Alevi Haber Ajansi

Türkiye ile AB arasındaki kritik toplantı sonrası açıklama : Tutuklanmalar endişe verici

PİRHA-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Brüksel’de Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile bir araya geldi. Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı’nda basın ve ifade özgülüğü konusunda yaşanan gergin diyaloglar öne çıktı.

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini konuşmasında “Türkiye’de çok sayıda demokratik muhalefet üyesinin, gazetecilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanmasının endişe verici” olduğunu vurguladı. Mogherini “Aramızdaki işbirliği ve diyalogun hukuk devleti ve temel özgürlükler alanında somut pozitif adımlarla sürdürülebilir durumda olması gerektiğini geçmişte sürekli yaptığımız gibi bugün de vurguladık” diye konuştu. “İnsan hakları savunucularının ve muhalefet siyasetçilerinin korunmasının” da buna dahil olduğunu kaydeden Mogherini, Türkiye’nin bir aday ülke olduğunu ve öyle de kalmaya devam edeceğini söyledi. Türkiye ile AB’nin bölgesel politikalarda birçok ortak çıkarının olduğuna dikkat çeken Mogherini “güvenli, ekonomik açıdan canlı ve demokratik bir Türkiye” ile çalışma niyetini sürdürdüklerini söyledi.

ÇAVUŞOĞLU: KATAR KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN UĞRAŞIYORUZ

Mogherini’den sonra söz alan Bakan Çavuşoğlu, “Bugün gerçekleşen toplantıda, AB’ye katılım müzakereleri, diyalog, Gümrük Birliği, vize, terörle mücadele, göç ve uluslararası konuları ele aldık, AB ile aramızdaki göç anlaşmasına değindik. Göç anlaşması sonrası Yunanistan’a gitmeye çalışan göçmenlerin sayısı yüzde 99 azalmıştır. Türkiye, anlaşmayla ilgili yükümlükleri yerine getirmiştir ancak bazı aksaklıklar var bunlar için çalışıyoruz” dedi.

Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

– Katar krizinin çözümü için uğraşıyoruz. Bölgesel konularda görüş birliğimiz mevcut. Bölgedeki sorunların aşılması için AB ile işbirliği güçlendirilmeli.

“İŞİNİ DÜZGÜN YAPAN GAZETECİ İLE TERÖRE DESTEK VEREN GAZETECİ BİR TUTULAMAZ”

– Gazeteci kimliğine sahip olmak her türlü suçu işlemeyi meşru göstermez veya başka bir meslek de olabilir. Hain darbe girişiminin içinde bulunan ve bu darbe girişimine aktif destek veren kim olursa olsun, ister gazeteci ister asker ister polis ister siyasetçi fark etmez, hepsi aynı, birini diğerinden ayıramayız. O yüzden gerçek demokratik muhalefetle teröre destek verenler ayırımını bilmezsek o zaman sorun orada başlar. Bunu çok iyi bir şekilde tespit edip ayırt etmek lazım. Bu konularda her türlü bilgiyi biz AB’ye vermeye, bilgiyi paylaşmaya hazırız, bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonraki süreçte de yapacağız. AB’nin bizden istediklerini değerlendiriyoruz. Özellikle OHAL sürecindeki tutuklamalarla ilgili değerlendirmeleri yapacağız. AB ile uyumlu çalışmak istiyoruz.

İşini düzgün yapan gazeteci ile teröre destek veren gazetecilerin bir tutulması doğru değil. Gazeteci olmak her türlü suçu işlemeyi meşru göstermez. Son zamanlarda moda bu gazetecileri ajan olarak kullan! Nasılsa yakalanınca kıyamet kopacak

Tutuklanan Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) yöneticisi Taner Kılıç, FETÖ üyelerinin kullandığı Bylock programını kullanmaktan tutuklanmıştır. Sivil toplum örgütleri herkesle zaman zaman bizim bile görüşmediğimiz kişilerle görüşebilirler ama üye olmak farklı bir şeydir. FETÖ gelmiş Af Örgütünü Türkiye’de ele geçirmiş şimdi ne yapalım?

HAHN: DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise müzakerelerde yeni fasıllar açılmasının mümkün olmadığını ifade etti. Türk hükümetinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası sergilediği yaklaşımın AB üyeleri arasında “endişe” yarattığını belirten Hahn, Aralık ayında yapılan toplantıda müzakerelerin genişletilmemesi kararı verildiğini hatırlattı. Hahn “Önümüze bakmalıyız ancak üye devletlerimizin aldığı kararı görmezden gelemeyiz” diye konuştu.

ÇELİK: 23. VE 24. FASILLAR AÇILMALI

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik Türkiye ile AB arasında enerji, terörle mücadele, ekonomi ve ticaret gibi konularda ortaklığın önemli olduğunu ancak katılım müzakerelerinin temel olduğunu vurguladı. Çelik “Türkiye-AB ilişkilerinin omurgası, katılım müzakereleridir. Katılım müzakereleri bir kenara bırakılarak, enerji, ticaret ya da terörle mücadele gibi birtakım ilişki geliştirmekten bahsedilemez. Türkiye sadece bir komşu ülke ya da stratejik partner değildir, aynı zamanda bir aday ülkedir de. Katılım müzakereleri konusundaki ilerlemeyi sağlamak için gayret etmek durumundayız” diye konuştu.

“Avrupa Birliği’nin konuşma, sorunları çözme mekanizmaları fasıllardır. Biz AB ile ilişkiyi bu fasıllar aracılığıyla sürdürüyoruz” diyen Ömer Çelik 23’üncü ve 24’üncü fasılların açılması gerektiğini söyledi. “İlerleme sağlarsak açılan fasıllar kapanır, sağlanmazsa kapanmaz” diyen Çelik Türkiye’nin bu fasıllarla ilgili hazırlığını tamamladığını belirtti.

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak