PİRHA- Dersim’de yaşamını sürdüren Hüseyin Durmuş rençberlik yapıyor. Rençberlik zor iş. Türkiye’de ise daha da zor. Her geçen yıl tarımdan kopan nüfus artıyor. Bu da açlık, yoksulluk ve işsizlik demek. Verimli topraklara sahip coğrafyada yurttaşlar, yanlış politikalar sonucu buğday başta olmak üzere bir çok ürünü dışarıdan almak zorunda kalıyor.
Haberin Videosu
Rençberlik zor iş. Türkiye’de ise daha da zor. Her geçen yıl tarımdan kopan nüfus artıyor. Bu da açlık, yoksulluk ve işsizlik demek. Verimli topraklara sahip coğrafyada yurttaşlar, yanlış politikalar sonucu buğday başta olmak üzere bir çok ürünü dışarıdan almak zorunda kalıyor.
Bu tabloya karşın toprağını bırakmayana, eken, biçen ve üreten gençleri bulmak mümkün. Bu gençlerden biri Hüseyin Durmuş. Dersim’de yaşamını sürdüren Hüseyin, her dört gençten birinin işsiz olduğu, tarımdan kopanların sayısının arttığı, çatışmanın, göçün olduğu bir coğrafyada yaşama tutunmayı, rençberlik yaparak sağlıyor.
PİRHA’ya konuşan Hüseyin, giderlerinin fazla olduğunu belirterek şunları söyledi;
“Başta gübre maliyeti olmak üzere bir çok kalemde girdiler fazla oluyor. Bir de sezan yağışlarında dengesizlik var. Ürünümüzü satmak için götürdüğümüz yerler ise düşük fiyatlar ile satın almaya çalışıyorlar. Devlet sadece tapulu arazilere kısmi de olsa destek veriyor. Bizim gibi insanların arazisi olmadığı için kiralama yoluyla rençberlik yapmaya çalışıyoruz.”
Çocukluğundan beri rençberlik yaptığını söyleyen Hüseyin, “Gençler kahvehanelerde boş boş duracağına üretime katılsalar daha rahat edebilirler. Şehirlerdeki zorluklara karşı, köye yönelsinler” diyerek toprakla buluşanların kendi ile buluştuğunu belirtti.
Diren Keser/DERSİM
Yoruma kapalı.