PİRHA – Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski Katliamı’nın 92. ayında basın açıklaması yaparak bir kez daha “Katiller bulunsun” dedi.
Haberin videosu
Roboski İçin Adalet Girişimi, 19’u çocuk, 34 insanın katledilişinin 92. ayında Ankara’da basın açıklaması yaparak “Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla” dedi.
İHD Ankara Şube Yöneticisi Melike Giray’ın okuduğu basın açıklamasında, “Katliamın ardından 2798 gün geçti ancak hala adalet sağlanabilmiş değil” denilerek şöyle devam edildi:
“Ailelerin ve duyarlı kesimlerin, hak savunucularının adalet talebi karşılanıp, failleri yargılanmadığı gibi devam eden süreçlerde de birçok katliam yaşanmıştır. Onların da adalet arama süreçleri ya sağlanmadı ya da gerektiği gibi olamadı. 10 Ekim Katliamı, Suruç Katliamı ve daha pek çok ölümlerde acılar hala tazedir. Toplumun vicdanında derin yara açan bu katliamların son bulması için bıkmadan usanmadan gösterilen çabalara olumlu karşılık verilmiyor ve yenileri ekleniyor.
Ağustos ayı başında Hakkari, Şemdinli sınırında hayvanlarını otlatan 14 yaşındaki Vedat Ekinci isimli lise öğrencisi bir çocuk açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi. Ülkemizde ne yazık ki yüzlerce çocuk silahla, panzer çarpması ile ya da mayınlarla yaşamını yitiyor. Vedat Ekinci de tıpkı Roboski Katliamı’nda yaşamını devam ettirebilmek için sınırlı imkanlar ile yaşam mücadelesi veren çocuklardan biriydi. Olayın tanıkları anlatıyor: “Köyümüz, hemen sınırın üstünde. Eskiden kaçakçılık yapıyorduk ama yasaklandığı için yapamıyoruz artık. Hayvancılık yapıyoruz, bölgemiz dağlık. Ormanlarımız yakıldığı için birçok hayvanımız yandı, birçoğu da kayboldu. Onları arıyorduk. Olay sırasında Vedat ile birlikteydik, 3 kişiydik. Hayvanlarımız askeriye bölgesine girmişti, oraya gittik. Birden bire asker karşımıza çıktı ve ‘Dur’ demeden direkt bize sıktılar, amca oğlumu sırtından vurdular. Bize sıkanlar 3 kişiydi, birinin elinde dipçik, diğer ikisinde silah vardı ama yaklaşık 10 asker oradaydı. Amca oğlum yere düştü, askerlerden yardım istedim ama yardım etmediler. Vedat ellerimde can verdi.’
Vedat Ekinci için meclise soru önergesi verilmiş ancak henüz sonuç alınmamıştır. Bu olay da tıpkı diğer vakalar gibi cezasız bırakılacaktır. Bugüne kadar hiçbir vakada adalet sağlanamadığı için aynı cezasızlık ilkesinin devam ettirileceğini biliyoruz.
Roboskili ailelerin Ocak 2012’den 21 Nisan 2018’e kadar süren hukuk mücadelesinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ‘İç hukuk yolları tüketilmediği için, Sözleşme’nin 35. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu başvurular kabul edilemez bulunmalıdır.’ kararı şimdilik sonlanmış ancak adalet arayışı sonlanmış değildir. Er ya da geç olayın sorumluları ortaya çıkarılacaktır. Cezasızlık politikası, her katliamın ardından hukuk yollarının kapatılmasıyla kesintisiz şekilde uygulanmaktadır. Görevi maddi gerçekliğe ulaşmak olan yüksek yargı makamlarının böylesine önemli olan, 34 canın öldürüldüğü bir davaların hem iç hukukta hem de AİHM sürecinde usulden dolayı reddetmesi kabul edilemez. Devletin en asli görevi hem kendi ulusal hukuk mevzuatıyla, hem Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ile hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile garanti altına alınmış olan yaşam hakkını koşulsuz olarak korumaktır. Anayasanın dahi üstünde olan ve Türkiye Devletinin uymak zorunda olmuş olduğu, değiştirilemez olan bu sözleşme ve hukuksal normlarla ile ‘yaşam hakkı’ koruma altına alınarak hükme bağlanmıştır. Bu sözleşmelerin tamamı Anayasanın 90. Maddesinde ‘Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz.’ denilerek hükme bağlanmıştır.
Roboski’ye ve daha birçok katliam için adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmeyecektir. Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Her zaman ve daima adalet için barışçıl mücadelemizi sürdüreceğiz.
Biz, Adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. ‘İnsan olarak ne yapabilirim?’ sorusunu soran herkese her ayın 28. Günü sesleneceğiz, hatırlayacağız ‘gelin sesimizi birlikte yükseltelim’ diyeceğiz.
Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda Barış ve Adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir.
Adalet, adaletsizliğin olduğu yerden yükselir. Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla.”
PİRHA / ANKARA
Yoruma kapalı.