PİRHA- Cemevi yapmanın bir kağıt birde kalemden geçtiğini belirten kayyımmla görevden alınan Damal Burmadere köyü muhtarı Şah İsmail Göyük, “Cemevlerimiz var ancak dedeler yetişmiyor. Hakka yürüyen canlarmızı Diyanet’ten gelen imamlar mı kaldırcak?” diye sordu.
Kayyımla görevden alınan Ardahan Damal Burmadere köyü muhtarı Şah İsmail Göyük cemevleri ile ilgili PİRHA’ya konuştu.
“PİR HABER AJANSI HER ZAMAN YANIMIZDA”
Pir Haber Ajansının her zaman yanında olduklarını birliklerini ve güzelliklerini yansıttıkları belirterek konuşmasına başlayan Şahismail Güyük’ “Ben 94 yılında seçilmiş bir muhtardım ancak kayyımla görevimden alındım. Halen köyümde yaşıyorum” dedi.
“1993 YILINDA İMECE YOLUYLA DAMAL’A CEMEVİMİZİ YAPTIK”
1993 yılında Hakk’a yürüyen amcaoğlunu sırlamak için köyü olan Burmadere köyüne getirdiğini belirten Güyük, “Amcamın oğlunu kaybetmiştim. Onun cenaze yemeğini harmanda bir açık alanda verdik. Havada rüzgar serpince bütün yemeklerimiz toz içinde kaldı. Yemek yiyemez hale geldik. Ben bu duruma çok üzüldüm ve oturdum ağladım. Ne yapacağız? Kalktım burada birkaç arkadaşı topladım. Dedim ki gelin ne olursunuz bir cemevi yapalım dedim. Ben yardım da edeceğim. Aileye de yardım ettireceğim, hiç olmazsa cenazelerimizi kaldıracak bir cemevi yapalım dedim. Sağ olsun bir iki arkadaşla başladık” diye belirtti.
“CEMEVİMİZİN YAPIMI BİR KAĞIT BİRDE KALEMLE OLDU”
Cemevi yapmanın bir kağıt ve bir kalemden geçtiğini vurgulayan Güyük, “Bakkaldan bir defter aldım, de kalem aldım çıktım para toplamaya. O gün 2.500 lira para, para topladım ve cemevinin arsasını aldık. Köylü ile tekrar taştır kumdur malzeme aldık ve diğer taraftan Esenyurt Belediye Başkanımızın buna benzer birçok dostların destekleriyle bir şekilde cemevini faaliyete geçirdik” şeklinde konuştu.
Cemevinde ibadetlerin daha önceleri yerine getirildiğini ancak son dönemlerde oldukça azaldığını vurgulayan Göyük, “Bunun hatasını biz kendimizde ve öncülerimizde arıyorum. Eğer canlarımıza dedelerimiz kanaat önderleri doğru dürüst lokomotiflik görevi yapmış olsaydı böyle olmazdı. Bizde de eksiklik var demek ki ulaşamadık” diye belirtti.
Cemevinde cenaze erkanlarının devam ettiğinin altını çizen Göyük, “Cemevimizde yemeklerimiz veriliyor, erkanlarımız devam ediyor. Sadece bir tek o yanımız kaldı. Sadece cenazeler girip çıkıyor” dedi.
“ALEVİ KURUMLARI DAMAL’DA ÇALIŞMA YÜRÜTMELİLER”
Damal ve çevresindeki örgütlülüğünün zayıf olmasının Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın işine yaradığını dile getiren Güyük, şunları ifade etti:
“Buraların boşta kalması, buraların bu şekilde Kültür Bakanlığı’nın buraya uzanmasını Alevi federasyonları ve derneklerinin başındakiler doğru dürüst işlerini yapsalardı, buralarda mücadele ve emek verselerdi bu boşluklar yaşanmazdı. 3, 5 kişiye bir dernek kurdursalar ve buraları Alevi Bektaşi Federasyonu’na, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ne bağlasalardı buralar boş olmaz ve Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Kültür Bakanlığı buraya el atamazdı.”
“BİR SİGARA PARASIYLA CEMEVLEİMİZ PIRIL PIRIL OLABİLİR”
Bir sigara parasıyla bütün cemevlerin pırıl pırıl olacağını belirterek çağrıda bulunan Güyük, “Gerçekten özüyle Aleviliği benimseyen Alevi evlatları, Hz. Hüseyin bendi olanlar, Pir Sultan aşkıyla tutuşanların, hepimizin bir sigara parasıyla bütün cemevilerimiz tertemiz ve pırıl pırıl olur. Hep birlikte destek olsunlar” şeklinde ifade etti.
“DEDE YETİŞMİYOR CENAZELERİMİZİ KİM SIRLAYACAK”
Gelinen noktada dedelerin yetişmediğini dile getiren Şahismail Güyük konuşmasının devamında şunları belirtti:
“Cenazemizi kim kaldıracak? Diyanetten imam mı getireceğiz. Nasıl bir Alevilik bu? Bir yerde milletvekili olacağım, bir yerde belediye başkanı olacağım, bir yerde meclis üyesi olacağım diye yapmasınlar. Benim söyleyeceğim bunlar.”
Cebrail ARSLAN/ARDAHAN
Yoruma kapalı.