PİRHA- Şişli’de kadınlar el emeği pazarında bir araya geldi. Pazarda kendi ördükleri el işlerini, takıları ve süs eşyalarını satan kadınlar pahalılıktan şikayetçi. Kadınlar, son bir yılda ip, boncuk ve el işi malzemelerine gelen yüksek zamlar nedeniyle satışlarının zorlaştığını ifade ettiler.
Şişli Feriköy pazar alanında haftanın çeşitli günlerinde farklı ürünlerin satışı için pazarlar kuruluyor. Meyve sebzenin yanı sıra antika ve ikinci el ürünler bu alanda satışa sunuluyor. Salı günleri ise pazar alanı kadınların ‘el emeği göz nuru’ dedikleri ürünleriyle doluyor. Binbir emekle işlenen örgüler, çantalar, takılar ve süs eşyaları alıcılarla buluşuyor.
Hobilerini gelire dönüştürmek isteyen kadınlar pahalılıktan dert yandı. İp, boncuk el işi malzemelerine gelen büyük zamlar hem maliyeti arttırdı, hem de satışları düşürdü.
Mikrofon uzattığımız kadınlardan Bilgi Canbakış, “30 TL’ye aldığımız lif ipi 50 TL oldu. Bugün yaptığımız ürünün bir hafta sonra ipini almaya gittiğimizde aynı fiyata alamıyoruz. Malum markete de gittiğimizde pazara da gittiğimizde fiyatlar hep değişiyor” dedi.
Canbakış, şöyle devam etti:
“Kendimize, aslında bir nevi hem ev bütçesine katkıda bulunmak hem kendimizi böyle daha özgür, daha rahat hissetmek için. Bizim de bir şeyler yaptığımızı, ev kadınlarının da boş durmadığını göstermeye çalışıyoruz. Kendi emeklerimiz de burada satıldığı zaman mutlu oluyoruz. Biz insanların buraya gelmesini, biz ev hanımlarına destek olmalarını istiyoruz. Alışveriş yapmasalar bile en azından bir gelsinler, görsünler, fikir edinsinler, kendileri de bir şeyler yapsınlar. Boş durmak güzel değil. Evde iş yapmak da güzel ama gelip kendi ürününü yapıp burada satmak, kazancını, emeğinin karşılığını almak çok güzel. Onun için biz de herkesten bize destek olmalarını istiyoruz. Özellikle belediyelerden destek istiyoruz.”
El emeği pazarı esnaflarından bir başka kadın ise fiyat artışlarını eleştirerek, “Ben başladığımda boncuklar 10 TL’ydi, şu anda 50 TL. Ancak gramını düşürerek alabiliyoruz. 50 gram alıyorduk şu anda 30 grama düşürüp alabiliyoruz. Eşim emekli ben değilim. Şu anda emekli maaşıyla hiçbir şey yapılmıyor. Çok zor günler yaşıyoruz. dedi.
“ÇÖPE ATACAĞIMIZ ÜRÜNLERİN BİLE ÇOK GÜZEL HALE GELEBİLECEĞİNİ GÖSTERMEK İSTİYORUM”
Emek pazarında yaptıklarının satış amaçlı ama daha çok sosyalleşmek amaçlı olduğunu söyleyen bir kadın esnaf ise, “Feriköy pazarındayız. Cam altları ve takılarla geri dönüşüm yapıyorum arkadaşımla. Eski olan ürünleri, eski takıları, eski çerçeveleri, eski olan her şeyi yeniye çeviriyorum para harcamadan, bütçemizi çok zorlamadan, çünkü sonuçta emekliyim. Bunları dönüştürerek satışa sunuyorum. Bunların hepsi 80’ler, 90’lardan kalma çerçeveler. Bunları değiştiriyoruz, boyuyoruz ve cam boyası gibi pahalı ürünleri de almadan boyuyoruz elimizde ne var ise. Takılarda da eski taşları, eski boncukları bozarak, kırarak ya da kırıkları da değiştirerek, bu hale getiriyoruz. Sonuçta bütçemizi zorlamadan bir değişim içindeyiz. Bütün arkadaşlarımız burada bir şeyler yapmaya çalışıyor. Herkesi Feriköy Emek Pazarı’na bekliyoruz. Emeklilerin sosyalleşmesini istiyorum ve bu şekilde zaten bütçelerine katkıda bulunurken, çöpe atacağımız ürünlerin bile çok güzel bir hale gelebileceğini de göstermek istiyorum. Param yok, ben bunu alamıyorum demek yerine elindekilerden bir şeyler çıkarabileceklerini herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.
“İPLERE SÜREKLİ ZAM GELİYOR”
İplere ayda dört-beş kere zam olduğunu belirten bir diğer esnaf ise, “Bu da bizi zorluyor. Alıcıyı da zorluyor. Otomatikman onlara da yansıyor. Hobi diye başladık ama gelire döndü. Her ikisi birden oldu şu anda. Maalesef fiyatlar böyle olduğu müddetçe alım gücü düşüyor. Düştüğü için de bizlere de yansıyor. Müşteriler gelsin diye bekliyoruz” dedi.
“BİRBİRİMİZİN ELİNİ TUTARAK BU PAZARA ÇIKTIK”
“Biz burada hem birbirimizi tanımak hem dost, hem arkadaş, hem kardeş, birbirimizin elini tutarak bu pazara çıktık” diyen kadın da, şunları kaydetti:
“Kendi ürettiklerimiz, kendi emeklerimiz. Yani tek eksiğimiz müşteri olmaması ve tanıtım yapılmaması. Sizler bizi duydunuz, geldiniz, teşekkür ederim. Emeklerimizi sergiliyoruz. Amacımız onları sergileyip satış yapabilmek. Başka bir şeyimiz yok. Ben başladığımda boncuklar 10 liraydı. Şu anda 50 lira ve gramını düşürerek. Bu da biz 50 gram diye alıyorduk. Şu anda 30 grama düştü. Fiyatlarımız çok yüksek değil, piyasaya göre gerçekten ucuz ve biz zaten ucuz şeyleri, kendi emeğimiz olan ürünleri satıyoruz. Eşim emekli. Ben değilim. Şimdiki emekli maaşıyla ne yapılır? Hiçbir şey yapılmıyor. Hayat çünkü o kadar uçmuş gitmiş ki biz gerçekten zor günler yaşıyoruz. Çok zor günler. Hem yoksulluk hem yoksunluk ikisi de var. Bugünleri inşallah daha güzel ümitlerle atlatabiliriz. Tek dileğimiz bu.”
Dilan ŞİMŞEK/ İSTANBUL
Yoruma kapalı.