PİRHA-Türkiye’de ekonominin giderek kötüleşmesine bir de pandeminin eklenmesi mutfaktaki ateşi yükseltti. Türkiye’nin en büyük sorunun ne olduğunu yurttaşlara sorduk. Yurttaşlar, demokrasi, EYT ve işsizlik derken, çiftçiler ise ürettiğinin para etmemesinden dertli.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesi çiftçilerin durumuyla ilgili yaptığı konuşmada “Benim vatandaşım gayet memnun” derken, hayat pahalılığı için “Denetimle bu zulmün önüne geçeceğiz” ifadesini kullanmıştı.
Hükümet yetkilileri de “her şey yolunda” söylemlerini dillendirseler de sokaktaki manzara bu söylemlerin tersi yönde.
“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İKTİDAR DEĞİŞİMİYLE MÜMKÜN”
Mersin’de yurttaşlara mikrofon uzattık ve ‘Türkiye’nin en büyük sorunu nedir?’ diye sorduk.
Erdal Gürocak adlı yurttaş, iktidarın kötü yönetiminden kaynaklı bir çok sorunu olduğunu belirterek, “Şu anda barınma sorunu yaşayan öğrenciler var. Barınma hakları verilmiyor. Kiralar çok yüksek, aileler perişan. Öğrencilerin dışarıda kalmalarının önüne geçmek için yerel yönetimlerin hızlıca görev alması gerekiyor. Bunu yanında geçinme, barınma, yaşam hakkı, demokrasi, adalet ve Kürt sorunu gibi sorunları var. Bu sorunların çözümü de iktidar değişimiyle mümkün” dedi.
“DEĞİŞİM ŞART!”
Seyyar satıcılık yapan bir yurttaş da, ‘Türkiye’nin en büyük sorunu nedir?’ sorusuna ekonomi cevabını verdi. Her şeyin pahalı olduğunun altını çizen yurttaş, “Eskiye nazaran her şeyin fiyatı 2-3 kat artmış durumda” diyerek, ‘değişimin’ şart olduğunu söyledi.
Mikrofonumuza konuşan esnaf, ekonominin kötü yönetildiğine işaret ederek, “Yılda iki defa kaldırım yenileneceğine, o para halka eşit bir şekilde dağıtılsın. EYT’lilere para yok deniyor. Al sana para. Savurmazsak ve olanı doğru kullanırsak para var” diye konuştu.
“PROFESÖR İSTASYONDA POMPACILIK YAPIYOR”
Üniversite mezunlarının iş bulamadığını, bulanın da kendi branşında olmadığını ve asgari ücretle çalışmak zorunda kaldığını belirten başka bir yurttaş ise, “Bu ülkede KHK sorunu da var. Profesör istasyonda pompacılık yapıyor. Hoş bir şey değil. Devletten beklentimiz herkesin istediği işi yapmasının alt yapısını oluşturmak” ifadelerini kullandı.
“KİMSE HAYATINDAN MEMNUN DEĞİL”
Çiftçilik yapan 75 yaşındaki yurttaş da, çiftçinin kazanamadığından dert yanarak, en büyük sorunun yoksulluk olduğunu vurgulayarak, “Yokluk memlekete tamamen çöktü. Bir vatandaşın cebinde 100 lira varsa akşama kalmıyor. Çiftçiler için akaryakıt, gübre, ilaç pahalı. Köylüler ziraatçıya, vergiye ve sulama parasına çalışıyor” diye belirtti.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesi çiftçilerin durumuyla ilgili yaptığı konuşmada “Benim vatandaşım gayet memnun” sözünü hatırlattığımız çiftçi, “Kimse hayatından memnun değil. Gidin gezin hayatından memnun bir tek kişiyi bulamazsınız” diyerek çiftçinin yaşadığı sorunları özetliyor.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.