PİRHA-Dersim’in Kırdım köyü sakinleri, köylerinde çalışma gerçekleştiren maden ocağına tepkili. Köylüler, “Köyümüzde doğanın, insanların, ormanların zehirlenmesini istemiyoruz. Ziyaretlerimiz, mezarlarımız, hatıralarımız var. Bunların para için yok edilmemesini ve haklarımızı sonuna kadar aramak istiyoruz” diyorlar.
Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı Kırdım köyünde yaşayanlar, 2018 yılında başlatılan maden arama çalışmasının ardından 2020 yılında kazıya başlayan maden ocağının kapatılmasını istiyor. Köylüler, “Devlet maden şirketlerine izin verdiyse bunu takip etmesini ve kontrolünü yapmasını istiyoruz. Biz yetkililerden bu şirketi denetlemesini istiyoruz” dedi.
“MEZARLARIMIZ, HATIRALARIMIZ ORADA BUNLARIN TAHRİP EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ”
PİRHA’ya konuşan Kırdım köyü muhtarı Murat Tosun, “Köyümüzdeki maden çalışması doğaya, altyapıya zarar vermiştir. Bu konuyla ilgili yardım bekliyoruz, atık sularının tamamen doğaya bırakılması vatandaşın orada çayırına, tarlasına merasına zarar vermiştir. Maden çalışması 2018’den bu yana devam ediyor. Çok derin çukurlar açmışlar, yollar tahrip olmuş ve doğaya zarar verilmiş, ciddi bir sıkıntı var” diye konuştu.
Tosun, şunları kaydetti:
“Sözde arama çalışmaları vardı sonra maden çıkarıp tesis kurdular. Gerekli tepki oluşmadı, o yüzden yardım istiyoruz. ÇED raporu yapıldı ama kimler tarafından yapıldığını bilmiyoruz. Yasal yoldan yapılacak ne varsa yapmaya hazırız. 300 yıllık tarihi olan bir yer ve burada insanlar yaşıyor. Burada tarım, hayvancılık yapılıyor vatandaşın da biraz duyarlı olması lazım. Bunun gelecekte her tarafa yayılma ihtimalide var. Sadece bir bölgede kalacak diye bir şey yok. Bugün burada çıktı, yarın 2 kilometre ötede çıkabilir. Burası bizim köyümüz, yıllardır burada yaşıyoruz mezarlarımız, hatıralarımız burada bunların tahrip edilmesini istemiyoruz.”
“BASININ, DEVLET YETKİLİLERİNİN GELİP GÖRMESİNİ İSTİYORUZ”
Kırdım köyünden Bülent Boz da, “Basının, devlet yetkililerinin gelip görmesini istiyoruz. Köyün altını üstünü boşaltmışlar. Bunun yarın Karadeniz’de olduğu gibi bir felaket olmadan önüne geçmek istiyoruz. Köyümüzde 2018 yılında başlatılan maden çalışması vardı. İlk başta maden arama çalışmasıyla başladılar fakat 2020 yılında kazıya başladılar, bu kazının yasal olup olmadığını bilmiyoruz. Sonradan maden yıkama havuzunu kurdular ama dönüşüm havuzu yoktu ve madenden akıtılan su direkt doğaya bırakıldı. Köyümüz maden çalışmasının 700-800 metre alt tarafındadır, devletin bir şekilde buna önlem almasını istiyoruz. Burada insanlar yaşıyor, onlar ülke ekonomisine katkı sunuyorlar ama bizde 300 yıldır sunuyoruz sonuçta bizde hayvancılık, üretim yapıyoruz” diyerek maden ocağına tepki gösterdi.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.