PİRHA – Rızaşehri Akademisi, 18-19 Ekim’de yapılan Kültür-Sanat-Edebiyat Konferansı’nın sonuç bildirgesini açıkladı. Akademi bünyesinde kültür, sanat ve edebiyat komisyonu oluşturulduğu duyurulurken, “Rızaşehrinde nasıl yaşanmalı?” düsturuyla animasyon-görselli bir kitabın hazırlanması kararı da alındı.
Rızaşehri Akademisi, Kültür-Sanat-Edebiyat Konferansı sonuç bildirgesini açıkladı. Almanya’nın Dortmund şehrinde 18-19 Ekim’de yapılan konferansta kültür, sanat ve edebiyat alanında faaliyet gösteren çok sayıda kişi bir araya geldi.
Sorunların tartışıldığı konferansta, iki gün boyunca kültür- sanatla ilgili 8 ayrı konu başlığında değerlendirmeler yapıldı.
Rızaşehri Akademisi, 22-23 Nisan 2023’te ise “Akademisyenler Konferansı” yaparak sanatçı ve yazarlar ile Rêya Heq kültürüne dair sunumlar paylaşmıştı. “Kültürel aydınlanmayı akademimizin temel faaliyetine dönüştürmek istedik” diyen Rızaşehri Akademisi yönetimi, 18-19 Ekim’de yapılan konferansta ‘Alevilik tarihi, teolojisi, coğrafyası, mitolojisi, sanat ve edebiyatının araştırılması, incelenmesinin metodu ve yöntemi nasıl olmalı?” sorularına cevap arandığını belirtti.
ANİMASYON VE KİTAP HAZIRLIĞI KARARI
Rızaşehri Akademisi, yaptıkları konferans doğrultusunda şu açıklamayı yaptı:
“Geleceğimiz olan çocuklarımız, gençlerimiz; yaşatmaya çalıştığımız bu kadim inancımızı daha iyi ve yakından tanımaları için “Rızaşehrinde nasıl yaşanmalı” düsturuyla animasyon-görselli bir kitabın hazırlanması…
Réya/Raa Heqi inancımızın kültürel-inançsal kavramlarının derlenip-toparlanması ve felsefi açıdan ele alınıp anlamlandırılarak bir kitap haline getirilmesi…
Anadilimiz olan Kurdi dillerinde sanatsal eserlerin (müzik, resim, sinema, tiyatro, halı-kilim vs.) desteklenmesi, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması…
Akademimiz bünyesinde Kurdi dillerine ait yazılı materyallerin toplanması, yeniden ele alınıp analizlerinin yapılması ve yayınlanması…
Kurdi dillerindeki inancımızın Gılbanglarının-yakarışlarının bir araya getirilmesi ve yayınlanması…
Akademi yerleşkemizde bir Etnograf Müzesinin çalışmalarının başlatılması…
Akademimiz bünyesinde kadınlar için biçki-dikiş kurslarının başlatılması, elde edilen ürünlerin tanıtılması ve ekonomiye kazandırılması…
Akademimizde bir kültür, sanat ve edebiyat kürsüsünün-komisyonu oluşturmak üzere sanatçı, ozan ve edebiyatçılardan oluşan bir komisyon oluşturuldu.”
“İNANCIMIZI GELECEĞE TAŞIMANIN YOLLARINI BULMALIYIZ”
Yapılan açıklamanın devamında, siyasal iktidar tarafından kültürel soykırım yapıldığı ve buna karşılık daha fazla mücadele yürütülmesi gerektiğinin altı çizildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bir halkın, bir ulusun tarihi, kültürü ve yaratım ürünleri o halkı diğer halklardan farklı kılan en önemli insani faaliyet olmaktadır. Toplum inşasının kendisi olan kültürü, toplumdan çekip çıkardığınızda ortada insanlık ve toplum diye bir şey kalmaz. İnancımızın tarihsel süreçleri iyi incelendiğinde şunu açıkça görmekteyiz: Bütün zorlukları, hatta ölümü bile göze alarak, baskı ve katliamlar karşısında geri adım atmayan, inandığı yoldan dönmeyen yolun ozanları şiir ve deyişleri ile asimilasyona karşı direndiler. Bu direnişlerin inancımızı günümüze kadar kendisini yaşatmasında büyük rolü olmuştur. Tarihimize baktığımızda bütün zalim iktidarların kadim Alevi inancını bir “kültür” olarak ele almış, bugün de bir bakanlığa bağlamak, sürece yaydırılmış bir kültürel soykırımdır. İşte bu kültürel soykırım karşısında bizler daha çok bir araya gelmeli ve bu kadim inancımızı geleceğe taşımanın yollarını bulmalıyız. Bu vesileyle akademimizde gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay ve konferanslar dizisi bizlere güç vermiş ve geleceğe olan umutlarımızı canlı tutmuştur.”
PİRHA/ALMANYA
İLGİLİ HABERLER
> Rıza Şehri Alevi Akademisi’nde 2 gün sürecek Sanat ve Kültür Konferansı başladı-VİDEO
Yoruma kapalı.