Alevi Haber Ajansi

Turhal’ın son saz ustalarından Altuntaş: Eski rağbet yok, önce içinde aşk olacak-VİDEO

PİRHA-15 yıldır Tokat Turhal’da saz ustalığı yapan Erdal Altuntaş, “Saz çalmak çocukluğundan beri bir içinde bir hevesti. Aşk, heves olmazsa bağlama da olmaz. Şu anda gençlerin hevesi ve ilgisi az” dedi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte el emeğinin yoğun olduğu birçok meslek de tarihe karıştı. Makine çağına geçişle birlikte eskiden bin bir emekle yapılan bağlamalar şimdi el değmeden bir günde yapılabiliyor. Bu da saz ustalarına olan gereksinimi azaltıyor.

Tokat Turhal’da ikamet eden Hubyar Ocağı mensubu saz ustası Erdal Altuntaş, saza eskisi kadar rağbet olmadığını söyledi.

“ÖNCE BAĞLAMA ÇALMAYI SONRA YAPMAYI ÖĞRENDİM”

Genelde sipariş üzerine çalıştığını söyleyen Altuntaş, “Atölyemde hem saz yapıyor hem de bunun yanı sıra eski bağlamaları tamir ediyorum. Bu çocukluğumdan beri içimde bu aşk vardı” diye belirtti.

Ailede kendisinden başka saz çalan olmadığını belirten Altuntaş, “Bağlamayı çalıyorum ama sazı yapmayı sonradan öğrendim. Yaptığım sazları genelde elle yapıyorum makine kullanmıyorum o şekilde çalışıyorum. Fabrikasyon tarzı yapılan saz işleri kolay yoldan para kazanma diye düşünüyorum. Benim burada yapmış olduğum saz bir ay iki ay sürüyor ama fabrikasyon öyle değil, günde 3 tane saat çıkarmanız lazım ki sizi kurtarsın. O da kolay değil” diye belirtti.

“ESKİSİ GİBİ GENÇLERDE HEVES YOK”

Eskisi kadar gençlerde heves ve ilginin olmadığından dert yanan Altuntaş, “Eskiden 2 kişi yetiştirdim biri samsunda biri ordu da. Şu anda çırak bulmak zor. Gençleri bu konuda anlamak zor. Eskiden güzeldi ama şu anda gençlerde bir heves yok. Ben sazı 10 yaşında öğrendim O zaman bağlama yoktu uzun sap vardı Sonradan bağlama çıktı” diye konuştu.

“TURHAL’DA SADECE 2 TANE SAZ ATÖLYESİ VAR”

Altuntaş şöyle devam etti:

“Benim burada bir arkadaşım daha var o da bağlama yapıyor. Tokat Turhal’da 2 sazı yapan kişi var.  İşe başladığımızda Turhal’da bir tane sazcı vardı. O da saz evini kapatınca biz de atölye kurmak zorunda kaldık. Ondan sonra saz yapmaya başladık. Sonradan ben burayı açtım. Yaklaşık 15 yıldır hala da devam ediyorum. Genelde eski bağlamaları tamir ediyorum.”

“İSTEK OLMAZSA OLMUYOR

Saza rağbet olmadığını da aktaran saz ustası Erdal Altuntaş, “Dediğim gibi istek olacak istek olmadığı yerde ne yaparsanız yapın bazı çabalar boşa gidiyor. Sazı yaparken de çalarken de insanın önce içinde aşk olması lazım. Bir ara bağlama kursu açılmasına ilişkin Halk Eğitim Müdürlüğü ile ilişkiye geçmiştim ama Halk Eğitim Merkezi çok pek sıcak bakmadı. O yüzden yapamadım. Bulunduğum atölye küçük fazla büyük değil. Ben sazlarımı yaparken makine kullanmıyorum el işçiliği yapıyorum” dedi.

Cebrail ARSLAN/TOKAT

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak