanlar bırakılıyor. İliç’te yaşanan felaketi hep birlikte gördük. Altın madeninin ülkemize herhangi bir faydası yok sadece yerli işbirlikçiler ile madencilik faaliyetleri yapanlar kazanıyor. Vahşi kapitalizmin projeleriyle birlikte yaşam alanlarımız yok ediliyor. O yüzden yaşam alanlarımıza hep birlikte sahip çıkalım” dedi.
“MADENCİLİK FAALİYETLERİNDE KAMU YARARI GÖZETİLMİYOR”
Türkiye’de yürütülen madencilik faaliyetlerinde kamu yararı gözetilmediğini belirten TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, “AKP döneminde uluslararası maden şirketlerine çok ciddi destek ve teşvikler verildi. Türkiye’de altına, gümüşe ve platini ne kadar ihtiyacımız var. Ülkemizde sömürge madenciliği faaliyetleri var. İliç, ülkemizin en büyük çevre felaketi, yetkililer tarafından gelen felakete davetiye çıkarıldı. Sadece hukuk mücadelesi verilmesiyle bir sonuç alamıyoruz, halkımız doğasına sahip çıkarsa başarılı olabiliriz” diye belirtti.
“DİRENİŞİMİZİ GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”
İktidarların halka yalan söylediğini dile getiren Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, “İliç ne ilktir ne de son olacaktır. 2001 yılından itibaren Türkiye’de 500 ton altın çıkarıldı, biz çıkarılan 500 tonu alıp kasaya koysak yine de İliç’i eski haline getiremeyiz. Bizi bekleyen büyük bir tehlikeyle karşı karsıyayız o yüzden artık direnişimizi geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Panel soru-cevap bölümüyle sona erdi.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.