PİRHA- Taş Düğmeler’ belgesel filminin yönetmeni Medet Dilek, filme tepkilerin olumlu olduğunu, film gösterimine yönelik demokratik kamuoyunun ve Alevi örgütlerinin daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Yönetmenliğini Medet Dilek’in yaptığı, Koçgiri isyanını anlatan ‘Taş Düğmeler’ adlı belgesel filminin gösterimleri devam ediyor. Film 26 Mayıs tarihinde Kartal Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde saat 18.00’de gösterilecek. Ardından İngiltere’nin başkenti Londra ‘da 30 Mayıs Çarşamba 19.30’da gösterime girecek.
‘Taş Düğmeler’ adlı belgesel filmin yönetmeni Medet Dilek filmin gösterimi hakkında PİRHA’ya açıklamalarda bulundu.
Dilek Avrupa’da filme ilginin iyi olduğunu kaydederek, “Taş düğmeler filmi, Almanya’da Frankfurt’ta olmuştu. Katılım çok iyiydi. Gösterim açısından başarılı geçmişti. Yazar Erdoğan Aydın’ın söyleşisi ile beraber gelen tepkiler de olumluydu” dedi.
Özellikle demokratik kamuoyunun ve Alevi kurumlarının belgeseli sahiplenmesi gerektiğine vurgu yapan Dilek, “Demokratik ve Alevi kurumlarının bu tür belgesellerin takip edilip, algılanıp takipçisi olunması ve izleyiciye ulaştırılması noktasında bir sorumlulukları var. Avrupa’daki demokratik ve Alevi kurumları bunu gerçekleştiremedi. Bu noktada yetersiz kaldılar. Bu filmin özel söyledikleri ve ilk ortaya çıkardıkları var. 1921’de yaşanılan olaylara nokta vuruşu yapan bir çalışmadır” diye konuştu.
“YAKILAN KÖYLERDEN BİRİ DE BENİM KÖYÜMDÜ”
Belgeseli izleyen öğretmen Ayfer Akmuğan ise düşüncelerini şöyle aktardı:
“Bu filmde yaşananlar tarihi belleğimizi, geçmişimizi anlatan bir filmdi. Beni çok duygulandırdı. Çünkü aynı coğrafyada Koçgiri, arkasından Dersim’de aynı olaylar yaşanmıştı. Yaşanılan bütün bu olayları belleğimizde tutmak ve geleceğe aktarmak çok önemli.”
Avukat İbrahim Özdemir de belgeselde anlatılan hikayelerle büyüdüklerini kaydederek, “Ben kişi olarak birçok canlı tanıkla görüştüm. Yakılıp, yıkılan köylerden birisi de benim köyüm. Bütün köyü yakmışlar, ambarları boşaltmışlar, hayvanları götürmüşler. Bu benzer şekilde 100’e yakın köyde yaşandı, bunu biliyorduk. Ancak yeni kuşaklar bunu bilmiyordu. Tarihe not düşmek açısından böyle bir çalışma çok önemli. Bunun belgelenmiş olmasından dolayı çok heyecanlandık” diye belirtti.
Cebrail ARSLAN /ANKARA
Yoruma kapalı.