Alevi Haber Ajansi

‘Türkiye, 2021 yılı dini özgürlükler sıralamasına göre, 163 ülke arasında 149. sırada’

PİRHA-CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, ‘tek adam düzeni’nin 2021 yılında Türkiye için ekonomik gerileme ve kaosa sebep olduğunu ifade ederek “Türkiye, 41 OECD ülkesi arasında ayrımcılığın en çok olduğu ülke konumuna gelmiştir” vurgusunu yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne dair “dikiş tutmadı” yorumunu yaparak “Türkiye’yi tüm alanlarda dibe savurdu” dedi. Açıkel, yazılı yaptığı açıklamada ‘Cumhurbaşkanlığı Sisteminin 2021 yılı karnesi’ni verdi.

İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel, CHP Ar-Ge Bilim Platformu olarak, 2022 yılına girerken Türkiye’nin temel sorunlarına dair hazırladıkları raporu paylaştı. Türkiye’nin gerilediğine işaret eden Açıkel, “Demokrasi, temel hak ve özgürlükler buzul çağına geriledi” diyerek raporunda şu verilere yer verdi:

“Türkiye, 2021 Dünya Adalet Projesi Endeksinde Madagaskar, Angola, Mali gibi ülkelerin gerisinde kalarak hukukun üstünlüğü sıralamasında 128 ülke arasında 117. sıraya düşmüştür. Aynı zamanda dahil olduğu Orta Asya ve Doğu Avrupa bölgesindeki 14 ülke arasında son sıraya düşmüş, benzer gelire sahip 40 ülke arasında ise 38. sırada yer almıştır.

2011 yılında 167 ülke arasında yargı sistemine ve mahkemelere güven sıralamasında 53. sırada yer alan Türkiye, 2021 yılına gelindiğinde 129. sıraya düşmüştür.

Hükümet Kısıtlamaları Endeksi’nde Türkiye son 10 yılda 18 sıra birden düşerek 2021’de 167 ülke arasında 157. sırada yer almıştır.

2021 yılı Yargı Bağımsızlığı Endeksi’nde Türkiye 167 ülke arasında 118. Sırada yer almaktadır

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in hazırladığı rapora göre basın özgürlüğü konusunda Türkiye 2002’de 100. sıradayken, 2021’de 153. sıraya gerilemiştir.

Erişim engellemeler, içerik kaldırmalar, sosyal medya kaynaklı tutuklamalar gibi kriterleri merkeze alarak, Freedom House tarafından hazırlanan İnternet Özgürlüğü 2021 Raporu’na göre Türkiye, 100 puan üzerinden sadece 34 puan alarak, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisinde yer almıştır.

SGI 2020 demokrasi kalitesi verilerine göre Türkiye, demokrasi kalitesi açısından son sırada (41. sıra) alıyor.”

“EKONOMİK YOKSULLAŞMA, EŞİTSİZLİK VE BORÇ KRİZİ DERİNLEŞTİ”

Milletvekili Fethi Açıkel, Türkiye’deki gerçek işsiz sayısının 97 ülkenin nüfusundan fazla olduğuna işaret ederek şöyle devam etti:

“Türkiye, OECD ülkeleri arasında 25-64 yaş grubunda iş gücüne katılım oranı en düşük olan ülke konumundadır.

Türkiye, dünya enflasyon liginde 185 ülke arasında en yüksek enflasyona sahip 11. ülke konumundadır. Türkiye, 36 OECD ülkesi içerisinde Ekim 2021 itibarıyla gıda enflasyonu en yüksek ülke olmuştur. Türkiye’de istihdam oranı sadece %48’dir. Türkiye, istihdam oranı bakımından 35 OECD ülkesi arasında son sırada yer almaktadır.

Saray rejiminin yok saydığı düşük ücretli emekliler ve emeklilikte yaşa takılanların artmasına neden olan mevcut emeklilik sistemi, Mercer, CFA Institute Global tarafından 2021 yılında yapılan çalışmaya göre, 43 sistem arasında 39. sırada yer alarak, en kötü emeklilik sistemlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Dünyanın Endişeleri Araştırmasına katılan 27 ülke arasında Türkiye, Yoksulluk ve Sosyal Eşitsizlikten en çok endişe duyan 4. ülke konumundadır. AKP’li yıllarda en az 28 bin 380 işçi hayatını kaybetti.”

KARA PARA AKLAMA VE TERÖRİZM FİNANSMANLIĞI!

CHP’li Fethi Açıkel, Türkiye’deki kara para yolsuzlukları ve uyuşturucu kaçakçılığına da işaret ederek şu verileri paylaştı:

“Büyük göçmen akınları nedeniyle sınırları güvensiz hale gelen AKP Türkiye’sinin zayıf ve kırılgan bir hal almaya başladığı, Fund for Peace’in yapmış olduğu Kırılgan Devletler Endeksinde görülmektedir. Türkiye, 2021 yılında 178 ülke arasında en kırılgan 57. ülke konumundadır. Türkiye Madagaskar, Guatemala, Kolombiya, Ürdün gibi ülkelerin gerisinde yer almaktadır.

Pasaport gücü sıralamalarında bordo renkli Hususi Pasaportlarımız 2006 yılında 46. sıradayken, 2021’de 57. sıraya gerilemiştir. AKP döneminde güç kaybeden pasaportumuzun yurttaşlara maliyeti ise artmış ve dünyanın en pahalı pasaportlarından biri haline gelmiştir.

Türkiye, OECD çatısı altında çalışan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından evrensel olarak belirlenen tavsiye kararları ve hedefleri, AKP iktidarının uygulamaktan uzak durması nedeniyle gri listeye alındı. Türkiye, kara para aklama ve terörizm finansmanı gibi ciddi uyarılara kulak asılmaması ve gerekli önlemlerin alınmaması yüzünden büyük bir itibar kaybı yaşamaktadır.”

EN ADALETSİZ EĞİTİM FIRSATI SUNAN ÜLKE!

Eğitim sistemindeki bozulmalara da işaret eden Fethi Açıkel, öğretmenlerin atanmama sorunu, üniversitelerde baskı ve keyfi yönetimlere dair de şunları sıraladı:

“AKP döneminde eğitime erişimde de eşitsizlikler artmış, Türkiye, 41 OECD ülkesi arasında en adaletsiz eğitim fırsatı sunan ülke haline gelmiştir.

Türkiye, 2021 Eğitim politikaları sıralamalarında OECD ülkeleri arasında Romanya ile birlikte en kötü konumda bulunan iki ülkeden biridir.

OECD verilerine göre Türkiye, 77 ülke arasında Kovid-19 sürecinde öğrencilerin internete erişim sıralamasında 70. sırada yer aldı.

2010 yılında Times Higher Education Endeksi’nde bazı devlet üniversitelerimiz ilk 100’de yer alırken, 2018 yılından bu yana da aynı sıralamada hiçbir devlet üniversitesi ilk 500 içerisinde yer alamamaktadır.

24 Avrupa ülkesi arasında yüksek öğretimdeki öğrencilerin mali durumunun en kötü olduğu ülke Türkiye’dir.”

“YAŞAM TARZLARINA HOŞGÖRÜSÜZLÜK TIRMANIYOR”

Milletvekili Fethi Açıkel, hazırladığı raporda son olarak “Toplumsal kutuplaştırma siyaseti” başlığına vurgu yaparak şu bilgileri sıraladı:

“2021 Küresel Barış Endeksi’ne göre Türkiye 163 ülke arasında 149. sıradadır. Türkiye aynı zamanda Avrupa’daki 25 ülke içerisindeki en barışçıl olmayan ülkedir.

Türkiye ayrımcılığa karşı yasal önlemler ve toplumsal hoşgörü gibi kategorilerle hesaplanan ‘kişisel özgürlükler’ sıralamasında ise 154. sıradadır.

Türkiye, 41 OECD ülkesi arasında ayrımcılığın en çok olduğu ülke konumuna gelmiştir.

Türkiye, 2021 yılı dini özgürlükler sıralamasına göre, 163 ülke arasında 149. sıradadır.

Türkiye, 2020 yılında AİHM’de Rusya’dan sonra aleyhine en çok başvuru yapılan ülke olmuştur.

Türkiye, 115 ülke arasında azınlıkların en çok tehdit altında olduğu 35. ülke olarak gösterilmektedir.

Suç oranları, şiddet içerikli gösteriler, komşu ülkelerle gerilimli ilişkiler, istikrarsız siyasi ortam gibi alt başlıklarla belirlenen Toplumsal Güvenlik sıralamasında Türkiye, 163 ülke arasında 144. sırada, güvensiz ülkeler arasında yer almaktadır.

Kadın Barış ve Güvenlik Endeksinde Türkiye 170 ülke arasında 106. sırada yer almaktadır.

2021 Dünyanın En Güvenli Ülkeleri Endeksi’nde Türkiye 134 ülke arasında 107. sırada yer almaktadır.”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak