PİRHA-TMMOB, “Emeğimize, mesleğimize, haklarımıza sahip çıkıyor, sorunlarımıza çözüm istiyoruz!” kampanyası dahilinde Ankara’da basın açıklaması yaptı. Kampanya taleplerini dile getiren TMMOB üyeleri, “İşsizlik sorunu çözülmeli, meslektaşlarımız diplomalı işsizlikten kurtarılmalıdır. Yoksullukta uzlaşmayacağız! İktidarın bize dayattığı bu kadere teslim olmayacağız” dedi.
TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu (İKK) “Çözüm istiyoruz” diyerek Ankara’da basın açıklaması yaptı. Türkiye tarihinin en sarsıcı ekonomik krizlerinden birinin yaşandığına dikkat çeken TMOOB yönetimi, “Her anında krizin etkilerini iliklerimize kadar hissediyoruz” vurgusu yaptı.
“GEÇİNMEK HER GEÇEN GÜN DAHA DA ZORLAŞIYOR”
TMMOB Ankara İKK adına basın açıklamasını Özgür Topçu okudu. Topçu, döviz kurundaki yükselişin sene başından bu yana yüzde 125’i aştığının altını çizerek, “Ev, araba, elektronik eşya almak imkansız hale geldi” dedi.
Özgür Topçu, toplumun temel ihtiyaç malzemeleriyle birlikte faturalarını da ödeyemediklerini belirterek şu açıklamayı yaptı:
“Her şey pahalanırken, her şeyin fiyatı yükselirken artmayan tek şey emeğiyle geçinenlerin gelirleri oldu. Bu krizde kamuda çalışan arkadaşlarımızın payına resmi enflasyon rakamlarına dayalı zamlar, ücretli çalışan arkadaşlarımızın payına açlık sınırında maaşlar ve işsizlik, serbest çalışan arkadaşlarımızın payına giderek artan maliyetler ve artan borç yükü düştü.
Hepimiz giderek daha fazla yoksullaşıyoruz. Artık sadece kendi hayatımızdan değil, gelecek kuşaklarımızın hayatlarından da feragat ederek yaşıyoruz.
Ülkenin içinde bulunduğu bu ekonomik kriz sürecinde 600 binin üzerinde mühendis, mimar ve şehir plancısının sesi olarak bizler, Kasım ayı başından bu yana emeğimize, mesleğimize ve haklarımıza sahip çıkmak, sorunlarımıza çözüm bulmak için kampanya yürütüyoruz.
2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nin Meclis komisyonlarında tartışılmaya başlanmasıyla beraber bizler de meslektaşlarımızın ekonomik ve özlük haklarını geliştirmek için yoğun çaba içerisine girdik.
İstedik ki, her geçen gün artan hayat pahalılığı, işsizlik, yoksulluk karşısında meslektaşlarımızın hayatları daha da zorlaşmasın.
İstedik ki, bu ülkenin tüm zenginliklerinde, üretilen tüm değerlerinde emeği olan, hayatı yaratan mühendis, mimar ve şehir plancılarının emeği zayi olmasın.
İstedik ki, bütçeden emekçilere, yoksul halka, kamusal yatırımlara, kamu hizmetlerine daha fazla pay ayrılsın.
Krizin tüm yükünün emekçilere yıkılmayacağı insanca yaşayabileceğimiz bir gelir düzeyi ve adil bir vergi sistemi istedik.
Ne yazık ki siyasi iktidar tüm taleplerimize kulak tıkadı. Siyasi iktidar halkın taleplerine kulak tıkadıkça, halkın sorunlarını göz ardı ettikçe kriz daha da büyüyor. Paramızın değeri her geçen gün daha da düşüyor, hayat pahalılığı daha da artıyor, geçinmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Ülke olarak her gün daha fazla yoksullaşırken, borçlarımız daha da artıyor.
Halkın sorunlarını görmezden gelen siyasi iktidara bir kez daha sesleniyoruz. TMMOB olarak, ‘Emeğimize, Mesleğimize, Haklarımıza Sahip Çıkıyor Sorunlarımıza Çözüm İstiyoruz’ başlığı ile yürüttüğümüz kampanyamızın talepleri bir an önce karşılanmalıdır.”
“İKTİDARIN BİZE DAYATTIĞI BU KADERE TESLİM OLMAYACAĞIZ!”
TMMOB İKK, yürüttükleri kampanya dahilinde taleplerini şu şekilde sıraladı:
“Genç mezunlarımızın en büyük sorunu olan işsizlik sorunu çözülmelidir, meslektaşlarımız diplomalı işsizlikten kurtarılmalıdır.
Kamudaki mühendis, mimar ve şehir plancılarının istihdamı artırılmalı ve kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır,
Mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmeli, kamuda çalışanlar için ek gösterge 6400 seviyesine yükseltilmelidir.
SGK ile TMMOB arasındaki Ücretli Çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Asgari Ücret Denetim Protokolü yeniden yürürlüğe konulmalıdır,
OHAL KHK’ları ile haksız ve hukuksuz biçimde kamu görevinden ihraç edilen meslektaşlarımız tüm haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmelidir,
Özelleştirme uygulamalarına son verilmeli, yeniden kamulaştırma yapılmalıdır,
Toplum güvenliğinin sağlanması açısından zorunluluk olan kamusal ve mesleki denetimler yaygınlaştırılmalı, denetimsizlik ve serbestleştirme uygulamalarına son verilmelidir,
Bireylerin kullandığı kredi ve kredi kartı borçlarının faizleri ile öğrencilerin kredi borçları silinmelidir,
Siyasi iktidar, paramızın pula dönmesini, geniş halk kesimlerinin yoksullaşmasını, reel ücret kaybını engelleyemediği için şimdi bu sefaletimizi kalıcı hale getirecek bir ekonomik düzeni bize kurtuluş olarak sunmaya çalışıyor.
Sesimizi duymak istemeyenlere buradan bir kez daha sesleniyoruz. Yoksullukta uzlaşmayacağız! İktidarın bize dayattığı bu kadere teslim olmayacağız! Emeğimize, mesleğimize ve haklarımıza sahip çıkacağız! Sorunlarımızı görmezden gelen iktidara inat, sorunlarımıza hep birlikte çözüm üreteceğiz.
Meslektaşlarımızın taleplerinin taşıyıcısı, emeğiyle geçinen tüm toplumsal kesimlerin gür sesi olacağız.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.