PİRHA- Şafak Yıldırım 18 yaşında. Okmeydanı Cemevi’nde 7 yıldır hizmet veriyor. Bugünlerde ise bağlama dersleri alıyor cemevinde. Alevi inancı oldukça kuvvetli olan Şafak, gençlere ve ailelerine cemevine gelmeleri için çağrıda bulunuyor. Zorunlu din dersine karşı çocuklara küçük yaşta cemevinde Alevilik öğretilmesi gerektiğini de vurguluyor.
Şafak Yıldırım Sivaslı, 18 yaşında Alevi bir genç. Liseyi bitireli bir yıl olmuş, üniversite sınavına hazırlanıyor. Derslerinin dışında İstanbul Okmeydanı Cemevi’nde de 7 yıldır hizmet ediyor. İlk olarak semah kursuyla başladığını söyleyen Şafak, kurstan 2 yıl sonra ise semah hocası yardımcısı, 2 yıl sonra ise semah hocası olmuş.
Cemevine gelmesine bir arkadaşının vesile olduğunu ifade eden Şafak, semahla, cemeviyle tanışmasını şöyle anlatıyor:
“Arkadaşım, buraya semah ve bağlama kursuna geliyordu. Muharrem ayından önceydi. Geldik, cemlere katıldım, semah kursuna katıldım. Arkadaşımla beraber saz kursuna katıldım. Böylece semah kursuna başladım.”
“GENÇLER VE AİLELERİ NASIL HİZMET ETTİĞİMİZİ GÖRÜYORLAR”
Semah hocasının cemevi içinden seçildiğini dışarıdan getirilmediğini belirten Şafak Yıldırım, ayrıca cemevinde etkinlikler yaptıklarını ve gençlerin katılımının yoğun olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Gençler etkinliklere geliyorlar. Aileler cemlere geliyorlar. Cemde bizim nasıl hizmet ettiğimizi, etkinliklerde nasıl hizmet ettiğimizi görüyorlar, çocuklarına söylüyorlar. Çocukları da cemde görüyor, etkinliklerimize katılıyorlar. Bu, vesile oluyor gelmelerine.”
Alevi inancının bir parçası, olmazsa olmazı olan semah dönerken neler hissediyorsun sorumuza Şafak, “Semah bize kırklardan kaldı. Hatta duası da var. Bize semahı bağışlayan Muhammed” diyerek yanıt veriyor.
“DİN HOCALARIMLA ARAM İYİYDİ”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay’ın kararlarına rağmen hala kaldırılmayan zorunlu din dersinden nasıl etkilendiğini şöyle anlatıyor Şafak Yıldırım:
“Bu zamana kadar, ilkokuldan beri din hocalarımla aram hep iyiydi. Kendileri de Alevi olduğumu bilirlerdi. Hatta bir gün sekizinci sınıftayken bir arkadaşım ‘Aleviler müslüman değil’ gibi bir cümleyle başladı. Din hocam durdurdu onu. ‘Aleviler de müslümandır’ gibisinden bir cümle kurdu, beni savundu. Hiçbir şekilde de ders notlarıma yansımadı. Yaptığım ödevlerde de gayet de iyi notlar aldım din derslerinde. 9’uncu sınıfta zorunlu din dersi zaten herkeste var. Ayrıca seçmeli ders olarak Kur’an dersi verdiler.”
“DERSİMİZE CAMİ HOCASI GİRİYORDU”
Peki zorluk çekmedin mi? İsteyerek mi aldın Kuran dersini” sorumuza Şafak, “İsteyerek gitmedim yani seçmeli ders kağıdı doldurttular bize. Ama kendi kafalarına göre seçtiler. Bir cami hocası giriyordu dersimize. Kız erkek ayrı sınıflarda giriyorduk o derse” diye yanıt veriyor.
Okuldayken sınıfta bir Alevi arkadaşı olduğunu, her zaman birlikte hareket ettiklerini söyleyen Şafak Yıldırım, dönem notuna yansımasın seçmeli din dersine katılmak zorunda kaldığını kaydediyor.
“KENDİMİ BİR CAMİ HOCASINA KARŞI SAVUNABİLİRİM”
Alevilik konusunda kendini savunacak bilgisi olduğunu ifade eden Şafak, “Kendimi bir cami hocasına karşı bile savunabilirim. Ama ben şimdi ona zıt düşeceğim o bana zıt düşecek tartışma ortamı oluşacak. Okulda da böyle tartışma ortamı olması sıkıntı yaratıyor o yüzden Alevi olduğunuzu saklamak zorunda kalıyorsunuz” dedi.
“ARKADAŞLARIMA ALEVİLİĞİ ANLATIYORUM”
“Muharrem orucunu da tutardım. Bir iki gün gizli kalırdı ama sonra öğrenirlerdi. Böyle öğrendiler Alevi olduğumu” diyen Şafak yıldırım, “Arkadaşlarıma oturur anlatırdım. Sorarlardı bana ‘şu nasıl oluyor, siz cemde ne yapıyorsunuz? Cem ne? Ben de anlatırdım arkadaşlarıma. Arkadaşlarım da hoşgörüyle karşılarlardı. Arkadaşlarımdan yana sıkıntı yoktu. Hocalarım da Alevi olduğumu bilirlerdi” şeklinde konuştu.
“ÇOCUKLARI KÜÇÜK YAŞTA CEMEVİNE GETİRMELİYİZ”
Şafak Yıldırım, zorunlu din dersine karşı Alevi ailelere şu önerilerde bulunuyor:
“Zorunlu din dersi var evet. Bunu kaldıramıyoruz. Miting yaptık. Bunun önüne geçemiyoruz ama şunun önüne geçebiliriz: Çocuklarımızı küçük yaşta birinci sınıftayken veya ana sınıfına gitmeden önce cemevine getirip cemevinde eğitim almasını sağlayabiliriz. Eğitim almasını sağladığınızda çocuk biris onun Alevi olduğunu öğrense bile o kişinin verdiği sorulara doğru cevaplar verebilecek. Bunun önüne geçebiliriz.”
“AİLELER ÇOCUKLARINA ALEVİLİĞİ ANLATSINLAR”
Şafak Yıldırım, “Okmeydanı’nın yüzde 80’i Alevi ve Okmeydanı Cemevi’ne gelen Alevi genç sayısı 50’yi belki geçer belki geçmez. Buraya o kadar aile geliyor ceme, yaşlı insanlar geliyor. Çocuklarına az da olsa cem ile ilgili bir şeyler anlatsalar, biz gençlerle alakalı bir şeyler anlatsalar buraya gelirler. Ailelere mesajım bu. Aleviliği çocuklarına anlatsınlar. Gençler de merak etsinler buradan geçerken, bir cemevi olduğunu hatırlasınlar kapıdan içeri girsinler” çağrısında bulunuyor.
(HABER MERKEZİ)
Canım yolun açık olsun