PİRHA – Tunceli Belediyesi ve Munzur Üniversitesi, Sarı Saltık Çalıştayı düzenledi. Etkinlik kapsamında Tunceli Cemevi’nde panel yapıldı, semahlar dönüldü. Kuran tilaveti ile başlayan etkinliğe 3 ülkeden ve 38 şehirden temsilciler katıldı.
Seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınıp tutuklanmasının ardından Dersim Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Tuncay Sonel ve Tunceli Üniversitesi’nde Alevi Bektaşi çalışması yürüten ve Alevi toplumu tarafından kabul görmeyen tartışmalı isim Coşkun Kökel öncülüğünde ‘Sarı Saltık Çalıştayı gerçekleşti.
Tunceli Cemevi’nde gerçekleşen etkinliğe Balkanlardan Bektaşi Babaları, Kureyşan, Üryan Xızır, Sarı Saltık, Güvenç Abdal, Derviş Cemal Ocağının evlatları ile Alevi kurum başknanları katıldı.
Kuran tilaveti ile başlayan etkinlikte konuşan Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, çalıştaya yurt dışından ve yurt içinden gelen herkesi selamladıktan sonra Sarı Saltık’ın tarihine ilişkin konuştu.
Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Arif Kala ise “Üniversitemizi Alevilik Bektaşilik Araştırma Üniversitesi yapmayı planlıyoruz. Türkiye’de Alevilik uygulama merkezinin biri üniversitemizde bulunmakta. Gerekli çalışmayı yürütmekteyiz” diye konuştu.
Araştırmacı Yazar Muhammed Taha Gergerlioğlu da “1. Sarı Saltık Kurultayı’nın Cenabı Mevla bundan sonraki çalıştaylar için bereketli, faydalı işlere nasip etsin inşallah. Bu vesileyle sayın valimizi, sivil toplum önderlerimizi, sancak temsilcilerini, dedelerimizi Allah’ın selamıyla selamlıyorum. 5 ayaklı bir sistem yürütmek lazım. 1 Kamu idaresi yani devletin benimsediği idare biçimi, 2. üniversite, 3. ayak iş adamları vs, 4. ayak sivil toplum kuruluşları, 5. ayak ise medya. Bu çalışmanın verimli olması için kamunun, özel sektörün, üniversitenin iç içe bir çalışma yapması halinde mükemmel verimlilik oluyor” ifadelerini kullandı.
Gergerlioğlu, “Biz İslamla tanıştıktan sonra kendimize has bir tavrımız olmuş. Hacı Bektaş Veli’nin tavrını yeni versiyonuyla gençlerimizle beraber bir amaca bir Kızıl Elma’ya nasıl götürebiliriz? Cenabı Hak hepimizi muvaffak eylesin, sonumuzu hayır eylesin” diyerek sözlerini tamamladı.
Daha sonra birçok Alevi kurum başkanı ve ocak dedeleri konuşmalar yaparak çalıştaya ilişkin açıklamalarda bulundular.
Konuşmaların ardından Vali Tuncay Sonel’e Zülfikar Kılıcı hediye edildi. Sonel, “Buraya Balkanlardan, ülkemizin çeşitli illerinden gelen misafirlerimiz, dedelerimiz, canlarımız, Tuncelili hemşehrilerimiz sizleri saygıyla selamlıyorum. Bu yıl ilki yapılan çalıştayın Tuncelimize, memleketimize, İslam alemine güzellikler getirmesini temenni ediyorum” dedi.
Sonel’den sonra söz alan Üryan Xızır Ocağı’ndan Ali Büyükşahin, “Değerli valim, değerli hanımefendiler, değerli beyefendiler, değerli Bektaşi Babalar, değerli kanaat önderleri, değerli sivil toplum örgütleri hepinizi sevgiyle selamlıyorum. Sarı Saltık’ın birinci çalıştayının hayırlara, birliğe, beraberliğe vesile olmasını yüce Hakkın niyazında hayırlı uğurlu olsun. Bu konuda çaba sarf eden Coşkun Kökel beye teşekkür ediyorum, sağ olsun, var olsun. Sayın vali beyimizi ziyaret ettik. Vali beyin yaptığı hizmetler oldukça çok fazla, huzurunuzda çok teşekkür ediyorum, sağ olsun, var olsun. Ben Üryan Xızır Ocağı’na mensubum. Yol erkan yürütüyorum. Erenler Anadolu’yu aydınlatmışlardır. Biz bu erenlerin yolunu takip ediyoruz” dedi.
Ocakların geçmişine dair belgeler paylaşıldı. Her ocaktan dedelerin sergilediği yazılı belgeler yurttaşlara gösterildi.
Etkinlik, Hubyar Ocağı taliplerinin semah dönmesi ve deyişler söylenmesiyle devam etti.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.