Alevi Haber Ajansi

Türkiye, 2022 yılında da hak ihlalleri ve baskılarla gündemdeydi

PİRHA- Geride bıraktığımız 2022 yılı, her alanda hak ihlallerinin yaşandığı, baskının, şiddetin ve saldırıların, kadın cinayetlerinin artarak devam ettiği bir yıl oldu. 

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2022 yılı Türkiye ve dünya açısından olumlu sayılabilecek bir yıl olmadı. Özellikle Türkiye’de hak ihlalleri, baskılar ve şiddet artarak devam etti.

2022 yılı; Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşla, İran’da kadınların öncülük ettiği direnişlerle, Fransa’da bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yapılan silahlı saldırıyla, gazetecilere yönelik tutuklamalarla, hak arama eylemlerine yapılan saldırılarla, iktidar partisi içerisinde yaşanan çıkar çatışmalarının sonucunda gelen bakanların istifalarıyla, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını onaylamasıyla, Gezi Davası’nda verilen ağır cezalarla, çalınan sorular nedeniyle KPSS’nin iptal edilmesiyle, konser ve festival yasaklarıyla, Taksim’de yaşanan bombalı saldırıyla, Bartın’da meydana gelen maden faciasıyla, 6 yaşındaki çocuğa yönelik cinsel istismarla, belediye başkanlarına ve siyasetçilere verilen cezalarla tarihe geçmiş oldu.

İşte 2022 yılında yaşanan önemli olaylar ve yaşananlar…

– Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara, cemaat yurdunda yaşadığı baskı sebebiyle “artık dayanamıyorum” diye anlattığı video paylaşımının ardından intihar etti. 29 Yaşında olduğu belirtilen Enes Kara’nın Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi olduğu bilgisi paylaşıldı.

– Sezen Aksu, 2017’de yaptığı bir şarkıda geçen “Binmişiz bir alamete. Gidiyoruz kıyamete. Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e…” sözleri nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı ve AKP’liler tarafından hedef gösterildi. İktidar ve yandaşları tarafından hedef alınan Sezen Aksu, “Konu ben değilim, konu memleket’ diyen Aksu, yazdığı ‘Avcı’ isimli şarkısının sözlerini de paylaştı: “Beni öldüremezsin / Sesim, sazım, sözüm var benim / Ben derken ben herkesim” açıklamasını yaptı.

– Katıldığı televizyon programında kullandığı ifadeler gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan ve gözaltına alınan gazeteci Sedef Kabaş tutuklandı. Kabaş, 11 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

– Türkiye sinemasının yıldızlarından Fatma Girik, tedavi gördüğü İstanbul’da 79 yaşında yaşamını yitirdi.

– Gazeteci Hüseyin Murat Dörtyol, geçirdiği kalp ameliyatı sonrası yaşamını yitirdi.

– Adalet Bakanı Abdulhamit Gül görevinden istifa etti. Resmi Gazete’de yayımlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan karara göre Gül’ün yerine Bekir Bozdağ atandı. İstifa eden Gül, Temmuz 2017’den beri Adalet Bakanlığı görevini yürütüyordu. Gül, görevi Bekir Bozdağ’dan devralmıştı.

BBC’DE GREVE GİDEN GAZETECİLER KAZANDI

– İşverenle yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine 14 Ocak’ta greve çıkan BBC emekçilerinin mücadelesi başarıyla sonuçlandı. Grevin başarıyla sonuçlanmasının ardından Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), yaptığı açıklamada, 13 yıl sonra ilk kez bir basın kuruluşunda yapılan grevde gazetecilerin başarılı bir sonuca ulaştığını belirtti.

– Yazar ve fotoğraf sanatçısı Remzi Aydın, geçirdiği kalp krizi sonucu Hakk’a yürüdü.

– Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nde, Ankara Emniyeti’nde işkence iddialarına dair hazırladığı raporun yayınlanmasını engelleyen Ankara Barosu yönetimindeki kriz aşılamayınca 4 avukat istifa etti.

– 19 Aralık 2000 yılında ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ adı altında yapılan cezaevi katliamı sırasında “Diri diri yaktılar” sözleriyle hatırlanan Birsen Kars, kanser tedavisi gördüğü Almanya’da yaşamını yitirdi.

– 12 Eylül Darbesi sonrası tutuklu oğlunun ziyareti sırasında, Kürtçe konuşmak yasak olduğu için bildiği tek Türkçe cümle ile seslenen İpek Ateş hayatını kaybetti.

801 MİLYON TL HARCAMA YAPILAN ANKAPARK’IN İFLASI AÇIKLANDI

– Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunun cenazesini haber yaptıkları için yargılanan gazeteci Barış Pehlivan ve Murat Ağırel, cezalarının onanmasının ardından İstanbul Adliyesi’ne teslim olmaya gitmiş, sonrasında Silivri Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilmişti. Aynı davada cezası onanan gazeteci Hülya Kılınç ise Manisa Adliyesi’ne gitmiş ve işlemlerinin ardından Manisa Cezaevi’ne sevk edilmişti. Haklarındaki hapis cezasının onanması nedeniyle cezaevine konulan gazeteci Barış Pehlivan ve Murat Ağırel serbest bırakıldı. İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 9 Eylül 2020’de sanıklar Aydın Keser, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel’in ‘istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek’ suçundan 4 yıl 8 ay 7’şer gün, Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç’ın ise 3 yıl 9’ar ay hapis cezalarına çarptırılmasına ilişkin verdiği karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından 28 Ocak 2022’de onandı.

– Ses Kocaeli Gazetesi sahibi Güngör Arslan, 19 Şubat’ta saat 15:00 sularında Cedit Mahallesi’ndeki ofisinde silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Gazeteciyi katlettikten sonra olay yerinden kaçan saldırgan ise gece yarısı yakalandı. Katil Ramazan Önder ifadesinde tetikçi olduğunu söyledi.

– Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Ukrayna, Putin, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattığını açıklarken, AB, savaşın durdurulması çağrısında bulunarak, Ukrayna’nın yanında olacaklarını belirtti.

– Tartışmalı bakanlardan biri olan ve Türkiye’nin pek çok bölgesinde çıkan yangınlar mücadeledeki yetersizliği ile tepki toplayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli görevinden istifa etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Pakdemirli’nin yerine Vahit Kirişci atandı.

– Dönemin Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından yapılan ve birçok kez el değiştirmesine rağmen talep görmeyen Ankapark için iflas açıklaması yapıldı. Çok sayıda ağaç kesilerek AOÇ arazisi üzerine inşa edilen ve ‘kara delik’ olarak adlandırılan Ankapark için 801 milyon TL harcama yapılmıştı. Mahkeme aracılığı ile yapılan duyuruda Ankapark işletmesinin iflas ettiği kamuoyuna açıklandı.

– Ermeni Yazar Mıgırdiç Margosyan hayatını kaybetti.

GEZİ DAVASINDA AĞIR CEZALAR VERİLDİ

– 2013’teki Gezi eylemlerine ilişkin beraat kararının bozulmasının ardından Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davada karar çıktı. Mahkeme, Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman’a da 18’er yıl hapis cezası verildi.

– Fransa’da yaşayan ve uzun süredir tedavi gören şair ve yazar Emirali Yağan Hakk’a yürüdü.

– Medyada Aleyna Çakır’ı darp ettikten sonra sosyal medya canlı yayını yaptığı için gündeme gelen Ümit Uygun, Çakır’ın cinayetinin baş şüphelisi olmasına rağmen serbest bırakılmıştı. Uygun, geçtiğimiz Ağustos’ta Mamak ilçesinde beraber yaşadığı Esra Hankulu’nun öldürülmesinden tutuklandı. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davadan karar çıktı. Ağırlaştırılmış müebbet istenen Uygun, tutuklu olarak mahkemeye katıldı ve son söz olarak, suçsuzluğunun ortaya çıkacağını savundu. Avukat beyanından sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Uygun’a “ağırlaşmış yaralama” suçundan 10 yıl hapis cezası verdi. Uygun’un tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

– Ülkenin birçok ilinden Ankara’ya gelen binlerce emekli, artan hayat pahalılığına “Hayır” demek için Anıtpark’ta buluştu. Yakın zamanda yapılan zamlara karşı dövizlerle miting alanına giren Emekliler Dayanışma Sendikası ve Tüm Emekliler Sendikası üyeleri, “Zam, zulüm, işkence işte AKP. Savaşa hayır barış hemen şimdi. Bu zamlarla yaşanmaz zamlar geri alınsın” sloganları atarak iktidarı protesto etti.

– Fahiş zamları protesto etmek amacıyla elektrik faturasını ödemeyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun evinin elektriği kesildi. Kılıçdaroğlu, zamları protesto etmek için 1 hafta faturasını ödemeyerek karanlıkta oturdu.

– Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde Şenyaşar ailesinin dükkanına yapılan baskın ve Suruç Devlet Hastanesi’nde yapılan saldırıda Şenyaşar ailesinden 3 kişi öldürüldü, 2 kişi ise yaralandı. Söz konusu olaya ilişkin 4 yılın ardından gözaltına alınan AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Celal Yıldız, yeğeni Osman Şah Yıldız, Şeğsin Yıldız, Mustafa Amaç, İbrahim Şimşek, Mikail Şimşek ve Osman Yıldız’ın aralarında olduğu 11 kişi, Urfa Adliyesi’ne sevk edildi. Yapılan savcılık sorgusunun ardından gözaltına alınan 11 kişiden Osman Şah Yıldız ve Osman Yıldız serbest bırakılırken 9 kişi ‘Adam öldürmek’ ve ‘Delil karartmak’ iddiasıyla tutuklanmaya sevk edildi. Sulh Ceza Hakimliği’nde ifadeleri alınan Celal Yıldız, Mikail Şimşek, Müslüm Yıldız, İbrahim Şimşek tutuklanırken, 5 kişi ise adli kontrolle bırakıldı.

ÜLKENİN BİRÇOK YERİNDE HAK ARAMA EYLEMLERİ DEVAM ETTİ

– 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü bu yılda ülkenin birçok yerinde coşkuyla kutlandı. İstanbul’da yapılan eylemlere polis sert müdahalede bulunarak çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

– Sanatçı Ozan Garip Şahin uzun bir süredir İsveç’te tedavi gördüğü hastanede Hakka yürüdü.

– Barış Grubu üyesi Aysel Doğan Hakk’a yürüdü. Doğan’ın cenazesinin içinde bulunduğu konvoyun, Dersim’e girişi engelleyen polis cenazeye katılanlara sert müdahalede bulundu. Aralarında milletvekilleri ve gazetecilerinde olduğu çok sayıda kişi yaralandı.

– Ülkenin dört bir yanından gelerek Ankara’da buluşan sağlık emekçileri ve hekimler, ‘Beyaz Miting’ düzenleyerek taleplerini dile getirdi.

– Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri Gezi direnişinin 9’uncu yılında Boğaziçi Köprüsü’ne “Her yer Taksim her yer direniş” pankartı astı. Polisler milletvekillerine müdahale ederken, pankartı kesti. Çıkan arbedede milletvekili Sera Kadıgil’in telefonunu denize düşürdüğü belirtildi.

– CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik Çubuk’taki linç girişimi davasında karar çıktı. Mahkeme, Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Osman Sarıgün’e “basit yaralamadan” 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi, hükmün açıklanması geri bırakıldı.

– Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 2012’deki sosyal medya paylaşımlarına ilişkin yerel mahkemenin verdiği 4 yıl 11 ay 20 günlük hapis cezasını onadı. Kaftancıoğlu tutuklanarak Silivri Kapalı Hapishanesi’ne götürüldü. Buradaki işlemleri tamamlanan Kaftancıoğlu, aynı gün denetimli serbestlik kapsamında cezaevinden çıktı.

– Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin Meclis’teki grup toplantısı sırasında Gezi Direnişi’ne katılanlara ‘çürük, sürtük’ diyerek hakaret etti. Bu ifadeler başta kadınlar olmak üzere birçok kesimin tepkisine neden oldu.

DANIŞTAY, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇEKİLME KARARINI ONADI

– Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Haziran’da gözaltına alınan 22 gazeteciden 16’sı tutuklandı. Nöbetçi Sulh Mahkemesi’ne sevk edilen JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş, DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, MA Editörü Aziz Oruç, Xwebûn Yazıişleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş,  Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin tutuklandı. Gazeteci Esmer Tunç, Mehmet Yalçın, Kadir Bayram, Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

– Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali için açılan ve haziran ayı boyunca üç grup halinde görülen duruşmalar sonrasında Danıştay, sözleşmeden çekilme kararının hukuka uygun olduğuna hükmetti. Söz konusu karar her kesimin tepkisine neden oldu.

– Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından her yıl düzenlenen ‘Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülleri’ kapsamında, 2021 yılında HES’lere yönelik çevre haberleri yapan Jinnews muhabirine ödül verilmesi üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu’na, ‘Terör örgütü propagandası’ yaptığı iddiasıyla dava açıldı.

– Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı’nın ‘canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme’ suçundan yargılandığı davada aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının haksız tahrik indirimi uygulanarak 23 yıla düşürülmesi ve kardeşi Mertcan Avcı’nın beraat kararları için İstinaf Mahkemesi’ne taşındı.

– Kolombiya’nın Tulua kentindeki bir cezaevinde mahkumlar isyan etti, yangın çıkardı. Cezaevinde isyan amacıyla çıkarılan yangında 52 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer cezaevinin tahliye edildiğini açıkladı.

– Batman’da intihar eden İpek Er’in, bıraktığı mektupta kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu yazdığı eski uzman çavuş Musa Orhan’a sosyal medya hesabından hakaret ettiği suçlaması ile yargılanıp, para cezası alan oyuncu Ezgi Mola hakkında bir suç duyurusu daha yapıldı. Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, savcılığa verdiği dilekçesinde; açılan davada uzlaştırma görüşmelerinde talep edilen para miktarı ile diğer diyalogları açıklayan Ezgi Mola’nın ‘gizli kalması gereken bilgilerin açıklanmasını ihlal’ suçunu işlediğini belirtti. Mola’nın 5 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını istedi.

POLİS ŞİDDETİ DEVAM ETTİ

– Kemal Kurkut’un katledilme anını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök’e 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi.

– Uzun zamandır organ yetmezliği nedeniyle tedavi gören Seyit Sabun Ocağı evlatlarından Pir İmam Hüseyin Kılavuz Hakk’a yürüdü.

– Bu yıl da yapılmak istenen ‘Onur Yürüyüşü’ İstanbul’da ve Ankara’da yasaklandı. Polis eylem yapmak isteyenlere ve gazetecilere saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alınırken, yaralananlar ve hastaneye kaldırılanlar oldu.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal medya hesabından yaptığı çağrıyla KYK kredileri gündem oldu. Kılıçdaroğlu hükümete yaptığı çağrıda KYK kredilerinin faizlerinin silinmesini istedi. Gençlere da seslenen Kılıçdaroğlu, kredi faizlerini ödememelerini, iktidara geldiklerinde bunları sileceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun çağrısına cevap veren gençler eylemler ve açıklamalar yaparak gündem yarattı. Oluşan kamuoyu tepkisi karşısında AKP hükümeti yeni bir düzenleme yaparak KYK kredilerinin faizlerini sildi.

-Başta Muğla olmak üzere Ege bölgesinin birçok yerinde orman yangınları yaşandı. İlgili kurumlar yangına müdahalede yetersiz kalırken yüzlerce kişi evlerinden tahliye edildi. Onlarca ev ve ahır gibi mülkler kullanılamaz hale gelirken, çok sayıda hayvanda telef oldu.

– Tarihinin en büyük ekonomik krizine karşı protestoların yükseldiği ve halkın başkanlık sarayını bastığı Sri Lanka’da, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın ülkeden kaçtığı açıklandı. Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, başkan vekili olarak Olağanüstü Hal (OHAL) ilan ettiğini açıkladı.

KPSS’DE SORULAR ÇALINDI, SINAV İPTAL EDİLDİ

– Pandemi sebebiyle son iki yıldır gerçekleştirilemeyen ve bu yıl 20’ncisi yapılacak olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tunceli Valiliği tarafından yine engellendi. Valilik, Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında yozlaşmaya karşı yapılması planlanan ve Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanına kadar sürecek olan yürüyüşü, stadyumu, yurtları ve Grup Yorum ile Grup İsyan Ateşi’nin sahneye çıkmasını yasakladı.

-Sanatçı İlhan İrem, böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

-31 Temmuz günü yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı’ndaki (KPSS) ‘sızıntı’ iddialarının ardından tartışmalar da büyüdü. KPSS’de çıkan soruların Yediiklim Yayınevi’nin kaynak kitaplarındaki sorularla benzerliğinin ortaya çıkması sonrası ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alındı. ÖSYM’nin yeni atanan başkan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy KPSS’nin son yapılan oturumlarının iptal edildiğini duyurdu. Yeni oturumlar Eylül ayında yapıldı.

-Türkiye İşçi Partisi (TİP) Merkez Komite Üyesi, Türkiye sosyalist hareketinin önde gelen isimlerinden Metin Çulhaoğlu, 74 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

-Mardin’in Derik ilçesi girişinde aksam saatlerinde iki otomobilin karıştığı kaza meydana geldi. Yurttaşlar, kazada yaralananlara yardıma koşarken, bu sırada Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikası’ndan gübre taşıdığı öğrenilen kamyonun freni patladı. Kamyonun hakimiyetini kaybeden şoför yurttaşların arasına daldı. Meydana gelen kazada en az 16 kişinin yaşamını yitirdiği çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi.

-Nisan ayında verdiği konserde imam hatipliler ile ilgili söylemleri nedeniyle hedef gösterilen ve hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan şarkıcı Gülşen, ev hapsi kararı ile tahliye edildi.

BİRÇOK YERDE FESTİVALLER VE KONSERLER YASAKLANDI

-1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin basın açıklaması yapmak isteyen yurttaşlar birçok ilde alanlara çıktı. Polis başta İstanbul olmak üzere çoğu yerde açıklamalara müdahale ederek çok sayıda yurttaşı gözaltına aldı.

-Sinan Aygün, TOGO İkiz Kuleleri davasında taraf olan, Çankaya Belediyesi’nde de görev yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan hakkında ‘işe gitmeden maaş aldığı, haksız kazanç sağladığı’ gerekçesiyle şikâyette bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Karakuş hakkında soruşturma izni verdi. Yargıya başvuran Karakuş’un soruşturma izni Danıştay 1. Dairesi tarafından iptal edildi. Karakuş hakkında verilen soruşturma izninin, geçtiğimiz mayıs ayında Danıştay’dan dönmesine rağmen soruşturma yürütülmeye devam etti ve Karakuş’un memuriyetine son verildi.

– 2022 yılı içerisinde birçok sanatçı ve şarkıcının konserleri valilikler ve kaymakamlıklar tarafından çeşitli bahanelerle yasaklandı.

-Demokratik hak arama eylemlerine müdahale eden polisler birçok ilde gazetecilerin haber yapmak istemesini engelledi. Gazetecilere silah da çeken polisler, birçok gazeteciyi darp ederek gözaltına aldı.

– Buckingham Sarayı, Kraliçe 2. Elizabeth’in hayatını kaybettiğini açıkladı. Britanya’nın 96 yaşındaki kraliçesi 2. Elizabeth, doktorların tavsiyesi üzerine dünkü programını da iptal etmiş ve istirahate çekilmişti. 2.Elizabeth, 2015’te 89 yaşındayken büyükannesi Kraliçe Victoria’nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı. 1901’de 81 yaşındayken hayatını kaybeden Kraliçe Victoria, 63 yıl 7 ay tahtta kalmıştı.

-Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Kızılay semtinde daha önce polislerin ırkçı saldırısına maruz kalan Saab restoran sahibi Somalili Mohammed Isse Abdullah, gözaltına alındı. Hakkında “sınır dışı edilme” kararı alınan Abdullah, gözaltına alındıktan sonra Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Abdullah, daha sonra Çankaya Karakolu’na, buradan da Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi. Verdiği hukuk mücadelesi sonucu serbest kaldı. Daha önce polisler tarafından dükkanında yer alan sarı, kırmız, yeşil renkleri nedeniyle ırkçı saldırıya uğrayan Abdullah, Ağustos 2021’den bu yana polis baskısına maruz kalıyordu. Abdullah’ın restoranı Saab’ın tabelası da polisler tarafından sökülmüştü.

AKADEMİSYEN NAGİHAN AKARSEL, SİLAHLI SALDIRI SONUCU ÖLDÜRÜLDÜ

-20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da öldürülen Kürt aydın, gazeteci ve yazar Musa Anter’in katledilmesine dair açılan davanın 37’nci duruşması, yasal zaman aşımı süresinin dolmasından bir gün sonra Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme heyeti, 20 Eylül itibariyle yasal zaman aşımı süresinin dolduğunu gerekçe göstererek Anter davasının zaman aşımına uğramasına karar verdi.

-Mersin’in Mezitli ilçesinde bulunan Tece Polisevi’ne bombalı saldırı düzenlendi. Saldırının ardından çıkan çatışmada 1 polis ve 2 saldırgan öldü.

-Erzurum’un Yakutiye ilçesi Yukarı Mumcu Caddesi’nde meydana gelen olayda, arkadaşı Enes K. ile yürüyen Mehmet G.’nin yanına gelen 2 kişi, küpesiyle alay etti. Çıkan tartışma sonrası şüphelilerden biri, Mehmet G.’yi kalçasından bıçakladı. Diğer saldırgan ise sopayla vurdu. Saldırganlar kaçarken, ihbar üzerine sağlık ve polis ekipleri bölgeye geldi.

-Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi, Jineoloji Dergisi editörü, gazeteci, yazar, akademisyen Nagihan Akarsel, Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde bulunan evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu katledildi.

-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Karlıova İlçe Örgütü binasına silahlı saldırı yağıldı. Gece saat 02.00 sıralarında gerçekleşen saldırıda, binaya iki el ateş edildiği ve kurşunların ilçe örgütünün içerisine isabet ettiği belirtildi. Sabah saatlerinde parti binasına gelen partililerin bekleyişi sürerken, polis saldırı yerinde inceleme yaptı. Saldırgan Tanju Bingöl’ün gözaltına alındığı kaydedildi.

– Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde “Özgürlük yürüyüşü” düzenlenmek istendi. Yürüyüşe yönelik polisin sert müdahalesi sonrası, en az 20 kişi gözaltına alındı. Polisin sert müdahalesinde HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Sait Dede, yerlerde sürüklenerek darp edilirken, ayağı kırılan Habip Eksik hastaneye kaldırıldı.

– Irak Cumhurbaşkanlığı için yapılan seçim sonuçlandı. İkinci tur seçimlerde, üçte iki çoğunlukla Latif Reşid seçilerek, Irak’ın yeni cumhurbaşkanı oldu.

İRAN’DA KADINLARIN ÖNCÜLÜK ETTİĞİ DİRENİŞ BAŞLADI

-TBMM’den geçen ‘sansür yasası’ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da onaylaması sonrasında Resmi Gazete’de yayımlandı. Yasanın bazı hükümleri 1 Ocak ve 1 Nisan 2023 tarihlerinden itibaren uygulanacak.

-İzmir Barosu Genel Kurulu’nda Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Grubu adına konuşma yapan Avukat Arjen Turan konuşması esnasında bir grup tarafından ırkçı saldırıya ve hakarete maruz kaldı, tehdit edildi. Konuşmasının sonunda “Jin jiyan azadi” sloganı atan Arjen’e, aynı grup kürsüden indikten sonra fiziksel saldırıda bulunmaya çalıştı.

-İran rejim güçlerinin Jina Mahsa Amini’ni katletmesi sonrasında İran kentlerinde eylemler başladı. İran İnsan Hakları Örgütü’nün yaptığı son açıklamalara göre, 3 ayı aşkın süredir devam eden eylemlerde en az 450 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi gözaltına alınarak işkence gördü ve tutuklandı. Eylemler sürerken, farklı ülkelerde de destek eylemleri gerçekleştiriliyor.

-Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kimyasal silah kullandığı iddialarının araştırılması gerektiğini dile getirmesinin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından hedef gösterilen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklandı.

KÜRT KADIN SİYASETÇİ AYSEL TUĞLUK TAHLİYE EDİLDİ

-Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan demans hastası Aysel Tuğluk’a ilişkin Adli Tıp Kurumu (ATK) “Cezaevinde kalamaz” yönünde rapor verdi. Tuğluk, 27 Ekim’de tahliye edildi.

-Yaptıkları haberler ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilen 12 gazeteci Ankara merkezli soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan gazetecilerden Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirler Deniz Nazlım, Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren, Derya Ren ve Öznur Değer tutuklanırken, MA Ankara bürosunda bir süre stajyer olarak çalışan Mehmet Günhan ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 45 günlük bebeği olan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Zemo Ağgöz ise ev hapsi şartıyla serbest bırakıldı.

-Gazeteci-Yazar Ahmet Tulgar (63), geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

-Güney Kore’nin başkenti Seul’de Cadılar Bayramı kutlaması sırasında yaşanan izdihamda 120 kişi yaşamını yitirdi, 100 kişi yaralandı. İzdihamın nedenine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

-Brezilya’da ikinci turu yapılan başkanlık seçimini mevcut lider Jair Bolsonaro’yu yenen solcu aday Luiz Inácio Lula da Silva veya kısa adıyla Lula kazandı. İlk sonuçlara göre Lula oyların yüzde 50,83’ünü aldı. 1 Ocak 2023’te görevi devralacak Lula, en acil görevin açlığı bitirmek olduğunu söyledi, halkın iyi yaşamak ve yeniden umuda sahip olmak istediğini kaydetti. Lula, Amazon ormanlarındaki tahribata da son verileceğini vurguladı.

BARTIN’DAKİ MADEN FACİASINDA 41 İŞÇİ ÖLDÜ

– Bartın’ın Amasra ilçesindeki, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde, yeraltında patlama meydana geldi. 41 işçinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Müessese Müdürü Cihat Özdemir, TTK Amasra Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, işletme müdürü Selçuk Ekmekçi ile kartiyelerden (Birkaç üretim ünitesinden oluşan ocak) sorumlu maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş, TTK Amasra Müessese İşletme Baş Mühendisi Mehmet Tural, iş güvenliği şube müdür vekili Volkan Soylu ve emniyet mühendisi Şahan Kahraman, savcılıktaki sorgularının ardından tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Nöbetçi hakimlik, sekiz şüphelinin “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan tutuklanmasına karar verdi.

– Eğitim emekçileri, Öğretmenlik Meslek Kanunu başta olmak üzere yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirmek için 2 Kasım günü ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı.

-Dersim Katliamı tanığı ve mağdurlarından Bego Polat (93) Hakk’a yürüdü. Dersim Katliamı sırasında annesi ve 3 kardeşi gözleri önünde öldürülüp suya atılan Polat’ın, kendisi ise yaralı olarak kurtulmuştu.

-ÇHD VE HHB avukatlarının yargılandığı davada karar çıktı. Haklarında 12’şer yıl ceza verilen Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik’in tutukluluğunun devamına karar verildi.

İSTANBUL’DA BOMBALI SALDIRI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

-İstanbul Taksim’deki İstiklal Caddesi’nde bombalı saldırı gerçekleştirildi. Saldırı sonucunda 6 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi de yaralandı. Ardından yapılan operasyonlarda aralarında bombalı çantayı bıraktığı iddia edilen zanlı da dahil 46 kişi gözaltına alındı. Konuya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıyı PKK’nin düzenlediğini öne sürerek, “Eylemin talimatının Kobani’den geldiği, eylemi yapanın Afrin’den geçtiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Biraz önce bombayı bırakan kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Elde ettiğimiz bulgular çerçevesinde PKK/PYD terör örgütü” dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü de açıklamasında, bombalı saldırının failinin PKK’li olduğunu ileri sürdü.
ANF’nin yaptığı habere göre ise PKK’nin silahlı kanadı olan HPG saldırıya dair açıklama yaptı. HPG açıklamasında, “Taksim’deki saldırıyla herhangi bir ilişkimiz yok” dedi. Hayatını kaybedenlere başsağlığı dilenen açıklamada, “Bunun karanlık bir planın başlangıcına işaret ettiği anlaşılmaktadır” ifadeleri yer aldı.

-Konya’nın Meram ilçesinde 12 Mayıs 2021’de Keleş ve Çalık aileleri tarafından ırkçı saldırıya maruz bırakılan Dedeoğulları ailesinden 7 kişi, saldırının ardından gereken koruma tedbirlerinin alınmaması sonucu 30 Temmuz 2021’de tetikçi Mehmet Altun tarafından katledilmesine dair süren davanın karar duruşması, Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, tetikçi Mehmet Altun’a 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi, diğer tüm sanıklar yönünden beraat kararı verdi.

-Sansür yasasının kabulü sonrası soruşturma açılan ilk gazeteci Mehmet Selçuk Ada oldu. Emniyet Selçuk Ada’ya kendisi hakkında dezenformasyon yasasının 29. maddesinden soruşturma açıldığını bildirdi.

-Arjantin’de askeri diktatörlük döneminde kaybedilen oğullarını arayanların kurduğu ve Türkiye’de de Cumartesi Anneleri’ne ilham veren ‘Mayıs Meydanı Anneleri’nin (Plaza de Mayo Anneleri) kurucularından Hebe de Bonafini, 93 yaşında yaşamını yitirdi. Ülkenin 1970’ler ve 1980’lerdeki askeri diktatörlük sırasında yaşanan insan hakları ihlallerine karşı mücadelenin öne çıkan isimlerinden biri olan Bonafini’nin ölümünün ardından ülkede üç günlük yas ilan edildi.

-Dersim’de 8 Aralık 2019’da verdiği konser gerekçe gösterilerek evine düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alınan sanatçı Yılmaz Çelik, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Bir süre hapishanede kalan Çelik, birkaç ay sonra tahliye edilmişti. Çelik hakkında ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla dava açılmış, 1 Haziran 2021 tarihinde ise beraat kararı verilmişti. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı sonrası sanatçı Yılmaz Çelik hakkında Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen beraat kararı, Erzurum İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu.

TTB BAŞKANI PROF. DR. ŞEBNEM KORUR FİNCANCI TUTUKLANDI

-Halkın Hukuk Bürosu (HHB) sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile müvekkilleri Gökhan Yıldırım hakkında infaz erteleme kararının kaldırıldığını duyurdu. Yıldırım’ın Silivri Cezaevine götürüldüğü kaydedildi. Yıldırım, adil yargılanma talebiyle 255 gün ölüm orucu eylemi yapmış ve sağlık durumu nedeniyle hakkında infaz erteleme kararı verildikten sonra ölüm orucunu bırakmıştı.

-Ankara’nın Çankaya ilçesindeki eğlence mekanında çıkan tartışmada, müzisyen Onur Şener’in, kırık cam bardakla boynundan yaralanarak öldürülmesine ilişkin 5 kişi hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 11 Kasım’da tamamlanan iddianame, Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. İddianameyi kabul eden mahkeme, üç sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşma için 25 Ocak gününü belirledi.

-Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde maruz kaldığı sistematik işkence sonrası kendisine tecavüz edildiğini duyuran ve 9 Aralık 2021 tarihinde intihar ettiği iddia edilen Garibe Gezer’in ölümüne ilişkin 22 Kasım Salı günü, Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, “Garibe Gezer’in ölümünde herhangi bir kimsenin kast veya kusurunun bulunduğuna dair kamu davası açmaya yeter delil elde edilemediği” gerekçesiyle “kovuşturmaya yer yok” kararı verildi.

-Kimyasal silah iddialarının araştırılmasını isteyen açıklamaları nedeniyle tutuklanan TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 7 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

-25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde birçok ilde kadınlar alanlardaydı. Kadınlar, “Özgürlüğümüz için susmuyoruz. Hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. Erkek devlet şiddetine itaat etmiyoruz” şiarıyla bir araya geldi. Polis yapılan eylemlere müdahalede bulunarak çok sayıda kadını gözaltına aldı.

– Türk Eczacılar Birliği, mesleki sorunlara karşı Ankara’da büyük eczacı mitingi düzenledi. Yapılan açıklamada ilaç yokluğundan hak kayıplarına birçok başlık dile getirilerek, “Eczacıya hak ettiği değer verilmelidir” denildi.

-Altılı Masa, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği önerisini açıkladı. Taslağa göre, seçim barajı yüzde 3’e indiriliyor, tek dönem seçilecek cumhurbaşkanının partisi ile ilişiği kesilecek, yargı kararı olmadan kayyım atanamayacak.

HİRANUR VAKFI’NDA 6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARA UĞRADIĞI ORTAYA ÇIKTI

-Gezi eylemlerinde polisin gaz fişeğiyle ayağından vurulan ve yüzde 42 engeli oluşan Aydın Aydoğan’ın davası ‘zamanaşımı’ gerekçesiyle kapatıldı. Böylelikle Gezi eylemleri sonucu açılan son dava da kapatılmış oldu.

-KHK ile işinden olan binlerce KESK’liden biri olan Mersin Eğitim-Sen Şube Başkanı Öğretmen Mahmut Sümbül, İstinaf Mahkemesi’nin kararıyla işine iade edilmesine karşın güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek görevine başlatılmadı.

-Psikolog Dr. Gözde Özdikmenli’nin, 5. sınıf öğrencisi çocuğunun zorunlu din dersinden muaf tutulması için açtığı dava reddedilmişti. Bunun üzerine Özdikmenli son çare olarak çocuğunun muaf tutulması adına din değiştirmek zorunda kaldı ve Hristiyan olmayı seçti. Özdikmenli’nin E- devlet üzerinden yaptığı din değişikliğiyle birlikte talebi kabul edildi ve çocuğu din derslerinden muaf tutuldu.

-Kürt araştırmacı ve yazar Munzur Çem (Hüseyin Beysülen) Almanya’nın Berlin şehrinde Hakk’a yürüdü.

-Bitlis’in Tatvan ilçesinde yaşanan bir taciz olayına dair paylaşımları nedeniyle sabah saatlerinde gözaltına alınan Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, çıkarıldığı mahkemece “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla tutuklandı.

-Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşında kızı H.K.G.’yi 29 yaşındaki Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirdiği ortaya çıktı. Tarikatta 6 yaşındaki çocuğa istismar skandalında kamuoyunda oluşan tepkilerin ardından gözaltına alınan Kadir İstekli ve baba Yusuf Ziya Gümüşel adliyedeki işlemleri sonrası tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

EKREM İMAMOĞLU’NA SİYASİ YASAK CEZASI VERİLDİ

– İptal edilen İstanbul seçimlerinin ardından YSK üyelerine “ahmak” dediği gerekçesiyle İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verdiği 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve siyasi yasak kararı büyük tartışma yarattı. Kararın ardından altılı masanın siyasi parti liderleri İBB’nin Saraçhane binası önünde bir araya geldi.

-Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK)17 Aralık Cumartesi günü Ankara Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirmek istediği ‘Seçim bütçesi değil, geçim bütçesi istiyoruz’ mitingi Ankara Valiliği tarafından engellenmişti. Kararı protesto etmek için TBMM önünde bir araya gelmek isteyen sendika yönetici ve üyelerine burada da müdahalede bulunuldu.

-2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. 2022 yılı için öngörülen bütçe geliri 1 trilyon 472 milyar lira iken, 2023 yılı bütçe geliri beklentisi 3 trilyon 810 milyar lira olarak gerçekleşti.

-16 Aralık’ta evine yapılan baskınla gözaltına alınan belgesel yönetmeni Sibel Tekin, sevk edildiği adliyede “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. Tekin’in arşivine el konuldu.

-Hasta ve infazı yakılan tutukluların durumuna dikkat çekmek için adalet nöbetini sürdüren ailelerin eylemine polis müdahale etti. Bir polis memuru HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü’ye tokat attı. O anları görüntüleyen kameran Mehmet Zeki Kaya gözaltına alındı.

-Deniz Poyraz’ın katledilmesini HDP’nin organize ettiğini söyleyen Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur, kendisini eleştiren Gazeteci Sezgin Kartal’dan davacı oldu. Karar duruşmasında Kartal beraat etti.

-Afganistan Yüksek Öğretim Bakanlığı, üniversitelere gönderdiği bir yazıyla ülkedeki kadınların üniversite eğitiminin süresiz olarak yasaklandığını duyurdu.

-Asgari Ücret Tespit Komisyonu, milyonlarca insanı doğrudan ilgilendiren 2023 yılı asgari ücreti belirledi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı asgari ücret 8 bin 500 lira oldu.

-Halkların Demokratik Partisi (HDP) tutuklu Semra Güzel’in milletvekilliği Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylama ardından düşürüldü. HDP’li Semra Güzel’in yasama faaliyetlerine katılmadığı nedeniyle vekilliğinin düşürülmesine dair Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun raporu sonrası Meclis Genel Kurulu’nda Güzel’in vekilliğinin düşürülmesine dair oylama yapıldı. Toplamda 371 oyu kullanıldığı oylamada 330 kabul oyuna karşı 42 ret oyu kullanıldı. AKP, MHP, İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubu vekilliğin düşürülmesi yönünde oy kullandı. HDP grubunda yer alan tüm milletvekilleri ise düşürülmemesi yönünde görüş bildirdi.

-Fransa’nın başkenti Paris’teki Strasbourg Saint Denis Mahallesi’nde bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne saldırı gerçekleşti. Görgü tanıklarına göre merkezin olduğu caddeye bir otomobille bırakılan kişi merkezi silahla taradı. Saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti, 4’ü ağır en az 10 kişi yaralandı.

(HABER MERKEZİ)

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak