“Türkiye’de Çocuk İşçiliği ve Çocuk İş Cinayetleri” raporuna göre, 2013 yılından bugüne kadar en az 319 çocuk işçi cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), “Türkiye’de Çocuk İşçiliği ve Çocuk İş Cinayetleri Raporu”nu açıkladı.
Rapora göre 2013’ten 2018’in ilk 5 ayına kadar 319 çocuk iş cinayetleri nedeniyle yaşamını yitirdi, 2014-2016 yılları arasında 13 bin 616 sigortalı çocuk da iş kazası geçirdi.
Çocuk işçi ölümlerinin en çok yaşandığı iller, mülteci nüfusunun yoğun olduğu Adana, Urfa ve Antep olurken ölümlerin en çok yaşandığı iş kolu tarım-ormancılık iş kolu oldu.
İş cinayetinde yaşamını yitiren 319 çocuğun 100’ü 14 yaş ve altında olduğu kaydedilen raporda, “14 ve altı yasal olarak çalışması tamamen yasak olan bir yaştır. Çalışması yasal olan 15 yaşın üstünde çocuklar ise kimya, metal gibi ağır ve tehlikeli olup çalışması kanunen yasak işlerde de çalıştırılmaktadır” denildi.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE İLİŞKİN TALEPLER
Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin “Çocuk İşçilikle Mücadele Günü” olan 12 Haziran’da çocuk işçiliğe ilişkin talepleri ise şöyle:
- Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına sona verilmelidir.
- Çocuk emeğiyle ilgili veriler bilimsel, güvenilir ve düzenli bir şekilde yayınlanmalıdır.
- Kayıt dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir.
- Yasa dışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır.
- Çocuk işçilik yasaklanmalıdır.
Yoruma kapalı.