PİRHA-Yörük kültürüne sahip, göçebe bir yaşam sürerken, yerleşik hayata geçmek zorunda bırakılan Tahtacı Alevileri, 16 Nisan’da yapılacak olan referandumda tercihlerinin “Hayır”dan yana olduğunu açıkladı.
Toros Dağları eteklerinde ormancılıkla uğraştıkları için Tahtacı Aleviler olarak bilinen Kızılkaya köyü sakinleri, çetin geçen kış şartlarında 16 Nisan’da yapılacak referandum seçimlerini tartışıyor. Her yıl baharı etkinlik ve Yörük Şenlikleri ile karşılayan Tahtacı Aleviler için bu yılki bahar, referandumla birlikte farklı bir önem kazanıyor.
Kilikyahaber’de yer alan habere göre, Yörük kültürüne sahip, göçebe bir yaşam sürerken, yerleşik hayata geçmek zorunda bırakılan Tahtacı Alevileri, 16 Nisan’da yapılacak olan referandumda tercihlerinin “Hayır”dan yana olduğunu açıkladı.
Tahtacı Alevileri olarak yapılmak istenen Anayasa değişikliğine inanmadıklarını belirten Oktay Armutoğlu, “İngiltere’nin yazılı bir anayasası yok. Buna rağmen gayet güzel yönetiliyor. Ve örnek olarak görülüyor. Bizde sistem değişikliği deniliyor, halbuki gerek yok. İnsan kendini değiştirdiği zaman istediklerini yine uygulayabiliyor” dedi. Değiştirilmek istenilen 18 maddenin güzel şeyler getirmeyeceği düşüncesinde olduğunu aktaran Armutoğlu, başta kendileri olmak üzere toplumun kendisini güvende hissetmediğini söyledi.
“ANAYASA İLE DEĞİL, SİSTEMİN KENDİSİ İLE ALAKALI BİR DURUM”
İnsanın temel ihtiyaçlarından birinin de güvenlik olduğunun altını çizen Armutoğlu, “İnsanın öncelikle yeme içme, ardından barınma ve güvenlik ihtiyacı vardır. Güvenlik ihtiyacımız son 10-15 yılda her geçen gün giderek de artıyor. Sürekli bir huzursuzluk ve bir çatışma ortamı var. ‘Evet’ dediğimizde bunlar bitmeyecek. Bu bağlamda ‘Hayır’ diyeceğim. Mevcut Anayasa’nın eksiklikleri var. Olabilir. Ancak bu eksikliklerin daha demokratik daha toplumsal anlamda yenilikler yapılarak giderilmesi gerektiğini düşünüyorum. İngiltere’nin yazılı anayasası olmamasına rağmen bizden çok daha ötede. Demek ki mesele, Anayasa’yla alakalı bir mesele değil, sistemin kendisiyle alakalı bir mesele.”
Tahtacı Alevileri’n de herkes gibi kimlikleri ile özgürce yaşamak istediklerini dile getiren Armutoğlu, herkesin daha çoğulcu ve insan odaklı bir Anayasa istediğini vurguladı. Armutoğlu, bu gerekçeler karşısında herkesin yapılmak istenen değişikliğe “Hayır” diyerek, daha demokratik bir Anayasa talebini haykırması gerektiğini kaydetti.
“HALKIN VE EMEKÇİLERİN LEHİNE BİR MADDE GÖRMEDİK”
Toroslar’da doğal yaşamı sürdürmeye çalıştıklarını ve bunun için mücadele ettiklerini ifade eden Hüseyin Kara da, kendilerini şehir yaşamında güvende hissetmediklerini söyledi. Kara, yapılmak istenilen değişiklikte halkın ve emekçilerin lehine bir madde görmediklerini aktardı. “Ne bizim çıkarımıza, ne insanlığın ne de doğanın çıkarına olan maddeler değil” diyen Kara, bunun için “Hayır” dediklerini ifade etti.
“Mevcut Anayasa’ya iktidardan çok biz karşıyız” diyen Kara, daha demokratik ve daha kapsayıcı bir Anayasa beklentileri olduğu için yapılmak istenen değişikliğe “Hayır” diyeceklerini belirtti.
Yoruma kapalı.