PİRHA- Dile kolay tam 24.5 yıl, diğer bir deyişle çeyrek yüzyıl hastanede çalıştı Ali Daimi Boz. Son 14 yılını 112 Acil serviste geçirirken, hastalara yetişme ya da hastaları acile yetiştirme telaşıyla direksiyon salladı. Hastaların iniltileri uykusunu bastırırken ve son sürat sirenlerle kırmızı ışığa aldırmadan trafik lambalarını geçerken, 24.5 yılını arkada bıraktı. Ta ki o melun darbe girişiminin ardından gelen KHK kararnameleriyle ihraç edilene kadar.
HABERİN DEVAMI İÇİN
Savcıların “ FETÖ bir tek Tunceli’de örgütlenemedi” demelerine ve gerçekten inançsal düzlemde bu kentte taban bulamamasına rağmen, nüfusa oranla en çok emekçi burada ihraç edildi.
Ali Daimi Boz da bir kararnameyle uzaklaştırıldı mesleğinden. Sirenler, kullandığı ambulanstan gelmiyordu artık, rüyalarına giren bir karabasandan geliyordu alnının çatına. Uzun bir şaşkınlık dönemi ve 24.5 yılın anılarıyla geçirdi günlerini ve sokaklarda gezdi boşluğa bakarak.
BURALARDA EN ACIKLI FİLM YAŞANAN HAYATLARDIR
Daha önce iki kısa iki de uzun filmde rol aldığını hatırladı Daimi Boz. Neler yapabileceğini ve çoluk çocuğunun açlığına nasıl çare bulacağını düşünürken aklına geldi oynadığı o filmler.
Kazım Öz’ün, ‘Zer’ filminde de oynamıştı Boz. Hem kendisinin bu filmde olması, hem de Dersim’in 38’li acılarını anlatması nedeniyle kentinde oynamasını çok istedi.
OYNADIĞI FİLMLE AÇTI SİNEMASINI
‘Sinema 62’ adında, bir dönem kapalı gişe oynayan sinema uzun süre atıl duruyordu. Boz, arkadaşlarının ve dostlarının desteğiyle sinemayı gözden geçirerek işletmeye açtı. İlk filmi kendisinin de rol aldığı ‘Zer’ filmiydi.
Kendisiyle PİRHA olarak görüşmeye gittiğimizde filmi oynuyordu. Hayat onun için filmle gerçeğin iç içe geçtiği bir serüvendi artık. Filmde de şoför rolündeydi.
DERSİMLİLER SİNEMAYI DOLDURUYOR
Sahiden gerçek neydi?
Hangi uykusuz kederlerin izdüşümü bu coğrafyanın kaderi oluyordu ve neden?
Bu sorularla girdik Sinema 62’nin kapısından ve sorduk Ali Daimi Boz’a ne olacak bundan sonra?
Sektör gelişiyordu, dijital makineler olmadan film oynatılamıyordu artık. Hem film şirketleri de bunu ön koşul olarak öne sürüyordu. Daimi Boz, “Dersim halkına teşekkür ederim, sinema her seans dolu dolu izleniyor” diyerek sürdürdüğü konuşmasını, “Dijital makine 170 bin liradan başlıyor. Bunu alacak koşullarım yok, ancak dostlarımın desteğiyle bunu da aşarım mutlaka” sözleriyle sonlandırıyor.
DERSİM’DE O ACIKLI FİLM DEVAM EDİYOR HALA
Arkada Zer filmi oynuyordu. Dersim Tertelesi’nde askerlere verilmiş kız çocukların parçalanmış kimliklerini, sakladıkları yaralarını ve yıllar sonra barajlarla sulara boğulmuş Dersim’i anlatıyordu.
Oysa film burada bitmiyordu ne yazık ki!
38’in yaraladığı bu coğrafya barajlarla boğulurken, ardından FETÖ bahanesiyle atılan ve nüfusa oranla rekoru elinde bulunduran Dersim’de, ‘bu trajediyi de içine alan’ o acıklı film devam ediyordu.
Ahmet BAKIR/DERSİM
Yoruma kapalı.