PİRHA- Tokat’ın Günçalı ve Killik köylerinde verilen maden arama ruhsatına karşı, PSAKD Ataşehir Şubesi Cemevinde açıklama yapıldı. Açıklamada, “Tek kuru dalını dahi koparıp evimize getirmediğimiz, kadimden beri kutsal Çalbaba ormanımıza ÇED’siz girip ibadet alanımızı delik deşik etmek isteyen şirket, ruhsatın aşamalarını tamamlayamamıştır” denildi.
HLC Kıymetli Madenler ve Yatırım AŞ’ne Tokat’ın Günçalı ve Killik köylerinde verilen maden arama ruhsatına karşı, PSAKD Ataşehir Şubesi Cemevinde açıklama yapıldı. Açıklamada, verilen maden arama ruhsatına karşı Günçalı, Güzelce ve Killik köyleri halkı tarafından açılan davanın, 30.12.2024 günü, saat 14.30’da yapılacak duruşmasına katılım çağrısı yapıldı. Açıklamaya katılan Tokatlı yurttaşlar, bölgelerinde değerli maden arama ve işletme faaliyetlerini istemediklerini belirttiler.
“İBADET ALANIMIZI DELİK DEŞİK ETMEK İSTİYORLAR”
Açıklamada, 1955 hektar alanda 7 yıllığına arama ruhsatı alındığı belirtilen ve Tokat Günçalı Köyü Derneği Başkanı Nuri Güler adına okunan basın metninde şunlar belirtildi:
“Günçalı köylülerince, arama ruhsatı açıkça hukuka aykırı olması bir yana, belgeleri de eksik olan şirketin sahaya girmesine karşı çıkılmıştır. Yani, ÇED gerektirmeyen ön arama döneminin bitmesine rağmen, ÇED gerektiren genel arama döneminde sondaj makinaları ile sahaya hukuksuz bir şekilde girmek isteyen şirket, köy halkınca gösterilen haklı tepki üzerine sahaya girememiştir. Böylece, tek kuru dalını dahi koparıp evimize getirmediğimiz, kadimden beri kutsal Çalbaba ormanımıza ÇED’siz girip, ibadet alanımızı delik deşik etmek isteyen şirket, ruhsatın aşamalarını tamamlayamamıştır.
Normal koşullarda iptal edilmesi ve hatta başından itibaren verilmemesi gereken arama ruhsatı, yaptığımız CİMER başvurularına rağmen MAPEG tarafından iptal edilmemiş; böylece aşamaları tamamlanamayan ruhsat korunmuştur.
Geçtiğimiz aylarda ise, Çayören Köyü’ndeki meralık alandan ruhsat sahasına girmek için ilgili birimlere başvuru yapan şirketin hukuksuz başvurusu, Günçalı Köyü Derneği ile bölgedeki muhtarlarımızın süreci takibi sayesinde, bu kez de Mera Komisyonu tarafından geri çevrilmiştir.
“ÇET SÜRECİ İŞLETİLMEDEN YASA DIŞI RUHSAT VERİLDİ”
Anlaşılacağı üzere, ÇED süreci işletilmeksizin verilen yasa dışı ruhsatın aşamalarını da tamamlayamayan şirket, ruhsat iptal edilmesin diye ve yeniden ruhsat alıp masraf etmemek adına, her türlü yolu denemektedir.
Bilinmelidir ki; bölge halkı olarak Anayasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız ve madencilik faaliyetlerine asla açılmaması gereken bir bölgede verilen değerli maden arama ruhsatı iptal edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.
Ruhsatın iptal edilmemesi durumunda ise, ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gereğince korunan bir alanda yer alan ruhsat sahasındaki kutsal Çalbaba ormanımızı, gelecek nesillerin emaneti olan sularımızı, değerli tarım topraklarımızı; yaban vatanın kurdunu, kuşunu, ayısını, endemik bitkilerini, yani gözümüz gibi korumamız gereken biyoçeşitliliği, ne MAPEG’e, ne de gözünü para hırsı bürümüş HLC’ye ya da doğa rantçısı başka şirketlere yok ettirmeyeceğiz.
Sularımız, ormanımız, topraklarımız, siyanüre bulanarak kirletilmek içinde değerli maden çıkarmak üzere, yerli görünümlü maden şirketlerinin emrine verilemeyecek, işgal ve talana açılmayacak kadar değerli bizim için.”
PİRHA/TOKAT
Yoruma kapalı.