PİRHA – Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yeni müfredatı taslağına cihat kavramının temel ibadet olarak eklendiği programdan kısmen geri adım attı. Zorunlu din dersinin taslak müfredatında 6. sınıfta ‘Hz. Muhammed’in Hayatı’ ünitesinde anlatılan ve 9. sınıfta ‘Temel İbadetler’ arasında sayılan cihat konusu, dersin dün açıklanan nihai şeklinden çıkarıldı. Cihat sadece 11. sınıfta 3. ünite olan ‘Kur’an’da Bazı Kavramlar’da anlatılacak.
MEB, 2018-2019 öğretim yılında bütün derslerde yenilecek olan müfredata ilişkin çalışmalarını tamamladı. MEB’in en dikkat çekici değişikliği, AİHM kararına göre yeniden düzenlendiği belirtilen, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan görüşler alınarak hazırlanan, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde yaşandı.
Taslak programa göre, öğrenciler 6. sınıfta ‘Hz. Muhammed’in Hayatı’ ünitesinde cihat kavramıyla tanışacaktı. Öğrencilerin, cihat kavramının geçtiği ünite kapsamında Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarının neden ve sonuçlarını açıklaması bekleniyordu. 9. sınıfta ise ‘İslam’da ibadetler’ ünitesinde cihad, ‘İslam Dininde Temel İbadetler’ arasında sayılmıştı.
Yeni düzenlemede ise ‘cihat’, din dersinde sadece 11. sınıfta 3. ünite olan ‘Kur’an’da Bazı Kavramlar’da anlatılacak.
MEB CEMEVİNE İBADETHANE DİYEMEDİ
Taslakta uluslararası mahkeme kararları ile Alevilik konularını artırmış gibi görünen MEB, Aleviliği inanç değil “yorum” olarak değerlendirmesinin ardından müfredatın son halinde de Cemevi’ne yine ibadethane diyemedi. Derste 7. “İslam Düşüncesinde Yorumlar” ünitesinde öğrenciler, Alevilik ve Bektaşilikle ilgili temel kavram ve erkanları açıklayacak. Cemevi ise Aleviler tarafından “ibadethane sayılsın” eleştirilere rağmen yeniden “ayin-i cem erkanının yapıldığı, ‘yol, adap ve erkan yeri’” olarak tanımlandı. (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.