Alevi Haber Ajansi

TTB’den deprem sonrası oluşacabilecek bulaşıcı hastalıklar konusunda uyarı!

PİRHA – TTB, yaşanan depremlerin ardından halk sağlığını korumak önerilerde bulunarak “Atık bertarafı, gıda hijyeni ve böcek/kemirgen üremesini önleyici önlemlerin alınması gereklidir” uyarısını yaptı.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, depremin ardından yaşanan afetin oluşturduğu, barınma, beslenme, hijyen ve sağlıklı içme suyu elde edilememesinden kaynaklı oluşacak bulaşıcı hastalıklara dikkat çekti. Yapılan yazılı açıklamada elektrik, su, kanalizasyon gibi alt yapının zarar görmesi durumunda özellikle su ve besin kaynaklı hastalıkların ortaya çıkma riskine işaret edildi.

TTB’DEN BULAŞICI HASTALIK ÇIKMAMASI İÇİN ÖNERİLER!

Yapılan açıklamada, geçici yerleşim yerlerinde bulaşıcı hastalık riskinin yüksek olduğuna vurgu yapılarak “Mevsimin soğuk oluşu, barınma ve beslenme koşulları, temel sağlık hizmetlerindeki olası aksamalar bir arada değerlendirildiğinde akut solunum yolu enfeksiyonları, kızamık, temas ile bulaşan hastalıklar ve ishalli hastalıkların görülme olasılığı yüksektir” denildi.

TTB’nin açıklamasında deprem sonrası bulaşıcı hastalık çıkmaması için şu uyarılarda bulunuldu:

“Afetin olduğu bölgede sık ve/veya endemik görülen bir enfeksiyon hastalığı varsa dikkat edilmelidir. Özellikle çocuklarda rutin bağışıklama programlarındaki aksama, aşı ile korunulabilen hastalıkları ortaya çıkabilir. Örneğin, düşük bağışıklık oranı, yetersiz beslenme, kalabalık yaşam ortamı kızamığın hızla yayılmasına yol açar. Kızamık, zatürree gibi komplikasyonlarla çocuklar için hayati tehlike oluşturmaktadır.

Kızamığa karşı aşılama yerinden olmuşların toplu yaşama geçmesiyle birlikte, soğuk zincir malzemeleri, aşı ve uygulayıcı personel sağlanır sağlanmaz başlatılmalıdır.

Mevsimsel grip aşısı yaptırmamış gebelere ve 65 yaş üstüne ve grip için yatkınlığı olanlara 1 doz grip aşısı yapılmalıdır.

Yenidoğan tetanosunun gelişmemesi için 15-49 yaşları arasındaki tüm kadınlar rutin doğum öncesi bakımın bir parçası olarak tetanosa karşı aşılanmalıdır.

Su ve gıda sanitasyonundaki yetersizlikler, uygun tuvalet, çöp ve atık alanlarının bulunmayışı ishalli hastalıkların görülme sıklığını arttırabilir. Özellikle ilerleyen dönemde havaların ısınmasıyla birlikte bu risk ve bağlantılı sağlık sorunları daha da önem kazanacaktır.

İshalli hastalıklarda sıvı alımının sağlanması için önlemler alınmalı, ailelere bilgi verilmeli ve dehidratasyon belirtileri görülürse su ve tuz kaybı için ORS paketleri dağıtılmalı ya da ailelere hazırlanmasıyla ilgili bilgi verilmelidir.

Halk sağlığını korumak için, uygun sanitasyon, atık bertarafı, gıda hijyeni ve böcek/kemirgen üremesini önleyici önlemlerin alınması gereklidir. Görevlilerin uyarı ve önerileri doğrultusunda hareket edin, belirlenmiş tuvalet ve atık alanlarını kullanın.”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak