Tunuslu kadınların protestoları etkisini gösterdi ve parlamento kadına uygulanan her türlü şiddetin cezalandırılmasını öngören tarihi yasayı kabul etti. Yasa ile evlilik içi tecavüz de suç kapsamına alındı. Her iki kadından birinin aile içi şiddete maruz bırakıldığı Tunus’ta kadına yönelik şiddeti azaltmayı öngören özel bir yasa yoktu.
Dün Tunus parlamentosu ‘kadına yönelik aile içi ve yönelik cinsel, fiziksel ve ekonomik’ şiddeti engellemeyi ve tanımlı suçları işleyenlerin cezalandırılmasını öngören yasayı onadı.
Tunus’ta kadınların maruz bırakıldığı aile içi şiddet oranı çok yüksek.
2010’da Ulusal Aile Dairesi tarafından yapılan ankete göre en az yüzde 47 Tunuslu kadın aile içi şiddete maruz bırakılıyor.
Buna rağmen ülkede aile içi şiddet üzerine özel bir yasa düne kadar yoktu, Tunus kadın hakları örgütleri yıllardır aile içi şiddete karşı kampanyalar yürütüyordu.
KADINA YÖNELİK HER SALDIRI CEZALANDIRILACAK
Dün onaylanan ‘Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi’ yasası ile birlikte çok önemli bir adım atılmış oldu.
Yasa genel hatları ile ‘kadınlara yönelik herhangi bir fiziksel, ahlaki, cinsel ya da ekonomik saldırının ‘özel ya da kamusal hayatta’ cezalandırılacağı hükmünü içeriyor.
Aile içi şiddeti önleme tedbirlerinin yanında yeni yasa, ekonomik alanlarda kadınlara uygulanan ayrımcılık ve kamusal alanlarda kadınların maruz bırakıldığı tacize karşı da düzenlemeler içeriyor.
İnsan Hakları Tunus yetkilisi Amne Guellali konu hakkında ‘Tunus’un yeni yasası eşleri, akrabaları ve diğer erkekler tarafından kadınları koruma yönündeki gerekli yolu açıyor. Şimdi devlet, bu yasaların gerçekten uygulanabilmesi için gerekli enstitülere fon ve destek vermeli. Kayda değer bir değişim, tam eşitlik için çalışmaya devam etmeliyiz’ diyor.
PEKİ YASA NASIL KARŞILANDI?
Tunuslu erkeklerin çoğunluğu yeni yasayı olumlu karşılıyor. Yasayla birlikte ‘kültür reformu da başlatılıp, kadının aynı hakları paylaştığının erkek tarafından idrak edilmesi gerektiğini’ söyleyen Tunuslu erkekler de çoğunlukta.
Ancak Tunus’taki herkes yeni yasaya aynı gözle bakmıyor. İslamcı politikacı Noureddine Bhiri 13 yaşın cinsel olgunluğa erişme yaşı olarak kabul edilmesi gerektiğini söylerken, politikacı Salem Labiadh “yeni yasanın radikal feminizme yol açacağını, aile kurumunun temellerini sarsacağını ve eşcinselliği yasallaştıracağını” savundu. Labiadh’ın gazetede yayınlanan sözleri çoğunluk tarafından anlayışla karşılanmadı.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.