Almanya’nın Bonn kentinede yer alan Alexander von Humboldt Vakfı, ‘tehdit altındaki’ 46 yabancı biliminsanını araştırma enstitülerine davet etti. Birinci sırada 21 biliminsanıyla Türkiye yer alıyor.
Deutsche Welle’de yer alan habere göre, merkezden yapılan açıklamada, ‘Philipp-Schwartz’ girişimine bağlı bursiyerlerin ocak ayından itibaren iki yıllığına Almanya’nın toplam 39 araştırma merkezinde görev yapacağı belirtildi.
Ülkelerindeki savaş ortamı ya da siyasi soruşturmalar nedeniyle Almanya’dan destek talebinde bulunan 46 biliminsanından 21’i Türkiye’den.
Zirvedeki Türkiye’yi 18 kişi ile Suriye izlerken, Irak’tan üç, Tacikistan, Burundi, Yemen ve Sudan’dan ise birer bursiyer Almanya’da araştırmalarına devam edecek.
Schwartz aldığı davetle 20 yıl Türkiye’de çalışmıştı
Girişim adını Macar patolog Philipp Schwartz’dan alıyor. Schwartz, 1919’da Budapeşte Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1928’de Frankfurt M. Üniversitesi Patolojik Anatomi Enstitüsü’ne profesör oldu.
1933’te Nazi yönetiminden kaçarak İsviçre’ye giden ve zor durumdaki biliminsanları için bir girişim kuran Schwartz, aynı yıl aldığı davetle İstanbul’a geldi.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Patoloji ve Patolojik Anatomi Enstitüsü’nde ordinaryüs profesör olarak çalışmaya başlayan ve Türk vatandaşlığına geçen Schwartz, 1953’te İstanbul’dan ayrıldı.
Yoruma kapalı.