Beyaz Show’a telefonla bağlanarak “Çocuklar ölmesin” diyen öğretmen Ayşe Çelik ve ona destek veren 38 aydın hakkında açılan davanın duruşması görüldü.
Kanal D’de yayınlanan Beyazıt Öztürk’ün sunduğu Beyaz Show’a telefonla bağlanarak “Çocuklar ölmesin” sözleri nedeniyle “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla hakkında dava açılan öğretmen Ayşe Çelik ile ona destek olmak amacıyla savcılığa başvurarak suça ortak olduklarını bildiren sanatçı, gazeteci ve yazar 38 kişinin yargılandığı dava Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Davanın ilk duruşmasında sunucu Beyazıt Öztürk’ün tanık olarak dinlenilmesine karar verilmişti. Duruşma öncesi Beyazıt Öztürk’ün ara celse ile tanık beyanı alındığı ortaya çıktı. Duruşmaya Ayşe Çelik katılmazken, çok sayıda tanık duruşmada hazır bulundu.
Duruşmada, mahkeme heyetinin sanıkların avukat sayısını hukuka uygun olmadığını ifade etmesi ve en fazla her sanık için 3 avukatın bulunması gerektiğinde ısrar etti. Avukatların, iddianamenin hazırlanış sürecinin ilgili yasal düzenlemeyi kapsamadığını ve bu dosya için geçerli olmayacağını belirtti. Yaşanan tartışmalar üzerine mahkeme heyeti duruşmaya kısa bir ara verdi. Verilen aranın ardından her sanık için 3 avukatın savunma yapacağı kararlaştırıldı.
‘Ayşe öğretmenin sözleri şiddet içermiyor’
Önceki duruşmada tanık olarak dinlenmesine karar verilen Beyazıt Öztürk’ün tanıklık beyanının ara celsede alındığı ortaya çıktı. Akademisyen Neşegül Meşin ise “Ben Kıbrıslıyım. Çocukluğum Kıbrıs’ta savaş içinde geçti. Gittim Diyarbakır’da da yaşananları gördüm. Barışsever bir insanım. Ayşe öğretmenin sözlerinde de şiddet içeren tek kelime yoktu. Beraatımı talep ediyorum” diye konuştu.
‘’Çocuklar ölsün’ mü diyelim!’
Yazar Temel Demirer’in savunmasına başladığı sırada mahkeme başkanı “Senin adın ne?” diye sordu. Avukatlar, “Sen diye hitap edemezsiniz, biz de size ‘sen’ diye hitap edelim” diye tepki gösyerdi Başkan ise “Ben yargılanmıyorum” dedi. Mahkeme başkanı bunun üzerine “Avukatlar her defasında bunu yapıyor” dedi. Ardından söz alan Temel, heyet başkanının üslubuna vurgu yaparak “Siz bana nasıl hitap ediyorsanız ben de size aynı şekilde hitap ediyorum” dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı Temel’in salondan çıkarılması için polis çağırdı. Avukatların tepki göstermesi üzerine polisler tekrardan salondan çıkarıldı. Yeniden konuşan Temel, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına vurgu yaparak “15 dakika boyunca sözüm kesilmesin” dedi.
Temel, “Çocuklar ölmesin demek yerine çocuklar ölsün mü demeliydik” dedi. Temel, ‘terör’ tanımının net olmadığını ifade ederek, “Buradaki yargılama ‘çocuklar ölsün mü ölmesin mi?’ üzerinden yapılmalı” dedi. Avukatlar da tanık Beyazıt Öztürk’ün bir kez daha salonda dinlenmesini istedi. Savunma ve taleplerin ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Beyazıt Öztürk’ün yeniden dinlenmesi talebini reddederek duruşmayı 1 Mart 2017 tarihine erteledi.
JINHA
Yoruma kapalı.