PİRHA- Okullarda zorunlu din dersi uygulaması sürerken, müfredatın daha da gericileştirilmesi dikkat çekiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay’ın, Alevi öğrencilerin din dersinden muaf tutulması kararlarına rağmen, bu ders zorunlu olmaya devam ediyor.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 1982 Anayasası ile birlikte ilk ve orta dereceli okullarda zorunlu olarak okutulmasının ardından başlatılan mücadeleye, mahkeme kararlarına rağmen din dersi okullarda okutulmaya devam ediyor.
Anayasa’nın 24 maddesinde din eğitiminin ailelerin isteğiyle verilebileceği belirtilmesine rağmen, din dersinin zorunlu olması Alevi öğrencileri zorluyor.
Din dersi müfredatındaki uygulamalar çerçevesinde sunni öğreti olan surelerin ezberletilmesi yetmiyormuş gibi, bu yıl da cihat, şeriat uygulamaları müfredata eklendi. Ders saati ise 1 saatten 2 saate çıkarıldı.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders müfredatı İlkokul 4. Sınıftan lise 4. Sınıfa kadar Sünni Hanefi mezhebi doğrultusunda hazırlanması dikkat çekiyor.
Din dersi müfredatı, Aleviliği kültürel ve folklorik bir dinsel unsur olarak gösteriyor. İlkokul hayat bilgisi ders kitabında da Semah halk oyunu olarak gösterildi. Semahın Alevi ibadetinin önemli bir aşaması olduğunu belirten Aleviler müfredatı hazırlayanlara sert tepki gösteriyor.
Ayrıca Alevilik 7. Sınıf ve 12. sınıf müfredatında da Sünni Tarikatlarla aynı kategoride değerlendiriliyor.
Din dersinde Cem ibadeti ise 7. ve 12. sınıfta bir tarikat zikir ayini ve kültürel bir etkinlik biçiminde anlatılıyor.
Geçtiğimiz aylarda, İstanbul Okmeydanı Cemevi’nde semah kursuna gelen çocuklar, semah dönmeyi çok sevdiklerini aktararak, okulda kendilerine Sünni inancın zorla öğretilmesinden rahatsız olduklarını belirtmişlerdi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.