PİRHA- Tüketici Hakları Derneği (THD), yeni yılda gelen zamlara karşı eylem yaparak taleplerini sıraladı. Yapılan açıklamada, “Yüksek enerji zamları evrensel tüketici haklarına, kamu yararına ve sosyal devlet anlayışına tamamen aykırıdır” denildi.
Tüketici Hakları Derneği (THD), yeni yılda gelen zamlara karşı Ankara’da bulunan Genel Merkez önünde eylem yaptı. “Enerjide tüketiciler soyulacak, şirketler kazanacak” sloganıyla eylem yapan THD üyeleri, zamların geri alınmasını isteyerek taleplerini sıraladı.
Tüketicilerin ucuz enerji hakkının gasp edildiğinin belirtildiği açıklamada, enerji politikalarının tüketici haklarına uygun olması gerektiği vurgulandı.
“YAPILAN ZAMLAR KAMU YARARINA VE SOSYAL DEVLET ANLAYIŞINA TAMAMEN AYKIRIDIR”
Son elektrik zamları ile birlikte dört kişilik bir hanenin aylık ortalama 230 kilowat saat elektrik tüketimi için ödeyeceği bedelin 211TL’den 371,50TL’ye yükseldiği belirtilen açıklamada; “Özellikle de dar gelirli tüketiciler yüksek elektrik – doğal gaz zamları ve fiyatları nedeniyle ihtiyaçları kadar doğal gazı ve elektriği kullanamayacağından dolayı soğukta ve karanlıkta yaşamaya mahkûm edilmişlerdir. Yüksek enerji zamları evrensel tüketici haklarına, kamu yararına ve sosyal devlet anlayışına tamamen aykırıdır. Bugünkü ekonomik koşullar dikkate alınarak, bilimsel olarak belirlenmiş yoksulluk sınırının altında geliri olan ve hiç geliri olmayan hanelere devlet yardımcı olmalıdır” denildi.
“ENERJİ POLİTİKALARI TÜKETİCİ HAKLARINA UYGUN OLMALIDIR”
Zamların tüketicilerin mağduriyetine ve soyulmasına neden olduğu söylenen açıklamaya şöyle devam edildi:
“Elektrik ve doğalgazdaki %18 KDV oranı %1’e indirilmelidir. Doğal gazdan alınan ÖTV ile elektrikten alınan enerji fonu kaldırılmalıdır. İthalata dayalı enerji politikalarına son verilmelidir. Tüketicilerin enerjide mağdur edilmemesi için özel enerji şirketleri kamulaştırılmalıdır. Özel enerji firmalarının tüketicileri mağdur etmemeleri ve enerjinin girdi olarak malların üretim ve maliyet bedelini yükseltmemesi için enerji politikaları kamu yararına göre değiştirilmelidir. Enerjinin ucuzluğu için yerli kaynaklara dayalı enerji politikalarına ağırlık verilmelidir.
Tüketicilerin yeterli ve ucuz enerjiye erişimi, enerjinin üretimi sürecinde insana, çevreye ve doğaya zarar verilmemesi için enerji politikalarının bu yönüyle de tüketici haklarına uygun olması gerekmektedir.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.