PİRHA- Tarım Orkam-Sen fiili hizmet zammı ve eşitsiz çalışma koşullarına tepki göstererek açıklama gerçekleştirdi.
Eşit çalışma koşulları ile birlikte sağlık hizmetinde çalışan tüm emekçileri kapsayacak bir çalışmanın gerekliliğinin vurgulandığı ve bunun anayasal hak olduğuna değinilen açıklamada şunlar belirtildi:
“HAKLARIMIZ İTİRAZLARA RAĞMEN GASP EDİLDİ”
İşkolumuzda “Sağlık Hizmetleri Sınıfında” görevli olarak, zoonoz hastalıkları ve laboratuvar gibi sağlık riski taşıyan görevlerde çalışan Veteriner Hekim, Veteriner Yardımcı Sağlık Personeli, Tekniker, Teknisyen ve Laborantlar 2008 yılına kadar riskli hizmetler kapsamında fiili hizmet zammı hakkından faydalanmaktaydı. Fakat bu hak, 17.04.2008 tarihinde 5510 sayılı SGK kanununun 40. Maddesinde yapılan değişiklikle kamuoyunun, meslek odalarının ve sendikamızın tüm itirazlarına rağmen gasp edilmiş; salgın, bulaşıcı ve paraziter hastalıklarla mücadele hizmetleri riskli hizmet alanlarından çıkarılmıştı.”
“SAĞLIK PROBLEMLERİ İLE KİMYASAL VE BİYOLOJİK RİSK İLE KARŞI KARŞIYA KALINIYOR”
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Sağlık Hizmetleri Sınıfında yer alan Veteriner Hekimleri, çalışma sahalarında hayvanlardan insanlara bulaşan birçok zoonoz hastalıkla mücadele yürütmekte, her yıl onlarca Veteriner Hekim bu hastalıklardan birine yakalanarak ciddi sağlık problemi yaşamaktadır. Benzer şekilde, Laboratuvar ortamında kimyasal maddelere maruz kalan yardımcı personeller de onlarca kimyasal ve biyolojik riskle karşı karşıya kalmaktadır. Emeklerini toplumun daha sağlıklı gıdalar tüketmesi ve daha sağlıklı bireyler yetiştirebilmesi için harcayan, aynı zamanda koruyucu bir tampon görevi bulunan Veteriner Hekim, Hayvan Sağlığı Teknikeri, Teknisyeni ve Laborantların da riskli hizmetler alanında çalıştıkları ortadadır. Ancak 2008 yılına kadar zaten verili olan bu personellerin fiili hizmet hakları TBMM’ye sevk edilen torba yasadaki değişikliğe dahil edilmemiştir.
“HAK KAYIPLARININ YAŞANMAMASI İÇİN MEŞRU VE HUKUKİ MÜCADELE SÜRECEK”
Eşitliğin tesis edilebilmesi ve iş barışının korunabilmesi için, sağlık hizmetleri sınıfında çalışan tüm emekçileri kapsayacak şekilde yeniden ciddi bir çalışma yapılmalı ve fiili hizmet konusu daha kapsamlı değerlendirilmelidir. Bu hakkın sağlık emekçileri arasında ayrım yapılmadan verilmesi adaletli bir çalışma ortamı için elzem, aynı zamanda eşitlik ilkesi gereği Anayasal bir haktır. Sendikamız, 5510 sayılı kanunda yapılacak değişiklikte “Sağlık Hizmetler Sınıfında” çalışan tüm sağlık emekçilerinin ayrım yapılmadan fiili hizmet zammından faydalanması ve yeniden hak kayıplarının yaşanmaması için gerekli tüm çağrıları yapmaya devam edecek, fiili, meşru ve hukuki mücadelesini sürdürecektir.
Cebrail ARSLAN / ANKARA
Yoruma kapalı.