PİRHA-Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası (SES), Meclis’te görüşülen cinsel istismar suçuna dair değişiklik öngören kanun tasarısına ilişkin yaptığı açıklamada, cinsel istismar suçlarının cezaları arttırarak değil çocuk odaklı politikaların yasalarla desteklenmesiyle önlenebileceğini belirtti.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) mecliste görüşülen çocuk istismarı yasa tasarısıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, çocuk istismarı yasa tasarısının eksikliklerine dikkat çekti.
“TASARI İSTİSMARI ÖNLEMEKTEN UZAK”
Hazırlanan tasarının istismarı önlemekten uzak olduğuna vurgu yapan Erden, aksine tasarının istismarı derinleştirerek yeni sorun alanlarına oluşturacak bir düzenleme olduğunu da ekledi. Tasarının sorunun çözümünü cezalarda arayan bir mantıkla hazırlandığına işaret eden Erden, devletin öncelikli görevinin istismarın oluştuğu şartları ortadan kaldırmak, koruyucu ve önleyici hizmetleri kurumsallaştırmak olduğunu belirtti.
“18 YAŞ ALTINDAKİ HER BİREY ÇOCUKTUR”
Tasarıda ceza indirimi uygulamasını değiştirecek bir düzenleme olmadığını ve çocuklara yönelik istismarda zaman aşımının kaldırılmadığına dikkat çeken Erden sözlerini şöyle sürdürdü: “Tasarı çocuk istismarında 12 yaşı fiilen ‘rıza’ yaşı haline getiriyor. 15 yaşını tamamlamış çocukların istismarında ise ceza oluşması için silah kullanma şartı var. Oysa 18 yaş altındaki her birey çocuktur.” Yetişkinler ve çocukların fail olduğu durumların ayrılmasını, bu konuda çocuk-genç hukuku kapsamında ayrı bir düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Erden “Ayrıca, akranlar arasındaki cinsel deneyim ayrı bir konudur ve suçtan ayırt edilerek tanınmalıdır.” ifadelerini kullandı.
“İSTİSMAR ÖNCESİNDE ÖNLEMEYE DAİR NİYET YOK”
Tasarıda hadımın çözüm önerisi olarak sunulmasına da değinen Erden, şunları söyledi: “Bu sorunun sebeplerini bireylere indirger. Sorunun toplumsal boyutunu ve devletin istismarın önlenmesi sorumluluğunun üstünün örtülmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca istismar olduktan sonrasına yönelik bir cezadır ve öncesinde önlemeye dair bir niyeti olmadığını gösterir. Çocuk istismarcılarının tamamına yakınının herhangi bir psikiyatrik bozukluğu bulunmamaktadır.”
Çocuk istismarını meşrulaştıran her türlü açıklama, yasal düzenleme, söylem ve uygulamanın engellenmesi gerektiğine dikkat çeken Erden, “Önleyici ve koruyucu yaklaşıma sahip, çocuk odaklı, riskleri erken fark edip önlem alabilecek bütünlüklü bir çocuk koruma sistemi kurulmalıdır.” dedi.
Yoruma kapalı.