PİRHA-Türkiye’deki tek kadın bağlama ustası olan Senem Arın, “Bu alanda daha çok kadınların olmasını istiyorum. Çünkü enstrüman yapımı deyince insanların aklına erkekler geliyor, bu algıyı yıkmak istiyoruz. Tabi ki erkeklere de ihtiyacımız var hep beraber yapacağız ama kadınlarında bu alana yönelmesini istiyoruz” dedi.
Haberin videosu;
Tek kadın bağlama ustası Senem Arın, bağlamaya olan ilgisini, Alevilikle bağlamanın ilişkisini ve gelecekteki planlarına dair PİRHA’nın sorularını yanıtladı.
-Bağlamaya olan ilginiz nasıl başladı?
Zaten bağlamanın aktif olduğu bir yerde yaşıyoruz. Kültürümüzde, ibadetimizde, yaşadığımız evlerde kısacası her yerde bağlama hayatımızın her alanında vardı. Gözümüzü açtığımızda gördüğümüz ilk çalgı aleti bağlamaydı diğerleriyle sonradan tanıştık. Bağlamaya her zaman aşinaydık tanıdığımız bir enstrüman ilgimin sebebi bu.
-Enstrüman yapımı denilince akla ilk erkeklerin gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu alanda daha çok kadınların olmasını istiyorum. Çünkü enstrüman yapımı deyince erkekler geliyor insanın aklına tabi ki bu algıyı yıkmak istiyoruz biraz. Tabi ki erkeklere de ihtiyacımız var, onlarda olacak aslında ayrım olmamasını istiyoruz ama kadınlarında bu alana yönelmesini istiyoruz.
-Alevilikle bağlamanın ilişkisini nasıl yorumlarsınız?
Cemlerimizde Zakirler çalar, semahlar dönülür ve bağlama sürekli kullanılırdı. Yani hayatımızın her alanında kullanılır dediğimiz yer burası oluyor. Çünkü biz çocukluğumuzdan beri cemlerle büyüdük, bağlamayı her zaman orada görüyorduk belki de çalmak istememizin ve ilgimizin olmasının en büyük sebeplerinden biri budur. Daha çok oralarda görürdük, onun dışında da bağlama kıymetliydi. Köyde yaşardık bizde bağlama vardı ama köyde olduğumuz için telini değiştirmek, bakımını yapmak büyük meseleydi. İşin aslı çocuklara dokundurmazlardı. Ben ilk bağlama kursuna başladığımda da evdeki bağlamayı bana vermediler ve yeni bir bağlama aldılar. Bir yerde de şöyle bir şey vardı her zaman hayatımızda evimizin bir köşesinde her zaman asılıydı ama bir o kadar yakındı ama bir o kadar da uzaktı. O da tetiklemiş olabilir, bir yerde çok kıymetliydi. Yani o cemlerde görmemiz, izlememiz hevesimizin sebebi o.
-Dersim’in dışında bağlamaya olan bakışı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Liseden sonra buradan gittim ve ilk Adıyaman’da bir dönem okudum, ondan sonra İzmir’e gittim. Tabi ki farklı enstrümanlar çalanlar çok fazla ama bağlama çalanlarda çok fazla. Bağlama artık çalınmayacak, bağlamaya ilgi olmayacak ve bu enstrüman yavaş yavaş unutulacak gibi bir algı var ama işin aslı o değil. Bağlamaya şuan gençler daha fazla ilgi duyuyor, tabi diğer enstrümanları da çalıyorlar ama biz işin içinde olduğumuz için bağlamaya olan ilgi çok güzel. Burada çok farklı enstrümanlar yok şuan yeni yeni geliyor. Ben piyanoyu konservatuvar sınavında gördüm o da eksiklikti bizim gittiğimiz dönemde. Şuan var mesela Ceren hocamız karşı sınıfta piyano dersleri veriyor. Bu çok iyi bir fırsat aslında buradaki çocuklar için değerlendirilmesi lazım, bizim dönemimizde yoktu. Bağlamaya olan ilgi devam ediyor edecektir de.
-Gelecekle ilgili nasıl planlarınız var mı?
Belediye destekli açılmış bir atölye aslında burası. Bende belediye bünyesinde gönüllü olarak çalgı yapım bölümü hazırlık kursları veriyorum. Onun dışında da planlarımız var hala görüşüyoruz ve projeler tasarlıyoruz. Eğer yapılırsa çok güzel şeyler olacağını düşünüyoruz. Enstrüman yapım alanında bizim kentimiz çok ilerlemiş bir yer değil ve büyük kentlerde ki gibi çok fazla atölye yok burada ama olması için istek var. Gelecekle ilgili planlarımız arasında, ufak bir el sınavıyla kurs yerleri almak ve enstrüman yapımıyla ilgili dersler vermek. İleride onlar işi öğrendikten sonra daha büyük bir atölyeyle devam edebilmek.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.