PİRHA-Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şubesi Kadın Meclisi, ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’ yaklaşırken kadın paneli düzenledi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Mamak Şubesi Kadın Meclisi, kadına şiddetle mücadeleye ilişkin panel düzenledi.
Moderatörlüğünü PSAKD Mamak Şubesi Kadın Sekreteri Bahtiyar Atakay’ın yaptığı panele; Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu, Gelincik Merkezi Önceki Başkanı Av. Aslı Arıhan, Sosyolog – Aile Danışmanı Handan Aksoy konuşmacı olarak katıldı. Grup Tersname ise panele müzikleri ile eşlik etti.
Saygı duruşu ile başlayan panelin açılış konuşmasını yapan PSAKD Mamak Şubesi Başkanı Fadime Türkyılmaz, kadına şiddet konusunda mücadele ve dayanışmanın önemine vurgu yaptı.
“ŞİDDET BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR”
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu, şiddet ve kadın konusunda yaptığı sunumda, “Kadına yönelik şiddet sadece ev içinde olmuyor ama en çok evde şiddete maruz kalıyor. Kadınlar toplumsal olarak kimliklere sıkıştırılmış durumda. Güncel bir konu olarak kadınların siyasette de şiddete maruz kaldığını görüyoruz. Bu ataerkil düzen kadınların kendini var etme konusunda her alanda engel oluyor. 10 kadından biri cinsel şiddete maruz kalıyor. Şiddet bir halk sağlıklığı sorunudur” dedi.
“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ÇOK ÖNEMLİ”
Gelincik Merkezi Önceki Başkanı Av. Aslı Arıhan, kadına uygulanan şiddeti kanun uygulamalarına göre değerlendirdi. Arıhan, “30 yılda inanılmaz vakalar gördüm verilen oranlardan çok daha vahim durumdayız. Şiddeti önlemek için yasaları bilmemiz gerekiyor. İstanbul Sözleşmesi gerçekten çok önemli. Ekonomik olarak güçlenmeden maalesef kadına şiddeti önlemek mümkün değil. Mutlaka KADES uygulamasını indirin. Kadınların karanlıkta yürürken yasadığı korkuları artık erkekler de yaşamaya başladı” diye ekledi.
“ŞİDDETİN TEMELİNDE TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ VAR”
Şiddet ve travma konularında konuşan Sosyolog Handan Aksoy ise şunları söyledi:
“İnsan kendisi ile nasıl ilişki kuruyorsa çevresi ile de öyle ilişki kurar. Trans bir danışanım cinsiyet değişikliğinden sonra gücünü kaybettiğini söylemişti. Bu cinsiyet rollerine çok önemli bir örnektir. Şiddetin temelinde aslında toplumsal cinsiyet rolleri vardır. Toplumsal olarak çok travma yaşayan bir toplumuz Kürtler, Aleviler, 2 Temmuz, Gazi olayları gibi travmalarımız varken bir de kişisel travmalarımız zorlayıcı olabiliyor.”
Panel, Grup Tersname’nin müzikleri ile sonladı.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.