PİRHA- Türkiye Ormancılar Derneği, Rize’nin İkizdere ilçesinde Cengiz Holding tarafından açılmak istenen taş ocağı projesinin derhal iptal edilmesini istedi. Açıklamada, “Yöre halkının haklı mücadelesini tüm benliğimizle ve mesleki duyarlılığımızla destekliyoruz” denildi.
Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Cevizlik köyü yakınlarında Cengiz Holding tarafından açılmak istenen taş ocağına karşı direnen yöre halkının mücadelesi jandarma müdahalesine rağmen devam ediyor.
Rize’nin İkizdere ilçesinde Cengiz Holding tarafından açılmak istenen taş ocağına karşı Türkiye Ormancılar Derneği de, açıklama yayınlayıp rapor paylaştı.
YER SEÇİMİNDE KAMULAŞTIRMA BEDELİ ÖDEMEMEK İÇİN ORMANLIK ALANLAR TALAN EDİLİYOR
Son yıllarda ekonominin lokomotifi olarak görülen inşaat sektörünü ucuz hammadde ile beslemek için mıcır ve kum elde etmek amacıyla açılan taş ocaklarının sayısının hızla arttığının belirtildiği açıklamada, “Yer seçiminde kamulaştırma bedeli ödememek için genellikle ormanlık alanlar ya da dere yatakları tercih edilmektedir. Bu tercih nedeniyle kamu kurumları ve şirketlerin ekonomik maliyeti bir miktar düşse bile, bu uygulamanın ekolojik ve sosyal maliyeti çok yüksek olmaktadır. Bu tür uygulamalar ülkemizin doğal varlıklarının nasıl bir talana maruz bırakıldığı ve olağanüstü doğal varlıkların nasıl değersizleştirildiğinin en açık kanıtıdır” denildi.
“ÇED RAPORUNA AYKIRI HAREKET EDİLMİŞ, HEM DE ORMAN TAHRİBATININ ÖNÜ AÇILDI”
Taş ocağının tamamen yanlış bir yerde planlandığı anlaşıldığına dikkat çekilen açıklamada, şunlara yer verildi:
“Böylesine dik, sarp ve ormanlarla kaplı, köy yerleşimlerinin ortasında ve tarım alanlarına neredeyse bitişik bir alanda taş ocağı işletmesi açılmasının daha başlamadan çeşitli çatışmalara yol açtığı bilinmektedir. Öte yandan yöre insanını etkileyecek, mevcut yaşam birliklerini ve habitatları tamamen yok ederek kayalığa dönüştürecek bir faaliyet için “ÇED gerekli değildir” kararı verilmesi de ayrı bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Lojistik merkez ve limanın ÇED raporunda “Proje kapsamında herhangi bir malzeme ocağı işletilmesi veya hazır beton tesisi kurulması planlanmamaktadır” diye yazmasına rağmen İkizdere’deki taş ocağında işlemlere başlanmıştır. Böylece hem lojistik merkez ve limanın ÇED Raporuna aykırı hareket edilmiş, hem de hukuki bir temeli olmayan bir gerekçeyle orman tahribatının önü açılmış olmaktadır.
“PROJE TANITIM DOSYASININ YETERLİ İNCELEME YAPILMADAN HAZIRLANMIŞ”
Taş ocağı proje tanıtım dosyasında, proje alanının tamamının orman olduğu yazılmaktadır. Oysa ocak alanında tarım alanları da bulunmakta olduğu gerekçesiyle 20.03.2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile bu tarım alanları acele kamulaştırılmıştır. Dolayısıyla proje tanıtım dosyasının yeterli inceleme yapılmadan hazırlandığı anlaşılmaktadır. Proje alanının çok yakınında köy yerleşimlerine ait ev ve diğer yapılar bulunmaktadır. Bölgede yaşayan halkın evlerine 230 metre, tarla ve tarım alanlarına ise 50-70 metre mesafelerde yılın neredeyse tamamında delme, patlatma, yükleme ve taşıma faaliyetlerinin öngörülmesi her şeyden önce fahiş bir planlama hatasıdır.
“TAAHHÜTLERE UYULMADIĞI GÖZLENMEKTEDİR”
Daha ocak için kazı faaliyetleri başlamadan sadece yol genişletilmesi çalışmalarında dahi ocağın proje tanıtım dosyasındaki taahhütlere uyulmadığı gözlenmektedir. Özetle doğrudan ve dolaylı olarak dere yatağına müdahale edilmiştir.”
“BU DOĞA DÜŞMANI PROJE DERHAL İPTAL EDİLMELİDİR”
Gelecekte yaşanması olası sel ve heyelanlara karşı yetkilileri uyaran Türkiye Ormancılar Derneği, acilen ocak faaliyetlerinin sonlandırılması ve devam eden dava süreçlerinin tamamlanması gerektiğini vurguladı.
Açıklamada, “Türkiye Ormancılar Derneği, ülkemizin en güzel, doğal zenginlik açısından en varsıl yörelerinden birinde, yöre halkının haklı olarak karşı olduğu bu doğa düşmanı projenin derhal iptal edilmesi gerektiğini beyan etmektedir. Yöre halkının haklı mücadelesini tüm benliğimizle ve mesleki duyarlılığımızla destekliyoruz” denildi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.