Alevi Haber Ajansi

Teslim Töre anıldı: ‘O dört dörtlük bir halk önderiydi’-VİDEO

PİRHA- Türkiye devrimci hareketinin öncü isimlerinden Teslim Töre, aramızdan ayrılışının birinci yılında bugün Karacaahmet Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Yapılan konuşmalarda Töre’nin devrimci, mücadeleci kimliğine vurgu yapıldı. 

Geçen yıl tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Türkiye devrimci hareketinin öncü isimlerinden Teslim Töre, bugün Karacaahmet Mezarlığı’ndaki kabri başında yakınları ve dostları tarafından anıldı.

“İYİ Kİ BABAMIZ, ÖNCÜMÜZ OLDUN”

Teslim Töre’nin sanatçı olan kızı Sidenur Töre, anmada yaptığı konuşmada, “Canım babam, bir yıl önce bugünün ilk ışıklarında yıldızlara göç ettin. Bugün, dünyanın ve Türkiye’nin pandemi denen yasaklarında senin anıt mezarında mücadele yoldaşların, çocukların, öğrencilerin, dostların yani büyük ailen olarak bir araya geldik. Senin ve mücadelenle son nefesine kadar mücadele ettiğin, yazılarınla ve pratiğinle bize öğrettiğin devrimci değerlerinle onur duyuyor, bu onurlu mirasını devam ettireceğimize huzurlarında söz veriyoruz. İyi ki bizim babamız, iyi ki bizim yoldaşımız, iyi ki bizim insanca yaşam idealleri yolunda öncümüz oldun” dedi.

MUAZZEZ TÖRE: GİDİŞİN ÇOK AĞIR OLDU

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Teslim Töre’nin kızı Muazzez Töre de yaptığı konuşmada, şunları söyledi.

“Babam bizi bırakıp gideli tam bir yıl oldu. Halbuki daha önce de bizim ayrılıklarımız olmuştu. Ama o ayrılıklarımızın gerçekte bir anlamı vardı, bir önemi vardı. Onun ürünlerini bütün toplum alıyordu. Ama senin bu gidişin çok ağır oldu. Sen gittikten sonra Türkiye’de çok fazla bir şey değişmedi. Senin uğruna mücadele verdiğin insanlar yine aynı durumla baş başa. Faşist gibi pandemiyle, ölümcül hastalıkla mücadele etmekte. Bugüne kadar bir çok yoldaşımızı bu hastalıktan ne yazık ki kaybettik. Bize çok güzel bir miras bıraktın. Yani kendi çocuklarına sermaye bırakanların paraları tükenir ama sen bize öyle bir şey bıraktın ki asla bunu hiç bir şey yok edemez. Zaman da yok edemez.”

ADAKLI: DÖRT DÖRTLÜK HALK ÖNDERİYDİ

Mücadele arkadaşı, yoldaşı Ergun Adaklı da telefon bağlantısıyla katıldığı anmada duygularını paylaştı. Adaklı, “Kişiliğini, karakterini ortaya koyabilmek için yapılacak en iyi şey yıllar boyu kavganın başından bu yana omuz omuza verdiği, mücadele ettiği beraber, örgütlediği binlerce yoldaşa bakmak, onlarla birlikte anmak gerekiyor. Teslim yoldaşın güçlü kişiliği ve karakteri ve dirayeti, beraber kavga verdiği arkadaşalarıyla daha iyi anlaşılır. Şehit düşmüş arkadaşlarıyla beraber değerlendirmek gerekiyor. Çok yönlü mücadele yeteneği vardı. Dört dörtlük halk önderiydi. Onun geniş yüreğiyle bir kez daha anıyorum” diye konuştu.

DEMİRER: O ŞİMDİ ERMENEK’TEN ANKARA YÜRÜYEN İŞÇİLERİN YANINDA

Yazar Temel Demirer de “Romalılar kahramanlarına öldü demezlermiş. Yaşadı derlermiş. Drej, Teslim Töre yaşadı. O şimdi burada değil. Biz bir mezarın başında nafile biçimde duruyoruz. O şu anda Gebze’den Ankara’ya yürüyen işçilerin yanında. O Ermenek’ten Ankara yollarına düşen işçilerin yanında. O şimdi her zaman olduğu en yüksek yerlerde koca bir kahkaha atıyor. O kahkahayı duyanlar çok şanslı insanlar. Ben de o şanslı insanlardan birisiyim” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından “Her şey emeğin olacak, fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar, her şey emeğin olacak” sloganıyla anma sona erdi.

TESLİM TÖRE KİMDİR? 

Teslim Töre 8 Haziran 1939’da doğdu. Töre, Malatya Akçadağlı. Akçadağ’ın Gölpınar köyünde doğan ve Türk siyasi tarihinde özellikle sol siyasetin önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Teslim Töre, 1963’de Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) üye oldu.

1965’de Akçadağ İlçe Başkanlığına seçildi. Aynı sürede, Malatya da çıkartılan Haşhaş isimli bir yerel gazetede baş muhabirlik yaptı. Yazmış olduğu yazılardan dolayı yargılandı. 1969’da yayınlanmış bir bildiriden dolayı, altında imzası bulunan 6 arkadaşı ile birlikte tutuklanıp, Malatya Cezaevine kondu. 3 ay sonra yapılan ilk duruşmasında tahliye oldu.

Aynı yıl yapılan milletvekili seçimlerinde, Malatya’da “bağımsız sosyalist” milletvekili adayı oldu. Seçim sırasında adaylıktan istifa etti.

1971′ de Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte kuruluşunda yer aldı. THKO’nun 1971 Mayıs’ında dağılmasından sonra, yasa dışı yollarla Suriye’ye geçerek, Şam’daki Filistin Kurtuluş Örgütü ile (FKÖ) ilişkiye geçti. Orada 2.5 yıl kaldı. İdeolojik çalışmalarını Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Mücadelede Birlik (THKO/MB) adlı bir kitapta topladı.

1974’te THKO/MB kitaplarından birkaç yüz tanesini yanına alarak, tekrar Türkiye’ye döndü.

1976 yılında ideolojik ayrılık nedeniyle bölünme yaşandı. Ayrılıktan sonra Töre arkadaşlarıyla birlikte THKO/MB adında bir örgüt kurdular. THKO/MB’nin işçi sınıfı partisine dönüşmesine karar verildi. Töre yöneticiliğe seçildi. Partileşme çabaları yoğunlaştırıldı. Bütün kadrolar şehirlere ve fabrikalarda çalışmaya yönlendirildi.

Töre bundan sonraki 22 yılda iki kitap yazdı. Birincisi” THKO Hareketi ve Bazı Anılar” (1977) diğeri “Marksizm Ve Sorunlarımız” (1992)

1 Mayıs 1980′ de THKO/MB yapmış olduğu Kongre ile, Türkiye Komünist Emek Partisi’ni (TKEP) kurarak kendini feshetti. Türkiye’de yapılan TKEP’ inin bu kuruluş kongresinde, Teslim Töre, TKEP’nin Genel Sekreterliğine seçildi.

12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 askeri darbelerinin ardından Kasım 1980’de tekrardan yurt dışına çıkarak, Filistin’e gitti.

1988’e kadar yurt dışında kaldığı sürece Şam’da, Beyrut’ta, Budapeşte’de, Sofya’da yapılan çeşitli enternasyonal toplantılara katıldı. Bu toplantılara mesajlar ve politik tebliğler sundu.

Tekrar Türkiye’ye döndükten sonra 5 Mayıs 1993’de İstanbul’da yakalandı. Cezaevine kondu. 11 Eylül 2001’de tahliye oldu. Cezaevi sürecinde iki kitap, gazete ve dergilere onlarca makale yazdı. Kitapları, “Kapitalizm Sosyalizm Örgüt” ve “Birey Toplum Sistem Ve Globalizm” isimleriyle yayınlandı. Yazmış olduğu bu kitap ve makale yazılarından dolayı, hakkında dava açıldı. Bu davalardan dolayı, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemelerinde yargılandı ve 11 ayrı para ve hapis cezasına çarptırıldı. Çıkan bir yasa sonucu söz konusu cezalar şartlı olarak ertelendi.
Cezaevindeki süreçte, yasal Birleşik Sosyalist Parti’nin (BSP) kuruluşunda, kurucu üye olarak yer aldı. BSP’nin Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile 1994’de ittifak yaparak oluşturmuş olduğu seçim platformunun milletvekili adayı olarak Gaziantep’te seçime katıldı. Bu seçimde milletvekili olacak kadar oy almasına rağmen, parti yüzde 10 Türkiye barajını aşamadığı için parlamentoya giremedi.

Töre cezaevindeyken, 1996 da kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) kurucu üyesi oldu. Cezaevinden tahliye olduktan sonra, politikaya kurucu üyesi olduğu ÖDP ile devam etti. 2002′ de yapılan parti kongresinde ÖDP’nin Parti Meclisi Üyeliğine seçildi.

Bu süreçte Töre’nin yargılanmasına İstanbul 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesin de devam edildi. Mahkeme Töre’ye 24 Şubat 2004 tarihli duruşmada 22 yıl hapis cezası verip, iyi halinden dolayı 18 yıla indirdi. Karar savcı tarafından temyiz edildi. Yargıtay 8 Nolu Mahkemesi, temyiz duruşmasında, 1 Nolu İSDGM’nin, Töre ile ilgili kararın dışında kalanları onayladı. Teslim Töre ili ilgili kararı esastan bozdu ve TCK’nın 146/1 maddesiyle yeniden yargılanmasını karara bağladı.

Töre, 23 Eylül 2003 tarihinde İsviçre’ye giderek iltica talebinde bulundu. 6 Eylül 2004’te ilticası kabul edildi. Yakalandığı kanser hastalığından dolayı Teslim Töre 24 Kasım 2019 tarihinde İsviçre’nin Bern şehrinde hayatını kaybetti.

PİRHA/ İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak