PİRHA- Sağlık emekçileri, hekimlere yönelik maaş artışının ve yıllardır sözü verilen ek göstergenin ayrım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçilerine uygulanması talebiyle Ankara’da da iş bırakma eylemi yaptı.
Sağlık emekçileri arasında ayrımcılık yaratacak şekilde sadece hekimleri kapsayan ek gösterge düzenlemesine karşı sağlık emekçilerinin tepkisi büyüyor. Düzenlemenin Meclis’ten geçmesinin ardından pek çok yerde eylem yapan sağlık emekçilerinin tepkisinden sonra düzenleme geri çekilerek bütçe görüşmeleri sonrasına ertelendi.
Ülkenin dört bir yanında sağlık emekçileri bugün (6 Aralık) Meclis’ten geçen ayrımcı yasaya karşı ek gösterge düzenlemesinin bütün sağlık emekçilerini kapsaması talebiyle iş bıraktı.
Ankara’da da çeşitli hastanelerde iş bırakan sağlık emekçileri, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi’nin çağrısıyla Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya geldi. Eyleme Ankara Tabip Odası ve Dev Sağlık-İş üye ve yöneticileri de katılarak destek verdi.
Yapılan eylemde sık sık, ‘Söz, yetki, karar çalışanlara’, ‘Emek bizim, söz bizim’, ‘İnsanca yaşamak istiyoruz’ sloganları atılırken, ‘Emeğimizi görünür kılıyor, hizmet üretmiyoruz’ pankartı açıldı.
Eylemde yapılan açıklamayı SES Ankara Şube Eş Başkanı Nazan Karacabey okudu. Karacabey, bunun bir uyarı grevi olduğunu, sağlık emekçilerinin taleplerinin görmezden gelinmeye devam edilmesi durumunda daha güçlü eylemler yapacaklarını vurguladı.
“SAĞLIK EMEKÇİLERİ İKİ DUDAK ARASINDAKİ ÖDEMELERE MAHKUM EDİLMİŞTİR”
Yıllardır yürütülen sağlıkta dönüşüm programının pandemi ile birlikte iflas ettiğini belirtilen Karacabey, “Performansa dayalı ücretlendirme pandemiyle birlikte dağılmış, sağlık emekçileri iki dudak arasındaki ödemelere mahkum edilmiştir. Üstelik bu ödemeler sağlık emekçilerinin 39 branşını görmeyen neye göre ödendiği anlaşılamayan ve sürekliliği olmayan bir şekilde yapılmıştır. Pandemide ayrımcılık olmaz dedik duymadılar, sağlık ekip işidir bizleri ayrıştırmayın dedik duymadılar. Hala kovid servisleri yoğun bakımlar ve filyasyonlarda çalışmaya devam ediyoruz. Bir buçuk senedir aksayan sağlık hizmetlerini yürütmek ve halkın sağlık hakkını gözetmek için durmaksızın sağlık hizmeti veriyoruz” ifadeleri kullanıldı.
“EMEKÇİLERİ, EKONOMİK ÖZLÜK HAKLARLA DA BÖLMEYE ÇALIŞIYORLAR”
Ekonomik krizle birlikte iyice yoksullaşan halkın verdiği vergilerin sağlık hizmeti almasına yetmediğini ve sağlık hizmetlerine erişimin zorlaştığını dile getiren Karacabey açıklamasına şu sözlerle devam etti:
“14 kalem de halkın cebinden çıkan katkı-katılım payları ve ilave ücretler, SGK ödemesi kapsamından çıkarılan ilaçlar ve yılbaşından sonra zam gelecek diye piyasaya sunulmayan yüzlerce kalem ilaç nedeniyle yaşanan ilaç krizi, pandemi koşullarının tıkattığı sağlık sistemi nedeniyle kronik hastalıkları olanların dahi sıra alamaması, koruyucu sağlık hizmetleri yerine tedavi edici sağlık hizmetlerine ve özel sektöre bütçeden ayrılan payların büyüklüğü, İnsanların yaşam alanlarına yakın hastanelerin kapatılması, erişim olanaklarının zor olduğu şehir hastaneleri bünyesinde sermayeye kaynak aktarılan uygulamalar başta olmak üzere birçok sorun sayabiliriz. Bunca sorunun yaşandığı iş kolumuzda bizler yaşadığımız tüm zorlukların yanında sürekli alanlarda olmak ve mücadele etmek zorunda bırakılıyoruz. Bunlar yetmezmiş gibi işyerlerimizde ekip olarak çalışan emekçileri ekonomik özlük haklarla da bölmeye yönelik uygulamalara sıklıkla şahit oluyoruz.”
“SAĞLIK EKİP İŞİDİR”
Sağlık hizmetinin ekip işi olduğunun altını çizen Karacabey, “Ekibin her bir üyesi, insanca yaşayacak bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında ekip olarak, iş barışı bozulmadan çalışmak istemektedir. Bizleri ayrıştırmaya çalışan bu politikalara karşı birlikte mücadele ederek birlikte kazanacağız. Her geçen gün fakirleşiyoruz, bu gerçeği biz yaşarken bizi yalan sözlerle kandırmaya çalışmayı bırakın. TÜİK verileriyle, iktidar demeçleriyle geçiştirilemeyecek bu duruma karşı ücretlerimizde iyileştirme yapılmıyor. Sahte enflasyon oranlarının bile altında ücret artışlarının altına sarı sendika imza atıp sonra çıkıp tarihi kazanım diyebiliyor. İktidar bir taraftan, Sağlık Bakanlığı öte taraftan, yetkili sendika diğer taraftan sağlık emekçilerinin aklıyla dalga geçiyor!” şeklinde konuştu.
SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ
Son olarak sağlık emekçilerinin taleplerini sayan Karacabey şunları aktardı:
“-Tüm sabit ücretlere gerçek enflasyon oranında ek zam verilsin,
-Vergi dilimi soygununa son verilsin,
-Asgari ücretten vergi alınmasın… Asgari ücretin üstündeki gelirimizde vergi %10 da sabitlensin,
-3600 ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılsın biran önce düzenleme yapılsın,
-Gıda, elektrik, doğalgaz gibi, temel ihtiyaç maddelerinden alınan dolaylı vergiler kaldırılsın,
-Sağlık iş kolunda 5 yıla 1 yıl yıpranma düzenlemesi yapılsın erken emeklilik düzenlensin,
-12 Saat üzeri çalışma yasaklansın mesai sonrası çalışma iki kat ücretlendirilsin,
-4-B süresiz sözleşmeli, 3+1 sözleşmeli kadroya alınsın istiyoruz.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.