PİRHA-DAM Başkanı Selman Yeşilgöz, tarikatların Dersim’e yönelmesinin altında devlet politikası olduğunu belirterek, “Dersim adına mücadele eden bütün kurumlarımızın bu konuda ortak bir mücadele sergilemesi lazım” diye konuştu.
Haberin videosu;
Dersim Araştırmaları Merkezi’nin (DAM) Dersim genelinde tarikatların örgütlenmesine dair araştırmasının yankısı sürüyor. Merkez Başkanı Selman Yeşilgöz tarikatlarla ilgili yaptıkları çalışma hakkında PİRHA’ya konuştu.
“KAMUOYUNUN BİLDİĞİNDEN DAHA FAZLA YÖNELİM VAR”
Dersim Araştırmalar Merkezi olarak bilinen bir konuyu veya buradaki örgütlenmeyi görünür ve bilinir hale getirmek için çalışma yaptıklarını söyleyen Selman Yeşilgöz, “Bunlar bilinmeyen şeyler değildi. Munzur üniversitesinde birkaç yıldır daha yoğun bir şekilde dile getirilen ve diğer derneklerinde buradan faaliyet yürüttüklerine dair iddialar bilinen şeylerdi. Bu çalışmamızda gördüğümüz gerçekten de kamuoyunun bildiğinden daha fazlasıyla buraya yönelimin olduğunu gördük. Bizim tespit edebildiklerimiz Ensar Vakfı, Birlik Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Munzur Kültür ve Eğitime Destek Derneği, Ehlibeyt Sevenler Derneği, Türkiye Gençlik Vakfı ve sosyal medya üzerinden faaliyet yürüten Milli Beka Hareketi var. Bu vakıfların çoğu uzun zamandır Türkiye’de faaliyette olan ve bu yönde çalışmalar yapan vakıflardır” dedi.
“DERSİME YÖNELME DEVLET POLİTİKASIDIR”
Yeşilgöz, 140 bin nüfuslu ve il merkezinin 33 bin nüfuslu olduğu bir kentte bunca İslami cemaat ve vakıfların sevdasının ne olduğunu ele almak gerektiğini ifade ederek, “Alevi inancı ve kültürünün etkili olduğu, Alevi ocaklarının merkezi olduğu Dersime yönelme bir devlet politikasıdır. Bugün başlamamıştır bu ülkenin kurucu felsefesinden bugüne kadar bu coğrafyaya yönelik çeşitli çalışmaların yürütüldüğünü biliyoruz. Bu kurucu felsefenin tek dil, tek inanç yani tekleştirme üzerine kurmuş olduğu bir politikadır” diye konuştu.
Bugün fetönün bıraktığı yerden sayılan tarikat ve cemaatlerin ciddi bir örgütlenme içinde olduklarını ancak Dersim içinde kök salamadıklarını vugulayan Selman Yeşilgöz, şunları belirtti:
“Bu bizim açımızdan sevindirici bir durumdur. Ama bu şu anlama gelmiyor ki burada Dersim kitlesi üzerinde çok fazla örgütlenemezler düşüncesi bizi yanılgıya götürür. Çünkü ekonomik, kültürel ve siyasi anlamda zayıfladığımız anda bunların tüm devlet imkanlarıyla insanlarımız üzerinde yoğun bir faaliyet sürdürecekleri kesindir. Bu noktada Dersimli kurumlara, inanç ocaklarına , inanç kurumlarına gerekse de tüm Dersimlilere büyük bir sorumluluk düşüyor. Burayı boş bırakmamak ve onların bu boşluğu doldurmasına imkân vermemek gerekiyor, bu nedenle de bu tek bir kurumun üstesinden geleceği bir şey değildir. Dersimde bir birliktelik sağlanması lazım. Dersim adına mücadele eden bütün kurumlarımızın bu konuda ortak bir mücadele sergilemesi lazım.”
CİHAN BERK/PİRHA
Yoruma kapalı.