PİRHA-Tesbihçilik ile uğraşan Vedat Aslan, uzun yıllar otobüs şoförlüğü yaptıktan sonra tesbihe merak salmış. 20 yıldır tesbihçilik yaptığını aktaran Aslan, ekonomik krizin kendilerini vurduğunu da söylemeyi ihmal etmiyor.
Bazen rahatlamak, bazen oyalanmak, bazen sadece estetik, bazen de inancın gereklerini, ibadetleri yerine getirmek amacıyla kullanılan teşbihin hangi tarihte kimler tarafından ortaya çıkarıldığı belli olmasa da, dünyanın bir çok yerinde kültürün bir parçası haline gelmiş.
İlk yıllarda kemiklere verilen şekillerle tesbihler yapılırken, zamanla kemiklerin yerini taşlar almaya başlıyor.
Sağlığa da iyi geldiği belirtilen tesbihçiliğe dair Mersin tesbih zanaatkârlarından Vedat Aslan ile konuştuk.
Aslan, otobüs şoförlüğünü bırakıp tesbihçiliğe başlayanlardan. Tesbihe olan merakı, Aslan’ı tesbih zanaatkârlarından bir yapmış.
“Eskiden müşteriydim, şimdi kendim yapıp satıyorum” diyen Aslan, stresten uzak ve sevdiği işi yaptığı için mutlu olduğunu da söylemeyi ihmal etmiyor.
Her tür malzemeden tesbih yapılabildiğini ifade eden Aslan, tesbih yapımında tercih edilen belli başlı malzemelerin; Kehribar, Oltu Taşı, Lüle Taşı olduğunu ve ele alınan her tesbihin farklı özellikler barındırdığını aktarıyor.
Türkiye’nin bir çok yerinde tesbih pazarlarının olduğunu sözlerine ekleyen Aslan, ekonomik krizin kendilerini de etkilediğinin altını çiziyor.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.