PİRHA- Malatya Çevre Platformu üyeleri Pütürge ilçesinde doğa Talanı olarak görülen ve Pütürge’nin doğasına zarar verecek projeye yönelik tepki göstermek amacıyla açıklama gerçekleştirdiler.
Pütürge’de Büyük çay baraj projesine tepki göstermek amacıyla Malatya çevre Platformu üyeleri tarafından eylem gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen eyleme MALÇEP üyeleri, Pütürgeli vatandaşlar ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Açıklamada, binlerce yıllık köylerin ucube projelerle ile tarihten silinmesine, diğer köylerin susuz kalmasına, sulu tarım ve bağ bahçe işleri yaparak geçimlerini sağlayan kaynaklarının yok edilmesine sessiz kalınamayacağına vurgu yapıldı.
“VİCDANLARINIZ SIZLAMIYOR MU?”
Tarihi geçmişi silecek ve bütün sosyolojik yapıyı değiştirecek bir proje olması itibari ile bu projenin kabul edilemez olduğuna dikkat çekilerek, “Bugün burada yaşam alanlarımızın geleceğine yönelik ve tamamen bir doğa talanına yol açacak ucube bir projenin çocuklarımızın geleceğine ipotek koyma, geçmişimizi silecek ve bütün sosyolojik yapar sıfır noktasında değiştirecek bir proje olması itibari ile kabul edilemez bir projedir. Büyük çay baraj projesi konum itibari ile Pütürge sınırları içerisinde inşa edilmesine rağmen Pütürge doğasını yok ettiği gibi, halka hiçbir getirisi bulunmamaktadır. Tamamen Adıyaman İlinin Kahta İlçesinin bir köyünü sulamak amacı ile yaklaşık 2.5 milyar TL’lik bir projedir, Malatya’mızın Pütürge İlçesinden 5 Mahalle ve 7 Mezrayı haritadan silip ISCO nüfusu mağdur ederken Adıyaman İli Kahta ilçesinin bir köyünde arazi sulaması İçin bu projeyi hangi vicdan kabul eder. Projeyi uygulamaya kovanların vicdanları sızlamıyor mu?” denildi.
“UCUBE PROJE İLE KÖYLERİMİZ SUSUZ KALACAK”
Platformun doğa tahribatına yönelik her yıkım ve yok oluşun karşısında durmayı kendisine görev addettiğine değinilen açıklamada, “Üstelik 2 yıl önceki deprem yaralarımız hala ilçemizin deprem gerçeği ve fay hattı dikkate alınmadan binlerce yıllık köylerimizin ucube proje ile tarihten silinmesine, diğer köylerimizin susuz kalmasına, sulu tarım ve bağ bahçe işleri yaparak geçimlerini sağlayan geçim kaynaklarının yok edilmesine, Pütürge’mize can veren Perş Çayı’nın olmasına sessiz kakamayız. Yok edilen her ağaç, patlatılan her dinamit sadece doğaya değil, bu doğada yaşayan tüm canlılara vurulan hançerdir” ifadelerine yer verildi.
“BARAJ, TOPLUMSAL ZARAR VE DOĞA FELAKETİDİR”
Açıklamanın devamında Büyükçay Barajı’nın toplumsal fayda değil, toplumsal zarar ve doğa felaketi olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik kriz, iki yıldır yine tüm dünyada yaşanan corona pandemisi ve özellikle susuzluk ve iklim krizi karşısında artık metropollerdeki insanlar köylerine dönüş yaparak kendi köylerinde, topraklarında yaşayarak ekip biçmek isterken, var olan sularımızı yok etmek, köyleri yaşanmaz kılarak göçe zorlamak, içinde yaşadığımız doğa ile beraber toplumsal çöküş ve dahası yok oluştur. Büyükçay Barajı bu anlamı ile toplumsal fayda değil, toplumsal zarar ve doğa felaketidir. Pütürge halkı olarak bu yanlış ve zararlı projeden acilen vazgeçilmesini, yaşam alanlarımızın yanlış siyasi kararlara kurban edilmemesini tüm yetkililere bir kez daha haykırıyoruz. Çünkü biz; doğamızla birlikte var olan HALKIZ, haklıyız, görmezden, duymazdan gelinemeyiz. Bizlerden önce yaşayan atalarımız, dedelerimiz bu toprakları, bu doğayı bizlere nasıl emanet ettiyse, bugün bizlerde aynı şekilde bu toprakları çocuklarımıza, torunlarımıza emanet edeceğiz. Doğa insansız yaşayabilir, fakat insan doğasız yaşayamaz. İçinde yaşadığımız doğayla uyumlu, saygılı sürdürülebilir bir yaşamı savunuyor ve savunmaya devam edeceğiz.”
Mehmet Yalman/MALATYA
Yoruma kapalı.