Alevi Haber Ajansi

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, zorunlu din dersinden muaf olma talebini reddetti!

PİRHA- Diyarbakır’da zorunlu din dersinden muafiyet talebinin reddi nedeniyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvuran öğrencinin talebi ‘Anayasal zorunluluk’ gerekçesiyle kabul edilmedi. Oysa Anayasa Mahkemesi bir başvuru nedeniyle 2022 yılında verdiği kararda “Anayasanın 24. maddesinin dördüncü fıkrasında güvence altına alınan “ebeveynlerin eğitim ve öğretimde dini ve felsefi inançlarına saygı gösterilmesini isteme hakkının ihlal edildiğine” oy çokluğuyla karar vermişti. AİHM de 2014 yılında verdiği kararla Türkiye’yi haksız bulunarak, din dersinin zorunlu tutulamayacağına hükmetmişti.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bir İlkokulda okuyan 4’üncü sınıf öğrencisi, zorunlu din dersinden muafiyet talepli dilekçe sunduğunu ancak talebinin reddedildiğini belirterek Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvurdu.

BirGün’den Kayhan Ayhan’ın haberine göre, öğrenci, avukatı aracılığıyla yaptığı başvuruda ilgili dersin içeriğinin yoğun bir şekilde belirli bir dinin bir mezhebine ait görüşleri içerdiğini, din kültürü eğitimini aşacak düzeyde olduğunu, tüm dini-felsefi inançları kapsamadığını, yüzlerce dini-felsefi inancın İslam dininin işlendiği yoğunlukta müfredata eklenmesinin imkânsız olduğunu, bu nedenle ilgili dersin zorunlu ders olmaktan çıkarılıp seçmeli ders olarak düzenlenmesi veya ilgili ders için uygun muafiyet usullerinin getirilmesi gerektiğini kaydetti.

TİHEK’TEN YANILTAN BİLGİ

Başvuruyu karara bağlayan TİHEK ise ayrımcılık yasağı ihlali yapılmadığına oy birliğiyle karar verdi.

Kararda, “Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muafiyet talebinin kabul edilmemesine yönelik işlemin anayasal düzenlemeden kaynaklandığı ve din dersinin zorunlu olmasının sebebinin Anayasa hükmü olduğu, kendisine DKAB dersi zorunlu olarak okutulan R. Y.’nin müfredatının içeriğinden bağımsız olarak bu dersten muaf tutulmasının Anayasa’ya göre mümkün olmadığı, bu sebeple başvuranın din ve inancı nedeniyle sunulan hizmetten diğer kişilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanması açısından ayrımcılık yasağının ihlal edilmediği kanaatine varılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

AYM VE AİHM İHLAL DEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi ise verdiği bir kararda öğrencinin din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muafiyet imkânı bulunmaması nedeniyle ebeveynlerin eğitim-öğretimde dini ve felsefi inançlarına saygı gösterilmesini isteme hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar vermişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de (AİHM) 2014 yılında verdiği kararla Türkiye’yi haksız bulunarak, din dersinin zorunlu tutulamayacağına hükmetmişti.

TİHEK NEDEN KURULDU?

Adalet Bakanlığı’na bağlı olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, ayrımcılığın önlenmesi ile bu ilkeler doğrultusunda faaliyet göstermek, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek ve bu konuda ulusal önleme mekanizması görevini yerine getirmek amacıyla 20 Nisan 2016 tarihli ve 6701 sayılı “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu” ile kurulmuştur.

İlk olarak Türkiye İnsan Hakları Kurumu adıyla 21 Haziran 2012 tarihli ve 6332 sayılı “Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu” ile kurulan kurum, 9 Aralık 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile ulusal önleme mekanizması olmuştur. Özel bütçeli bir idare olan Kurumun adı, 20 Nisan 2016’da değişmiş ve şimdiki halini almıştır.

Yıllık gideri yaklaşık 17 milyon TL olan kurumun 2020 yılında 12 ziyaret gerçekleştirmesi ve personel gideri olarak 7 milyon TL harcama yapması israf ve liyakât üzerine eleştirilere neden olmuştu.

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak