Derinleşen yoksulluk nedeniyle Türkiye’de, 32 bini 4-11 yaş arasında 720 bin çocuk çalışmak zorunda kalıyor. 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 6’sı kronik yetersiz beslenme yaşıyor, 145 bin çocuk ise ailesinin yanından alınma tehlikesiyle karşı karşıya.
Türkiye’de yoksulluk en çok çocukları etkiledi. Ailelerinin sosyoekonomik durumu nedeniyle milyonlarca çocuk yoksullukla boğuşurken TBMM Başkanlık Divanı Üyesi, CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere’nin, “Türkiye’de Çocuk Olmak” başlıklı çalışması, yürek yakan dramatik tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi.
Tutdere’nin çalışmasında, eğitimden sağlığa, çalışma yaşamından sosyal hayata kadar çocukların yaşadığı sorunlara değinildi. Çalışmada, Türkiye’de 3 milyon 972 bin çocuğun örgün eğitimin dışında bırakılarak çalışmaya mahkûm edildiği kaydedilerek 616 çocuğun çalışırken yaşamını yitirdiği belirtildi.
OKULU TERK ETME ORANI ÇOK YÜKSEK
Mustafa Bildircin’in haberine göre, TÜİK verilerinden de yararlanılarak hazırlanan çalışmada, 5-17 yaş grubunda bulunan ve “ekonomik faaliyette çalıştığı” belirtilen çocuk sayısının 720 bin olduğu belirtildi. Çalışan çocukların 32 bininin 4-11, 114 binin 12-14, 574 bininin ise 15-17 yaş grubunda olduğunu ifade eden Tutdere, “Yoksulluğa mahkûm edilen, yokluk içinde büyüyen çocukların okul terk etme oranı daha yüksek. Bu durum çocukların ekonomik nedenlerle erken yaşta çalışmaya mahkûm edildiğini açıkça ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın yayımladığı Açlık Haritası verilerine değinilen raporda, “Türkiye’de 5 yaş altı çocukların yüzde 1,7’si akut yetersiz beslenme, yüzde 6’sı ise kronik yetersiz beslenme yaşıyor” denildi.
Çalışmada, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan çocukların kronik açlık nedeniyle gelişemediği kaydedildi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.