Alevi Haber Ajansi

Psikolog Çağla Aykın Kuriş: Salgına karşı dayanışma iyileştirici güce sahiptir

PİRHA- Psikolog Çağla Aykın Kuriş, Covid-19 salgının öngörülemezliği, belirsizliği ve birdenbire yaşamı etkisi altına almış olmasından kaynaklı toplumun psikolojik olarak zorlanmasının doğal bir sonuç olduğuna dikkat çekti. Kuriş, “Sevdiklerimizle dijital iletişim kanalları aracılığı ile iletişim kurmak, fiziksel aktiviteler yapmak, günlük rutinleri sürdürmek, güvenilir kaynaklardan bilgi edinmek ve dayanışma iyileştirici güce sahiptir” dedi.

Koronavirüs salgını toplumu sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak etkiliyor. Önlemler kapsamında sosyal alanların daraltılmasının insan üzerindeki etkisine dair Psikolog Çağla Aykın Kuriş, PİRHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

“SALGININ ÖNGÖRÜLEMEZLİĞİNDEN DOLAYI PSİKOLOJİK OLARAK ZORLANMAMIZ DOĞAL”

Kuriş, “COVİD-19 salgınının yayılmasından bu yana, salgının yayılmasını önlemek adına sosyal mesafelenme kuralları gereği tüm dünyanın eve kapandığını belirterek, “Küresel bir afet olarak değerlendirilen bu süreçte ekonomik, sosyal, psikolojik düzeyde birçok kriz beraberinde ortaya çıkmakta” dedi.

Kuriş, “Salgının öngörülemezliği, belirsizliği ve birdenbire yaşamımızı etkisi altına almış olmasına bağlı olarak psikolojik olarak zorlanmamız oldukça doğal bir sonuçtur. Bu dönemde endişe ve korkularımızın artması, karmaşık duygu durumlarının içinde olmamız, sürecin bizi travmatize ettiği anlamı taşımayabilir. Bir durumun travma olduğunun anlaşılabilmesi için her şeyin geçmiş olması, gündelik hayatımızın normale dönmesi gerekmektedir. O zaman bu sürecin bizlerdeki çıktılarına bakıp psikolojik etkilerini daha iyi görebiliriz” diye konuştu.

“BUGÜNLERİN SONA ERECEĞİNİ HATIRLAMAK HEPİMİZE İYİ GELECEKTİR”

Korkunun belirsizlik, tehdit ve alışılmadık bir yaşamı sürdürme zorunluluğu karşısında ortaya çıkan olağan bir tepki olduğunu vurgulayan Kuriş, şunları söyledi:

“Evde kaldığımız bu koşullarda psikolojik sağlamlığı destekleyen faktörlerin, iyimserlik, yaratıcılık, sosyal beceriler, sosyal destek alabilme ve işe yarayan başa çıkma yöntemlerimiz olduğu bilinmektedir. Sevdiklerimizle dijital iletişim kanalları aracılığı ile iletişim kurmak, fiziksel aktiviteler yapmak, günlük rutinleri sürdürmek, güvenilir kaynaklardan bilgi edinmek ve birbirimize yardım etmek yani dayanışma iyileştirici güce sahiptir. Kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamaya özen gösterirken bugünlerin sona ereceğini hatırlamak şüphesiz hepimize iyi gelecektir.”

“EV İÇİ ŞİDDETE KARŞI ÖNLEMLER ALINMALIDIR”

Psikolog Çağla Aykın Kuriş, tüm dünyada ve ülkemizde de COVİD-19 salgını öncesinde de varolan aile içi şiddet sorunu ile ilgili önlemlerin böylesi kriz dönemlerinde ivedilikle arttırılmasını oldukça önemli bulduğunu ve ev içi şiddet hakkında şu an için kesin veri ve bilgilere sahip olmadığını ifade ederek şunlara dikkat çekti:

“Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı’nın internet sitesindeki bilgiler, şiddete uğrayan kadınların ilgili kurum ve kuruluşlardan yeterince destek alamadığı yönünde. Dolayısı ile alınması gereken oldukça önemli tedbirler bulunmakta. Yerel yönetimler ve Sosyal Hizmet Merkezlerinin kriz masaları oluşturmaları, Alo 183 kadına yönelik şiddet acil arama hattının kapasitesi arttırılmalı, sığınak ve acil barınma ihtiyaçları salgın önlemleri uygulanarak karşılanmalı gibi tedbirlerin alınmasını oldukça önemli buluyorum. COVİD-19 salgını şiddetin her biçimine sessiz kalmamıza sebep olmasın.”

Diren KESER/MERSİN

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak