Alevi Haber Ajansi

Sivas Katliamı’na dair sorulara bakandan yanıt: Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır!

PİRHA – Milletvekili Celal Fırat, Sivas Katliamı’nın aydınlatılmasına yönelik Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yönelttiği soru önergesine cevap aldı. Bakan Tunç, katliam soruşturmasının detaylarına ilişkin yöneltilen sorulara, “Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır” cevabını verdi. Yılmaz Tunç, Almanya’da olan firari sanıkların iadesi konusunda ise uluslararası hukukun yerine getirildiğini ifade etti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat’ın 22 Kasım 2023’te Sivas Katliamı’yla ilgili hazırladığı soru önergesine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan cevap geldi.

Milletvekili Celal Fırat’ın, katliamın firari sorumluları hakkında yönelttiği hiçbir soruya cevap alamadığı görüldü. Fırat, katliamın aydınlatılmasına ilişkin mevcut çalışmaların neler olduğu hususunda da Bakan Tunç’tan bir yanıt alamadı.

BAKAN TUNÇ’A YÖNELTİLEN SORULAR!

Milletvekili Celal Fırat, Sivas Katliamı’na dair şu soruları gündeme getirmişti:

“*2 Temmuz 1993 günü tarihe Sivas Katliamı olarak geçen, 33 aydın ve 2 otel çalışanının yakılarak katledildiği olayın ardından katliam ile ilgili davada kaç kişi yargılanmış, bu kişiler hangi cezalara çarptırılmıştır?

*Sivas Katliamı sanığı olarak aranan ve yargı karşısına çıkmayan kaç kişi vardır? Bu kişilerin akıbeti nedir? Aradan geçen 30 yıla rağmen neden yakalanamamışlardır?

*Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar aradan geçen 30 yıla rağmen neden yakalanamamışlardır? Yakalanması için ne gibi çalışmalar yürütülmektedir? Sanıklardan bazılarının Almanya’da ikamet ettiği “SOL PARTİ Federal Almanya Milletvekili Gökay Akbulut”un 18.12.2020 tarihinde meclise sunduğu soru önergesinde açıkça beyan edilmesine rağmen, yurt dışında olan katliam sanıklarının Türkiye’ye iadesi için gerekli girişimler yapılmış mıdır?

*Etkinliğin yapılacağı tarihten günler önce kentte bildiri dağıtan ve “Halk cihada” çağrısı yapanlar kimlerdir? Bu bildiriyi dağıtanlardan tutuklananlar var mıdır? Bu bildiriler kim tarafından organize edilmiştir?

*Sivas Katliamı davası bir insanlık suçudur ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı yoktur. Davanın firari olan 5 sanık ile ilgili kısmı 13 Mart 2012 tarihinde zaman aşımından düşürülmüştür. Bu konu ile ilgili çalışmanız var mıdır veya olacak mıdır?

*Katliam sanıklarından Murat Sonkur ve Murat Karataş’ın terör suçlamasıyla arananlar listesine alınmamasının nedeni nedir?

*Madde-6′ da belirttiğimiz kişilerden Murat Sonkur isimli katliamın baş sanıklardan olan kişi Almanya tarafından iadesinin ret edilmesine karşılık bir işlem yapılmış mıdır?

*Sivas, Maraş, Çorum, Roboski, Suruç, Ankara gibi birçok katliamla ilgili, hakikatleri araştırma komisyonun kurulması için çalışma yapacak mısınız?”

“BAKANLIĞIMIZDA BİLGİ BULUNMAMAKTADIR”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yanıtlanan önergede, “Yargısal faaliyet kapsamında kalan soruşturma aşamasında ne tür işlemler yapıldığına dair Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır” ifadesi yer aldı.

Bakan Tunç, firarilerin iadesi konusunda ise, “Uluslararası teamül hukuku ile mütekabiliyet ilkesi uyarınca yerine getirilmektedir” diyerek şu cevapları verdi:

“… hakimlerin görevlerinde bağımsız oldukları; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanı kanaatlerine göre hüküm verecekleri, hiçbir organ, makam, merci veya kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremeyeceği, genelge gönderemeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı; görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili soru sorulamayacağı, görüşme yapılamayacağı veya herhangi bir beyanda bulunulamayacağı,

“Soruşturmanın gizliliği” kenar başlıklı 157. maddesinde, Kanunun başka türlü hüküm koyduğu haller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemlerinin gizli olduğu,

“Bir suçun işlendiğini öğrenen Cumhuriyet savcısının görevi” kenar başlıklı 160. maddesinin birinci fıkrasında, Cumhuriyet savcısının, ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlayacağı,

“Cumhuriyet savcısının görev ve yetkileri” kenar başlıklı 161. maddesinin birinci fıkrasında, Cumhuriyet savcısının, doğrudan doğruya veya emrindeki adlı kolluk görevlileri aracılığı ile her türlü araştırmayı yapabileceği,

“Kamu davasını açma görevi” kenar başlıklı 170. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında ise, kamu davasını açma görevinin, Cumhuriyet savcısı tarafından yerine getirileceği; soruşturma evresi sonunda toplanan delillerin, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturması halinde, Cumhuriyet savcısı tarafından iddianame düzenleneceği, hükümlerine yer verildiği malumlarıdır.

Sözü edilen bu düzenlemeler çerçevesinde, işlendiği iddia edilen bir suçla ilgili delillerin takdiri ve olayın vasıflandırılması da dahil olmak üzere, soruşturma yürütülmesi, koruma tedbirlerine başvurulması ve sonucuna göre kamu davası açılmasında tüm yetki ve sorumluluk yargı mercilerine ait olup, gizli olarak yürütülen ve yargısal faaliyet kapsamında kalan soruşturma aşamasında ne tür işlemler yapıldığına dair Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır.

Suçluların iadesine ilişkin iade süreçleri, Bakanlığımızca Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi, 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adlı İş Birliği Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti ile diğer ülkeler arasında imzalanan iadeye ilişkin ikili sözleşmeler ve uluslararası teamül hukuku ile mütekabiliyet ilkesi uyarınca yerine getirilmektedir.

Bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinden; soru önergesinde bahsi geçen ve haklarında yakalama kararı bulunan sanıkların ülkemize iadelerinin sağlanmasına yönelik kırmızı bültenle aranmaları için gerekli işlemlerin yapıldığı, tespit edildikleri ülke makamlarına iade taleplerinin iletildiği ve sürecin devam ettiği, adı geçenlerden birisi hakkında düzenlenen kırmızı bültenle Almanya’dan iadesinin talep edildiği ancak Almanya resmi makamlarınca iade talebinin reddedildiği anlaşılmıştır.

Ankara ve Sivas Cumhuriyet Başsavcılıklarıyla yapılan yazışmaya verilen cevaplarda; soru önergesinde bahsi geçen olayla ilgili 109 sanık hakkında yargılama yapıldığı, yargılamalarda ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve süreli hapis cezaları ile ortadan kaldırma ve beraat kararları verildiği bildirilmiştir.”

PİRHA/ANKARA 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak