PİRHA – Şahkulu Sultan Dergahı Gençlik Komisyonu, 8. Kışlık Ayakkabı Yardım Kampanyası için çalışmalarını sürdürüyor. Gençlik komisyonu üyesi Erencan Çelik, bir önceki yardım kampanyasını Varto ilçesindeki bir köye yaptıklarını belirterek “Alevi toplumu büyük bir toplum. Kurumların da bu çalışmalara destek olması gerekir. Alevi iş insanlarının da desteği ile yüz köye çok rahat yardım yapabiliriz” dedi.
Şahkulu Sultan Dergahı Gençlik Komisyonu, eğitime verdiği destek kampanyasıyla birçok ildeki öğrencilerle yardımlaşıyor. “Kardeşlerimizin ayakları üşümesin diye…” çağrısıyla yola çıkan gençlik komisyon üyeleri, şimdi 8. Kışlık Ayakkabı Yardım Kampanyasını yürütüyor. 30 Kasım’a dek sürecek kampanyanın detaylarını Erencan Çelik ile konuştuk.
65 ÖĞRENCİYE EL UZATILDI!”
Erencan Çelik, Şahkulu Sultan Dergahı Gençlik Komisyonu’nda hizmet yürüten isimlerden birisi. Tiyatro oyunculuğunun yanı sıra zakirlik de yapan Erencan Çelik, yaklaşık 20 yıldır dergahla ilişkili olduğunu söyledi.
8. yardım kampanyalarına dair bilgi veren Erencan Çelik, şu bilgileri paylaştı:
“Bu gelenek hep vardı. Bayrağı abilerimden aldım diyebilirim. Burası ile ilişkim 10 yaşındayken bağlama kursuna başlamam ile oldu. Ardından semah kursuna yöneldim ve sonrasında ise cemlere girip zakirlik hizmeti yapmaya çalıştım diyelim. Şu anda da semah ekibine zakirlik yapmaktayım. Burası ilk kurulduğu günden bu yana gençlik komisyonunun aktif olduğu bir yer. Bizler de o bayrağı devralıp bir yerlere taşımaya çalışan gençleriz.
En son kırtasiye yardım kampanyası yaptık. Toplamda 65 öğrenciye ihtiyaçlarını ulaştırdık. Yardım paketlerinin 40’ını Varto ilçesine, geri kalanı ise buradaki yakın çevrelere gönderdik. Geçmişte abilerimiz ne yaptıysa bizler de onların üstüne biraz katarak bir şeyler yapmaya çalıştık. Tabii bu yardım kampanyasını bir çok Alevi kurumunda olduğu gibi burada da canların ufak lokmalarıyla, çocuklara bir şekilde hizmet götürmeye çalıştık. Genelde ilkokul öğrencisi kardeşlerimiz o yardım stantlarında duruyordu. Böylelikle çocukların da dergaha, yapılan etkinliklere ve yola bağlı hissetmelerini amaçladık.”
“İMECE USULÜ İLE KAMPANYAYI YÜRÜTMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Erencan Çelik, Varto’dan kendilerine talep gelmesi sebebiyle yardımları Qurçik (Görgü) Köyü’ne gönderdiklerini belirterek “Köydeki muhtarı aradığımda 40 öğrencilerinin olduğunu, bunların 15’inin yatılı geri kalanların ise köyde okuduğunu söyledi. Buradaki yönetimle de ortaklaşarak yardımlarımızı oraya gönderdik. Bu kampanyayı her sene yapmaya çalışacağız. Biraz cebimizden vererek geri kalanı da halktan imece usulü ile kampanyayı yürütmeye çalışıyoruz. Dileğimiz birçok köye ulaşmak ama ne yazık ki Türkiye’deki ekonomik şartlar pek uygun olmadığı için şimdilik bir köye yardım yapabildik. Umarım seneye 4-5 köye yardım gönderebiliriz” dedi.
KIŞLIK AYAKKABI VE MONT KAMPANYASI!
Erencan Çelik, bugünlerde ise kışlık ayakkabı ve mont yardımı için kampanya yürüttüklerini aktardı. Çelik “Bu kampanyaya da Alevi canların, iş insanlarının destek olmasını talep ediyoruz. Çünkü Anadolu’da özellikle de doğuda kış sert geçiyor. O gençlere bir nebze de olsa yardım ulaştırabilirsek ne mutlu bize” dedi.
“DESTEK OLUNMASI GEREKİYOR”
Yardım kampanyalarının genişlemesi adına çağrıda bulunan Erencan Çelik sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:
“Herkesin ekonomik durumu zaten ortada. Bağış yapabilen canların, bu tür çalışmalar yapan tüm kurumlara destek olmalarını isteriz. Anadolu’da gençler ne yazık ki bu imkanlara erişemeyebiliyor. Alevi toplumu da büyük bir toplum, kurumların bu tür çalışmalara destek olması gerekiyor. Alevi iş insanlarının bu tür çalışmalara destek vermesi ile yüz köye de çok rahat yardım yapabiliriz diye düşünüyorum.”
GENÇLERE ÇAĞRI!
Gençlerin daha çok Alevi kurumlarında yer alması gerektiğinin altını çizen Erencan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:
“Çoğu Alevi kurumlarına ne yazık ki gençler gitmiyor. Dışarıdaki hayat gençlere daha ışıltılı geliyor. Gençlerin, bizim yaptığımız türde çalışmalara katılması gerekli. Gençler bu şekilde bu çalışmalarla büyürse ileriki yaşlarında işlerinde de daha örgütlü bir mücadeleye katılabilirler. Evet bizler ilk önce inançsal olarak buradayız, Alevi inancını öğrenmeye çalışıyoruz ama aynı zamanda gençleri burada dışarıdaki hayata da örgütlemeye çalışıyoruz.
Gençler buraya geldiğinde ‘biz şu projeyi ya da etkinliği yapmak istiyoruz’ dediklerinde hiçbir şekilde olumsuz bir tepki ile karşılaşacaklarını düşünmüyorum. 20 yıldır elimden geldiğince bu dergahta hizmet etmeye çalışıyorum, çok yönetim gelip geçti hiçbirinden olumsuz bir tepki almadım.”
GENÇ VE ÇOCUKLAR İÇİN DERGAHTAKİ ETKİNLİKLER!
Erencan Çelik, son olarak Şahkulu gençliğinin yaptığı faaliyetlere değinerek “Gençlik Günleri etkinliklerinin 15.’sini yapmak için hazırlıklar sürüyor. ‘Dem bu dem’ muhabbetlerinin yanı sıra geçmişte sinema günleri de yapıldı. Çoğu Alevi kurumu, yapmazken burada çocuklar için özel etkinlikler yapılıyor. Bu yaptığımız etkinlikler hem bize hem de diğer cemevindeki gençlik komisyonlarına ışık oldu diyebilirim” ifadelerini kullandı.
Eren GÜVEN/İSTANBUL
Yoruma kapalı.