Alevi Haber Ajansi

SES Ankara Şube: Tüm sağlık emekçilerine salgın süresince çift maaş verilsin

PİRHA- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, COVİD-19 salgın sürecinde sağlık çalışanlarına yönelik yeterli ve gerekli önlemlerin alınmadığını hatırlattı. Sendika, pandemi ile mücadele kapsamında uygulanan tavandan ödemenin mağduriyetleri ve adaletsizliği gidermediğini , artırdığını belirterek, “Tüm sağlık emekçilerine salgın süresince çift maaş,  bir yıl süresince yıpranma payı, tüm sağlık emekçilerine 1 derece ilerleme verilmesini talep etti. 

 Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, koronavirüs salgın sürecine ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, sağlık çalışanlarına yönelik yeterli ve gerekli önlemlerin alınmadığını vurguladı.

“TAVANDAN ÖDEME MAĞDURİYETLERİ VE ADALETSİZLİĞİ GİDERMEMİŞ, ARTTIRMIŞTIR”

“Sağlık hizmetlerinde son 20 yılıdır uygulanan döner sermaye kapsamındaki ek ödemeler, sağlık emekçilerinin ekonomik kayıplarının artmasına neden olmuştur. Pandemi ile mücadele kapsamında uygulanan tavandan ödeme mağduriyetleri ve adaletsizliği gidermemiş, arttırmıştır” denilen açıklamada şu sorunlar dile getirildi:

Genel itibariyle uygulamada oluşan adaletsizlik ve sorunlar şunlardır;

1- 4/D statüsünde çalışan sağlık emekçileri hiçbir şekilde ödemelerden yararlandırılmamıştır.

2- Taşeron statüsünde çalışan sağlık emekçileri ödemelerden yararlandırılmamıştır.

3- İşkur üzerinde çalıştırılan sağlık emekçileri düzenlemeden yararlandırılmamıştır.

4- Yardımcı hizmetler ve idari hizmetler sınıfı personel ya bu ödemelerden yararlanamamış yada ödemeler cüzi tutarlarda kalmıştır.

5- Aile Hekimliğinde görev yapan sağlık emekçileri düzenlemelerden yararlandırılmamıştır.

6- Lise mezunu hekim dışı sağlık emekçileri çok düşük (20tl ile 400 tl arasında) tutarlar üzerinden yararlanabilmiştir.

7- 112 Acil Sağlık Hizmetleri gibi özellikli alanda görev yapan lise mezunu sağlık çalışanlarına yapılan ödemeler ile bir önceki ay ödemeleri arasında 20 TL fark oluşmuştur.

8- Hemşire, tekniker, teknisyen, tıbbi sekreter, hasta bakım personeli vb unvanlara yapılan ödemelerde kısmi süreli Covid 19 hastalarına verdikleri hizmet ya da acil, yoğun bakım gibi özellikli hizmetlerde çalıştıkları süreler göz ardı edilmiş ve katsayıları 2 olması gerekirken 1,7 olarak yararlanabilmişlerdir.

9- Düzenlemede Sağlık Bakanlığı hastanelerinde hekim grubunda sadece Covid 19 kliniklerinde çalışanlar yararlanmış, üniversite hastanelerinde ise sadece Covid 19 kliniklerinde çalışanlara %100 üzerinden ödeme yapılacağı kararlaştırılmıştır. Bu durum sağlık hizmetlerinin tamamlayıcı ve bütünlüklü yapısına aykırı olup, diğer birimlerde riskin yok görülmesi gerçeklik ile bağdaşmamaktadır. Uygulama çalışma barışını olumsuz etkilemiştir.

10- Bu süreçte kanser gibi nedenler ile çalışamayan ve idari izinli sayılan sağlık emekçileri ödemelerden yararlanamamıştır.

11- Pandemi süresince asistan hekimlerin nöbet ücretleri kesilmiş ve gelirlerinde düşme olmuştur ancak asistan hekimleri risk altında çalışmasına rağmen tavandan ödemenin %50’si üzerinden ödeme yapılmıştır.

12- Düzenleme ile özellikle özellikli hizmetlerde çalışan personellerin bir ay önceki ödemeleri ile arasındaki fark çok cüzi düzeyde kalmıştır.

13- Üniversite hastanelerinde düzenlemenin daha dar kapsamda tutulması nedeniyle idari ve yardımcı hizmetler sınıfı kapsam dışında tutulmuştur.

14- Üniversite hastaneleri Nisan ayının sonu gelmesine rağmen henüz Mart ayı ödemelerini almamıştır.

15- Düzenleme kapsamına sosyal hizmet çalışanlarının alınmaması, sosyal hizmet alanındaki artan iş yükü ve riskin görmezden gelindiğini göstermektedir.

16- Düzenlemelerin il ve kuruluş yöneticilerine verdiği inisiyatif nedeniyle uygulamada adaletsizliklerin olduğu gözlenmiştir.

17- Düzenlemede kesin olmayan kapsam, uygulamanın yönetim aracı olarak kullanılması, çalışanlar üzerinden baskı yaparak görev tanımı dışındaki işleri yaptırılması ve idarelere usule uygun olmayan görevlendirmelerin verilmesi olanağı sağlamıştır.

18- Mevcut ödemeler ile sağlık emekçileri arasında gelir farkı artmış, çalışma barışını olumsuz etkileyerek, ekip çalışmasını pandemi kapsamında olumsuz etkilemiştir.

Salgın süresince sağlık çalışanlarının bakmakla yükümlü olduğu kişilerin evlerinde oluşu, ulaşım sıkıntıları, konaklama sıkıntıları ve beslenme sıkıntılarının artması nedeniyle masrafları artmıştır. Süreç içerisinde sağlık çalışanlarının nöbet gelirlerinde düşme, dördüncü ay itibariyle sağlık emekçilerinin vergi diliminin artış göstermesi nedenlerle gelirlerinde de düşme gerçekleşmiştir. Sağlık emekçilerinin ekonomik kaygıları, sağlığını koruma çabalanın önüne geçmiştir.

MALİ HAKLAR KAPSAMINDA 3 TALEP

Sağlık emekçilerinin masraflarındaki artış ve gelirlerindeki düşme düşünüldüğünde mevcut tavan ödemesi vaadinin sağlık emekçilerini beklenti içerisine soktuğunu ancak dağın fare doğurduğunu belirten SES, mali haklar kapsamında üç talebini tekrarladı.

“1-Tüm sağlık emekçilerine salgın süresince çift maaş verilsin!

2-Bir yıl süresince yıpranma payı verilsiz!

3-Tüm sağlık emekçilerine 1 derece ilerleme verilsin!

PİRHA/ANKARA  

 

 

 

 

                        

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak