PİRHA-Çoksesli halk müziğinin öncülerinden, komünist ozan, opera sanatçısı Ruhi Su aramızdan ayrılışının 36. yılında Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı.
Ruhi Su yaşamını yitirmesinin 36. yılında Zincirlikuyu’daki anıt mezarı başında anıldı.
Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği tarafından öğle saatlerinde anıt mezar başında düzenlenen anmaya Ruhi Su Dostlar Korosu, Sanat Meclisi, Grup Yorum ve bir çok sanatçı, aydın katıldı.
Ruhi Su Dostlar Korsu’nun üyeleri, “Ruhi Su mücadele etmeyi öğretti. Aydınlanma mücadelesinin ön saflarındaydı. Çünkü Ruhi Su bir komünistti” vurgusunda bulundular.
Anmada şiirler okunurken, ayrıca yapılan konuşmalarda Ruhi Su’yun mücadelesine sanatına ilişkin mesajlar verildi.
Anma, Ruhi Su türküleriyle bitirildi.
RUHİ SU KİMDİR?
Mehmet Ruhi Su, 1912 yılında Van’da doğdu. Çocukluğunun büyük bir bölümünü, evlatlık olarak yanlarına verildiği yoksul bir aile ve daha sonra da Adana Öksüzler Yurdu’nda (Darül Eytam) geçirdi. Bir ara İstanbul’da askeri okullarda okudu, ancak müzik sevgisi onu yeni arayışlara itti. 1942’de Ankara Devlet Konservatuvarını’nın Şan bölümünü bitiren Ruhi Su Türk Opera Sanatı’na önemli katkılarda bulundu. Ankara Radyosu’nda on beş günde bir yayınlanan türkü programları (Basbariton Ruhi Su Türküler Söylüyor) düzenledi.
Ruhi Su, sosyalist dünya görüşü nedeniyle 1952-1957 yılları arasında 1951 TKP tevkifatı dolayısı ile hapis yattı. 1960 döneminde ‘Basbariton Ruhi Su Türküler Söylüyor’ anonsuyla sunulan bir radyo programı yaptı. Bu programlardan birinde söylediği “Serdari Halimiz Böyle N’olacak? Kısa çöp uzundan hakkın alacak” türküsü nedeniyle halkı sınıflara ayırmak yoluyla komünizm propagandası yapmaktan radyodaki işine son verildi.
1975’te Dostlar Korosu’nu kurdu. Geçirdiği rahatsızlık için tutuklu zamanlarında gerekli tedaviye siyasi engellemeler yüzünden izin verilmedi. 20 Eylül 1985’te hayatını kaybetti.
PİRHA/ İSTANBUL
Yoruma kapalı.