Alevi Haber Ajansi

SES: Ağır çalışma koşulları intihara sürüklüyor-VİDEO

PİRHA – Artan intiharlara dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.  Çalışanların iş koşullarının düzeltilmesi için Bakanlığa seslenen SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, “Ağır ve tehlikeli çalışma koşulları intihara sürüklüyor” dedi.

SES sağlıkta yaşanan intiharlarla ilgili hazırladığı raporu ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Hizmetlerine yönelik yapılan anket sonuçlarını açıkladı. Sendika Genel Merkezinde yapılan basın toplantısı ile sağlık alanındaki çalışma düzeninin intiharları arttırdığına vurgu yapıldı. Açıklamayı yapan SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, “Sağlık çalışanları ölüyor, Sağlık Bakanlığı ne yapıyor “diye sordu. Kara, sendikalarının hazırladığı rapor ve anket sonuçlarında ağır ve tehlikeli çalışma koşullarının çalışanları intihara sürüklediğine dikkat çekti.

“İNTİHARLAR BUZ DAĞININ GÖRÜNEN KISMI”

SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesiyle birlikte sağlığın toplum yararından işletme mantığına döndüğünü ifade etti. Her geçen gün sağlıkçıların intiharlarla gündem olduğunu belirten Kara, kaybedilen sağlık emekçilerinin buz dağının görünen yüzü olduğunu belirterek “Tükenme, şiddet, mobbing, kronik yorgunluk, depresyon, baş ağrısı, uykusuzluk, düşük benzeri olumsuzluklar, saklanamayan gerçeklerdir” dedi.

“SON 3 YILDA 431 SAĞLIK ÇALIŞANI İNTİHAR ETTİ”

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre; 2015’te 180, 2016’da 129, 2017’de 122 sağlık çalışanının intihar ettiğini söyleyen Kara, “Sağlık Çalışanları ölüyor, Sağlık Bakanlığı ne yapıyor” dedi. İntiharların işle ilişkisinin kolay kurulamayıp özel hayatla açıklanmasına tepki gösteren Kara, “Çalışma yaşamının sorunlarının toplumsal yaşamı etkilediği nettir. Sağlıkta performans uygulaması, güvencesiz çalışma, ücret güvencesizliği ve gelecek güvencesiliği yaratmaktadır. Sık nöbetler, uzun saatler çalışma, işine yabancılaşma, mobbing çalışma yaşamını zorlaştırmaktadır” diye konuştu.
Her türlü çatışma ve ötekileştirici söylemden vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Kara, “Öncelikle OHAL kaldırılmalı, KHK’ler iptal edilmelidir. Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan ve performans uygulamasından vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı.

“HASTANELERİN YARISINDAN AZINDA EĞİTİM YAPILIYOR”

SES tarafından 39 ilde yürütülen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSG) hizmetlerinin değerlendirilmesi konusunda yapılan anketi paylaşan Kara, “İSG Hizmetleri göstermelik olarak yürütülmektedir. İş yerlerinin yüzde 50.9’unda iş yeri hekimi, yüzde 40.5’inde iş güvenliği uzmanı, yüzde 52.6’sında iş yeri hemşiresi yoktur” dedi.

İSG Kurulları’nın da mevzuata uygun uluşturulmadığını aktaran Kara, çok tehlikeli kabul edilen hastanelerde en az 16 saat eğitim zorunluluğunun hastanelerin yarısından azında yerine getirildiğini söyledi.

Kara, sendikalarının hazırladığı anket ve rapor sonuçlarında çalışanları ağır ve tehlikeli çalışma koşullarının intihara sürüklediğini belirtti. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak sağlıklarını kar hırsına teslim etmeyeceklerini söyleyen Kara, çalışma koşullarının düzeltilmesi için mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi. (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak